Bizarr vádak merültek fel a botrányrendezővel szemben

Mikrofilm

Vince Gallo korábbi filmjeit is felháborodás kísérte, most meg azzal vádolják, hogy illetlenül viselkedett színésztársaival, és kínzásos pornóhoz hasonló jeleneteket filmezett volna velük.

A MeeToo után egyre hangsúlyosabb kérdéssé vált a filmiparban, hogy az intim jeleneteket miként rögzítik: egyre kevésbé fér bele, hogy egy Messiás-tudatú rendező úgy bánjon színészeivel, hogy azok nem érzik magukat komfortosan. Ahogy manapság már azért is felemelik a szavukat a stáb tagjai, ha egy idősebb színész illetlenül viselkedik előttük – ezért rúgták ki például F. Murray Abrahamet is sorozatából. Egyre több forgatás során alkalmaznak intimitáskoordinátorokat, akik azért felelnek, hogy a pucér és szexjelenetek forgatása mindenki számára biztonságos legyen – a munkájukat a Yarit Dorral készült interjúnkban mutattuk be, akik olyan produkciókban dolgozott, mint A Brigerton család, az Atlanta vagy a Tőrbe ejtve folytatása.

Vincent Gallo a jelek szerint azonban ugyanúgy nem kér az intimitáskoordinátorokból, ahogy korábbi filmjei során sem használt ilyeneket. A megosztó színész-rendező olyan kultfilmjeiről ismert, mint A barna nyúl, vagy a Buffalo ’66, avagy a megbokrosodott teendők, melyeknek forgatása szintén nem telt botrányoktól mentes. Ugyan a szexjelenetek már évtizedek óta viszonylag gyakoriak a filmvásznon, nem sok olyan film van, amelyben valódi, nem szimulált akciót látunk. Ezek közé tartozik azonban Gallo 2003-as A barna nyúl című alkotása. A film egy Bud Clay nevű motorversenyzőről szól, aki magányán nőkkel való együttléttel igyekszik enyhíteni. A film egyik jelenetében a Chloë Sevigny alakította Daisy orálisan kielégíti a főhőst, akit persze maga Gallo játszik. A jelenet nem szimulált szexet tartalmaz, azaz a dolog valóban megtörtént, ráadásul egészen addig tart, amíg Gallo el nem jut a csúcsra.

Nem ment simán másik ismert filmjének, a Buffalo ’66-nak a forgatása sem: ezt szintén ő írta és rendezte, valamint a főszerepet is Gallo alakítja. Egy Billy nevű férfit játszik; a börtönből szabadulva elrabol egy Layla nevű nőt, akit a feleségeként akar bemutatni szüleinek. A mozi tele van durva és megosztó jelenetekkel, ami hozzájárult ahhoz, hogy ma már kultfilmként emlegetik, kétes hírnevéhez pedig csak hozzátettek a főszereplők későbbi nyilatkozatai. A film bemutatásakor Gallo és Ricci még azt nyilatkozták, hogy a filmben látottakkal ellentétben nincs köztük harag; két évvel később viszont Gallo hálátlan picsának nevezte a színésznőt, mert szerinte olyan volt, mint egy bábu, akinek megmondta mit csináljon, ő pedig úgy is cselekedett. Ricci színész-rendezőtársát egy interjúban olyan alaknak írta meg, akivel nehéz volt együtt dolgozni, valamint panaszkodott a forgatás körülményeire, a film természetére és néhány jelenetre is, ami különösen nehéz volt számára. Idén a színésznő egy interjúban az intimitáskoordinátorok szerepét méltatta, amiért biztonságos munkakörülményeket teremtettek számára. „Korábban előfordult, hogy azzal fenyegettek, beperelnek, mert nem akartam egy bizonyos módon eljátszani egy szexjelenetet. Szerencsére ez mára megváltozott, és ennek igazán örülök” – nyilatkozta, vélhetően a Buffalo ’66-ra célozva.

A filmet több mint 25 éve mutatták be, de Gallo most ismét kemény vádakkal néz szembe. Épp arra készült, hogy Joseph James DeAngelo, a Golden State Killer néven ismertté vált sorozatgyilkos-erőszaktevő bőrébe bújik Jordan Gertner The Policeman című filmjében. A hírek szerint azonban a castingfolyamat során három színésznő is bepanaszolta őt a Színészek Céhénél (SAG), amiért illetlenül viselkedett velük és ragaszkodott hozzá, hogy az abúzusos jelenetet végig improvizálják, mert így lesz igazán autentikus a reakciójuk. Az egyik színésznő szerint Gallo azt mondta: „Ha azt mondom, hogy szopj le vagy megöllek, azt akarom hogy te, személy szerint, nem a karaktered, nem a színész, hanem te magad tényleg elhidd hogy meghalsz, ha nem azt teszed amit mondok. És mintha ez a való életben is megtörténne veled, azt akarom hogy tégy meg mindent, amit meg kell tenned.

Nem fogsz valóban leszopni, de neked nincs hatalmad, nálam van a hatalom. Nincs kontrollod, az én kezemben van a teljes kontroll.”

Egy másik panasz hasonlóan bizarr. E szerint Gallo kijelentette: „Lehet hogy megkérlek, hogy szopj le a kamera előtt – és olyan színésznőt akarok, aki nem kezd el vitatkozni emiatt. Sértőnek érezheted, amit kérni fogok tőled, de nem érdekelnek a személyes, feminista értékeid. Nem akarom ezt csinálni, azt gondolod, hogy ez nem fair – de tudod mit? Az áldozatnak sem volt választása, és színésznőként neked sem lesz. Persze VALÓJÁBAN nem szophatsz le a jelenetben, de az a lényeg, hogy olyan valakit akarok, aki nem állítja le a produkciót, nem hívja az ügynökét és nem kezd el panaszodni azért, mert sérti őt a dolog.”

Ráadásul a színésznők szerint Gallo ragaszkodott ahhoz, hogy játsszanak el egy kínzásos pornójelenetet, és azt is bevallotta, hogy annak, amit valójában filmezni fognak, nem sok köze van ahhoz, ami a The Policeman forgatókönyvében áll. Ragaszkodott hozzá, hogy a színésztársa „testét és elméjét is 100 százalékban uralja”, amibe beletartozik, a hajhúzás, a fojtogatás, a szimulált erőszak, gyilkosság és fizikai attrocitás. Mindezt mindenféle próba nélkül és természetesen úgy, hogy a forgatáson nem lesz intimitáskoordinátor. Azt viszont többször is kijelentette, hogy valódi közösülésre, testnedvek cseréjére vagy orális szexre nem kell számítaniuk.

A Színészek Céhe megerősítette, hogy valóban érkeztek hozzájuk ilyen panaszok, a szervezet pedig elkezdte kivizsgálni az ügyet és együttműködnek a produkcióval. A The Policemant gyártó Pacific Media Productions azt nyilatkozta, hogy a vádak után változtatásokat hajtottak végre: egy intimitáskoordinátor és a SAG egyik képviselője is ott van a forgatásokon, a jeleneteket pedig a színészek által lefektetett határokon belül vették fel. Hogy a botrány tükrében hogyan folytatódnak majd a film munkálatai, azt egyelőre nem tudni. A filmben szintén szerepel az a James Franco, akinek karrierje az elmúlt években azért került parkolópályára, mert több nő is szexuális zaklatással vádolta őt és kiderült, hogy saját színésziskolájának több diákjával is lefeküdt.

(Címlapképünkön: Vince Gallo. Forrás: The Hollywood Reporter)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk