Az iskolakezdés és a múlttal való szembenézés nehézségeit is díjazták – íme a Blue Danube győztesei

  • narancs.hu
  • 2022. január 24.

Mikrofilm

Argentin játékfilm, lengyel kisfilm, francia animáció, belga doku és német kísérleti film.

Kihirdették az ötödik Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjait. Idén először nagyjátékfilmek is versenyeztek az alapvetően kisfilmes seregszemlén.

A győztes az argentin Betania Capato Iskola Cerra Huesoban című drámája lett. Ebben a hatéves, autizmussal diagnosztizált Ema új iskolában kezdi meg a tanévet, ezért kénytelen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A zsűri indoklása szerint a rendezőnek sikerült pontosan és érzékenyen megörökítenie egy autista kislány és szüleinek életét, a dráma és a dokumentumfilm határvonalán mozogva. A film a tavalyi Berlini Filmfesztiválon különdíjat is nyert.

A narratív rövidfilmek között a lengyel Damian Kocur Beyond is the day című alkotását találták a legjobbnak. A 25 perces kisfilm főszereplője Pawel, aki egy kisebb folyó kompján dolgozik. Minden nap ugyanolyan számára, azonban egy nap valami szokatlan dolgot vesz észre a vízben: egy pakisztáni menekültet. A zsűri szerint a film az egyik legégetőbb társadalmi krízisünk mélyen humanista megközelítésű, letisztult formavilágú, megindítóan szép ábrázolása.

Az animációk versenyében francia siker született: Yoriko Mizushiri Anxious Body című filmje azt mutatja be, hogyan születnek új dolgok, amikor geometriai formák, árnyak és vonalak, élő és élettelen dolgok találkoznak.

A dokumentumfilmes elismerés a belga Olga Lucovnicovához került, aki My Uncle Tudor című dokujával már az Európai Filmdíjat is elnyerte. Az önéletrajzi ihletésű műben 20 évnyi hallgatás után a rendező visszatér dédszülei házában, és szembesíti rokonait azzal, hogy nagybácsija annak idején szexuálisan bántalmazta. Az indoklás szerint a film erénye a családon belüli erőszak megrendítően személyes és őszinte bemutatása, amely a traumafeldolgozás aktusaként is példaértékű vállalkozás. Különdíjat kapott az afgán Three Songs for Benazir is a Elizabeth Mirzaei, Gulistan Mirzaei rendezőpárostól.

A mexikói származású német Voctor Orozco Ramirez kísérleti filmje, a Revolykus kapta a experimental kategória fődíját. „Néhány évvel ezelőtt Németországba költöztem. Itt egy kis öreg házban lakom, amelynek sürgős felújításra van szüksége – de amely elméletileg megvád a széltől, esőtől és hidegtől” – szól a film hivatalos leírása.

Az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa egy norvég film, a For Real lett, amely egy buszút viszontagságait mutatja be. Van azonban egy ennél is rövidebb kategória: az egyperces alkotások – melyek egy újításnak köszönhetően mobilapplikáció segítségével bankjegyeken is megnézhetők voltak – legjobbja az iráni Moein Rooholamini Leo című műve lett. A rendező filmjét a világ azon gyermekeinek ajánlotta, akik a legnehezebb helyzetekben sem adják fel álmaikat.

A diákzsűri díjazottjai a nagyjátékfilmek kategóriájában a vietnami Le Baotól a Taste, Short kategóriában a francia Said Hamichtől a The Departure, a Super Short kategóriában a spanyol Huazkena Taldeától a Hunting, a francia Suki animációja a Mondo Domino, a belga Olga Lucovnicova My Uncle Tudor dokumentumfilmje, a lengyel Zbigniew Czapla On Time kísérleti filmje, valamint az iráni Moein Rooholamini egyperces műve lett.

A fesztivál kísérő programjában több beszélgetés is szerepelt alkotókkal, filmtörténészekkel, pszichológusokkal valamit a filmek témáihoz kapcsolódó szakértőkkel. A mesterkurzusok és beszélgetések a következő napokban is folytatódnak. További információ a fesztivál honlapján és Facebook oldalán található. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.