Egy négy éve elkaszált sorozat épp nézettségi rekordokat döntöget

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 21.

Mikrofilm

Üdv a streaming korában: a Briliáns elmék holtából feltámadva minden idők egyik legnézettebb sorozatává vált.

Több mint egy évtizede, 2011 júniusában kezdte el sugározni az USA Network a Briliáns elmék (eredeti címén Suits, azaz Öltönyösök) című drámát. A sorozat egy Mike Ross nevű fickóról szól, aki ugyan soha nem végezte el a jogi egyetemet, de fotografikus memóriájának köszönhetően mégis képes egyre feljebb lépkedni a szamárlétrán egy kitalált New York-i ügyvédi irodánál. A műsort a nézők és a kritikusok is szerették, de semmilyen téren nem számított egyedinek vagy kiemelkedőnek, a 2010-es években egyre nagyobbat szóló sorozatbumm közben pedig szép lassan el is sikkadt a hatalmas felhozatalban. Míg az első évadot átlagosan több mint 4 millióan követték, az egyres felvonások során fokozatosan csökkent a nézettség. A 2018-ban bemutatott nyolcadik évadra a főszereplők közül többen is otthagyták a sorozatot, ami ekkor már csak alig több mint egymillió embert érdekelt. Az utolsó, kilencedik évadra pedig csak még tovább csökkent a nézettség. A Briliáns elméket nem jelölték Emmyre, sőt, még csak Golden Globe-ra sem, egyedül Patrick J. Adams húzott be egy nominációt a Színészek Céhétől még 2012-ben. Sokáig úgy tűnt, az egyedüli említésre érdemes dolog a műsorral kapcsolatban, hogy ez volt Meghan Markle talán legismertebb színészi alakítása: 108 epizód erejéig alakította a Rachel Zane nevű tehetséges ügyvédjelöltet, még mielőtt Harry herceg oldalán a királyi ház tagjává vált.

A legfrissebb hírek szerint azonban a Briliáns elmék valósággal feltámadt a hamvaiból: a 2019-ben elkaszált sorozat immár sorozatban a negyedik héten szedett össze több mint 3 milliárd percnyi nézési időt, amivel a Nielsen adatai szerint megdöntötte saját korábbi rekordját. Július 17-23 között ugyanis a cég mérése szerint a tengerentúli nézők 3,88 milliárd percnyi Briliáns elméket néztek, az azt megelőző héten pedig 3,67 milliárd percnyit. Mint az AV Club rámutatott, mindez azt jelenti, hogy a rekorddöntő júliusi héten 7382 évnyi Briliáns elméket fogyasztottak a tengerentúlon – ha mindezt elosztjuk a föld népességével, akkor minden egyes élő és lélegző emberre 30 percnyi műsoridő jut Gabriel Macht öltönyös figurájával.

Hogyan jöhetett össze a nézettségi rekord egy régóta elkaszált sorozatnak? A Briliáns elmék jelenleg két platformon, a Netflixen és a Peacockon (itthon műsoraik nagy részét a SkyShowtime vette át) is nézhető. A streamingek azonban híresen hallgatagok saját nézettségükkel kapcsolatban, jellemzően csak akkor állnak elő számokkal, ha dicsekedni szeretnének. Az itthon is ismert Nielsen 2020 óta méri a streamingsorozatok nézettségét is, de csak a televíziókészülékek esetében, azaz csak azt, ha valaki a tévéjén nézi a sorozatokat; a mobilos és számítógépes lejátszásokat nem. Utóbbiakat is számba véve valószínűleg a Briliáns elmék még elképesztőbb számokat produkálna.

A sorozat sikere több dologgal is magyarázható: szórakoztató, jól megírt, lebilincselő, gyönyörű színészekkel, akik ügyeket nyernek, afférokba bonyolódnak és titkos ügyleteket bonyolítanak le egymás háta mögött. Épp annyira komoly, hogy úgy érezhessük, megéri a képernyőre tapadjunk, de annyira nem bonyolult, hogy összezavarjon minket. Mindezt 9 évadon és 134 epizódon keresztül, azaz a rajongóknak hosszú ideig néznivalót nyújt; mindez a mai streamingvilágban, amikor egy-két, amúgy is exrarövid évad után a műsorok többségét elkaszálják, kuriózumnak számít. A Briliáns elmék emellett az Utódlás farvizére is felülhetett: napjaink leginkább méltatott sorozata nemrég véget ért, a rajongók pedig érthető módon valami hasonló szórakozásra vágynak, a Briliáns elmék pedig pont ilyen szórakozást ígér.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.