Már most háborognak egyesek a Disney készülő Hófehérkéje miatt

Mikrofilm

Nem mindenkinek tetszik, hogy a főszerepet kolumbiai-lengyel származású színésznő játssza.

Már előre felháborodást okozott az új A kis hableány – írtuk korábbi cikkünkben a Disney legújabb remake-jével kapcsolatban, amely már a bemutatása előtt kiváltotta az internetes trollok haragját. Ismét bebizonyosodott, hogy a történelem ismétli önmagát: habár Ariel története nem aratott akkora kasszasikert, mint A szépség és a szörnyeteg, vagy épp Az oroszlánkirály, a futószalag nem áll le. Már készül is a következő klasszikus mese élőszereplős újrája, amelyet ezúttal is zajos nemtetszés kísér.

A Hófehérke A kis hableányhoz hasonlóan már a kezdetektől nagy vihart kavart, és az okok is egészen hasonlóak. Utóbbit azért kárhoztatták, mert egy kitalált vízivilág elképzelt leányának szerepét az afroamerikai Halle Bailey-re osztották,

előbbit pedig azért, mert a címszerepet a latin gyökerekkel rendelkező Rachel Zegler alakítja.

A színésznő anyai nagyanyja Kolumbiából menekült az Egyesült Államokra, apai ágon pedig lengyel felmenői vannak. Ő maga már a New Jersey államban található Hackensackben született. A Youtube-ra feltöltött éneklős videóival szerzett először ismertséget, majd jelentkezett Steven Spielbert West Side Story remake-jének nyílt szereplőválogatására, és meg is kapta a szerepet. A nézők és a kritikusok is odáig voltak érte, sokan az Oscar-jelölést sem tartották elképzelhetetlennek, végül meg kellett elégednie néhány kisebb elismeréssel, na meg azzal, hogy betört a filmvilágba. Idén már láthattuk a mozikban a Shazam! Az istenek haragjában, és megkapta Hófehérke szerepét is.

„Mikor bejelentették, hatalmas dolognak számított, napokig tele volt vele a Twitter is, mert felbosszantotta az embereket”emlékezett vissza, hozzátéve: a gyűlölködőket is szeretni kell, csak épp másféleképpen. „Soha az életben nem gondoltam volna, hogy lehetséges megkapnom a szerepet. Általában nem látsz latin felmenőkkel rendelkező Hófehérkét, pedig Hófehérke nagyon népszerű a spanyolajkú országokban. Blanca Nieves (Hófehérke spanyol megnevezése – a szerk.) hatalmas ikonnak számít, legyen szó a Disney-meséről, más változatokról, vagy a Grimm-mesékről. Mégis, nem látsz hozzám hasonló embereket ezekben a szerepekben” – magyarázta. Mindez persze mit sem jelentett azoknak a trolloknak, akik a meseszereplők bőrszíne miatt őrjöngenek az interneten.

A Hófehérke-projektnek azonban mást is sikerült felháborítania. Peter Dinklage (Trónok harca, Erőszakik, Három óriásplakát Ebbing határában) szerint például a Hófehérke és a hét törpét hagyni kellene a polcon nyugodni. Hiába dicsőítik ugyanis sokan a Disney-t azért, mert diverz szereposztásban álmodja újra a régi klasszikusait, láthatóan senki nem foglalkozik azzal a nagyobb problémával, hogy az eredeti filmek hogyan ábrázolják a fogyatékkal élőket. „Kissé meglepődtem, milyen büszke volt mindenki, hogy latina színésznő alakítja majd Hófehérkét. Hiszen még mindig a Hófehérke és a hét törpe sztoriját mondják el. Lépjünk egyet hátra és nézzük meg, mit is csinálnak. Ennek semmi értelme sincs. Egyrészt progresszívek, másrészt még mindig egy kurvára visszás történetet visznek vászonra hét törpéről, akik együtt élnek egy barlangban. Mégis mi a franc történik? Semmit nem tettem, hogy megváltoztassam ezt a skatulyát?” – fakadt ki a színész egy podcastben. A Disney hamarosan válaszolt is a panaszaira, kiemelve, mindent megtesznek, hogy ne ismételjék meg az eredeti film sztereotípiáit: más megközelítést választanak és a kisnövésű emberek közösségeivel is konzultálnak a film készítése közben.

Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz, mi a film – és az összes hasonló remake – legnagyobb problémája: egyszerre szeretnének megfelelni az eredeti mozi rajongóinak, miközben meg is változtatják azt, hiszen ami a 70, 80, 90 évvel ezelőtt még semmilyen megütközést nem keltett, ma már sokszor nem fér bele a politikai korrektségbe. Ezzel viszont pont a politikai korrektséget, a liberalizmust és a sokszínűséget köpködő konzervatív felfogású nézők kegyeit vesztik el, akik szerint semmi baj nincs a klasszikusokkal, a mai Hollywooddal viszont annál inkább.

A helyzetet csak tetézte Zegler interjúja. Ebben igyekezett elhatárolódni az 1937-es animációtól, amelynek saját bevallása szerint nem igazán rajongója. „Az a film a főszereplő szerelmi történetére koncentrál egy olyan sráccal, aki zaklatja őt… elég fura, úgyhogy ezúttal nem ezt csináljuk” – fejtette ki véleményét. Mint elmondta, a remake nem is love story lesz, inkább Hófehérke belső útját mutatja majd be, amelynek során rátalál saját magára. „Nem igaz szerelemről álmodik hanem arról, hogy azzá a vezetővé váljon, amire ő maga is tudja, hogy képes – és amire elhunyt apja is biztatta” – tette hozzá.

Mindez nem igazán nyerte el az eredeti filmet rendező David Hang fiának tetszését. Őt szintén David Handnek hívják, és mint fogalmazott, 

az apja és maga Walt Disney is forogna a sírjában ha látná, mit művelnek most a Hófehérkével.

„Ez egy teljesen más elképzelés, amivel egyáltalán nem érték egyet, és tudom, hogy apám és Walt sem értene egyet” – mondta felháborodva. Szerinte szégyen, hogy meg akarnak újítani valamit, ami egykor hatalmas sikert aratott. „A gondolataik manapság teljesen radikálisak. Megváltoztatják a sztorit, megváltoztatják a karakterek mögött álló elgondolásokat. Új, woke dolgokat találnak ki, és én egyáltalán nem rajongok ezért. Őszintén szólva elég sértőnek tartom, amit a klasszikus filmekkel művelnek” – magyarázta.

Az új Hófehérke-film a tervek szerint 2024 márciusában érkezik a mozikba. Rendezője az 500 nap nyár és A csodálatos Pókember-franchise mögött álló Marc Webb, Zegleren kívül pedig olyanok tűnnek fel majd benne, mint a gonosz királynőt alakító Gal Gadot, vagy a vadász bőrébe bújó Ansu Kabia.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.