Illetlen szexuális viselkedése miatt került bajba az Amadeus Oscar-díjas színésze

Mikrofilm

F. Murray Abrahamet már ki is rúgták sorozatából – de nem ő az egyetlen veterán színész, akire viccei és szexuális közeledése miatt panaszkodnak kollégái.

1985-ben Mozart féktékeny nemeziseként, Antonio Salieri szerepéért kapott Oscar-díjat F. Murray Abraham – a Milos Forman rendezte Amadeus összesen nyolc aranyszobrot zsebelt be abban az évben. A színész azóta dolgozott együtt Woody Allennel, Wes Andersonnal és a Coen-fivérekkel is, de valószínűleg örökre Salieriként marad meg az emlékezetünkben, hiszen az Amadeus óta főleg mellékszerepekben láthattuk.

Az elmúlt években viszont Abraham a tévében lett ismét népszerű: szerepelt a Homeland: A belső ellenségben, a Holdlovag című Marvel-sorozatban, a Guillermo del Toro: Rémségek tárában és a tavalyi év talán legjobb sorozatában, A Fehér Lótusz második évadában is. Emellett visszatérő szereplő volt a 2020-ban indult, immár harmadik évadát taposó Mythic Quest című komédiában, de könnyen lehet, hogy a karrierje 83 évesen derékbe törik:

a Rolling Stone híradása szerint illetlen szexuális magatartás miatt kirúgták a tévéshowból.

A Mythic Quest egy kitalált videójáték-stúdióról szól, akik a címbeli játékot készítik – a sorozat az ő humorral és megpróbáltatásokkal teli munkájukat követi nyomon. Abraham a játék fő íróját, a veterán C. W. Longbottomot alakítja – vagyis csak alakította, ugyanis a karakter nem tért vissza a tavaly ősszel startolt harmadik évadra. Akkor a gyártó Lionsgate stúdió nem részletezte, miért írták ki a színészt a sorozatból, most azonban fény derült a dologra: a Rolling Stone riportja szerint legalább két alkalommal emeltek panaszt Abraham ellen. Az egyik után figyelmeztették a színészt, hogy tartsa magát távol kolléganőitől, de a jelek szerint nem fogadta meg az intést, amikor pedig a második panasz eljutott a sorozat alkotójához és főszereplőjéhez, Rob McElhenneyhez, végül kirúgták Abrahamet.

A színész szerepét már a második évadban csökkentették, McElhenney ugyanis igyekezett a COVID idején vigyázni Abraham egészégére és nem akarta, hogy bárki a stábtagok közül megfertőzze őt. A színész viszont dolgozni szeretett volna, így sikerült meggyőznie az alkotókat, hogy előbb külön vegyék fel az ő részeit, majd pedig csökkentett stáb előtt. „Igazán nagy kár, hogy Murray nincs velünk az új évadban. De tudjuk, hogy C. W.-t sokan szeretik és fontos szerepe van a showban, úgyhogy igyekszünk méltó emléket állítani neki” – fogalmazott McElhenney a harmadik évad premierje előtt, amikor még nem lehetett tudni a szexuális visszaélésekről.

Abraham azóta nyilvánosan elnézést kért. „Ez egy őszinte és mély bocsánatkérés. Bár soha nem állt szándékomban bárkit megbántani, mondtam vicceket – és semmi többet – amelyek érzékenyen érinthették néhány kollégámat, és amelyek miatt elveszítettem egy nagyszerű emberek között végzett, remek állást” – fogalmazott. Hozzátette: tanult az esetből és reméli, megbocsátanak neki. Ironikus módon Abraham a tavalyi A Fehér Lótuszban (melyre a Mythic Quest-ből kirúgása után kérték fel) épp egy illetlenül viselkedő, nők körül legyeskedő idős embert alakított.

Habár nem derült ki, pontosan kiket sértett meg és milyen vicceket sütött el, nem ő az első veterán színész, aki azért kerül bajba, mert manapság a forgatásokon nem tolerálják az illetlen, szexuális tartalmú poénkodást. Jeff Garlin komikust kilenc évad után rúgták ki A Goldberg-család című szitkomból, amelyben a család fejét alakította. Garlinra szereplőtársai már hosszú ideje panaszkodtak, mire eltávolították őt a sorozatból – ő őszinte elnézést helyett azonban inkább viccelődéssel igyekezett elütni az ellene felhozott vádakat. Mint fogalmazott, olyan hülyeségek miatt panaszkodtak rá, mint amikor úgy kiáltott fel, hogy „Ó, a vaginám!”.

Bill Murray ugyancsak magyarázkodni kényszerült, amiért a Being Mortal című produkció forgatásán rátette a lábát és maszkon keresztül megcsókolt egy produkciós asszisztenst az egyik ágyjelenet felvétele előtt. Murray-nek 100 ezer dollár sérelemdíjat kellett fizetnie, a produkció pedig leállt az ügy miatt, majd el is kaszálták. A komikus később elmondta: szerinte csak nézetkülönbségről volt szó, ő ugyanis viccelődött, a fiatal asszisztens pedig félreértette és szexuális tartalmúnak vélte a poénkodását. Murray viselkedését ezen kívül többen is problémásnak minősítették már, például Geena Davis, akivel a Viszem a bankot című 1990-es komédián dolgozott együtt.

F. Murray Abrahammel korábban mi is interjúztunk, a színész a beszélgetésben többek között kitért Mythic Quest-beli szerepére is: „Végre egy alak, aki idősebb nálam. Piál, nőzik, és nem akar leállni, nagyon szórakoztató játszani. Nem hajlandó beadni a kulcsot, csak azért is jól akarja érezni magát, míg el nem jön a vég.”

A fentiekhez hasonló ügyek megakadályozására egyre több produkció alkalmaz úgynevezett intimitáskoordinátort (IC) – hogy pontosan mi a szerepük és hogyan teremtenek megbízható légkört, arról Yarit Dor IC beszélt interjúnkban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk