Megreformálta toplistáját a Netflix, a Wednesday lenyomta a Stranger Thingset

  • narancs.hu
  • 2023. június 22.

Mikrofilm

Akárhogy csűrik-csavarják a számokat, a Nyerd meg az életed nézettségét senki és semmi nem veri kenterbe.

A streamingplatformok hagyományosan hímestojásként óvják a felhasználóktól gyűjtött adatokat, legfeljebb akkor állnak elő konkrét számokkal, ha dicsekedni akarnak. Így van ezzel a Netflix is, amely néhány éve bevezette ugyan top 10-es nézettségi listáját, de ez valójában nem volt több, mint egy egyszerű marketingeszköz.

A lista eddig a nézett órák száma alapján rangsorolta a tartalmakat, a cég azonban most megreformálta metrikáját. Ezután immár a „nézettség” (views) számít, ami az összes nézett órát jelenti, elosztva az adott tartalom játékidejével. Az Én még sosem… című sorozat utolsó, negyedik évada például 76,21 millió nézett órát hozott össze; ezt osztja el a rendszer a tízrészes évad összesen 4,9 óra játékidejével, így megkapjuk, hogy a sorozat nézettsége 15 millió.

A Netflix az elmúlt hetekben kezdte ilyen formán közölni eredményeit a sajtóval, a fogadtatás pedig elsöprően pozitív volt, ezért döntöttek úgy, hogy toplistájukban is alkalmazzák a módszert. Mindez nemcsak sokkal áttekinthetőbb – hiszen csillagászati nézett óra helyett a nézettség sokkal emészthetőbb számokat utat; de a változtatást a szakma is díjazta: a még mindig sztájkoló írók egyik követelése például a nagyobb átláthatóság a streamingektől, ez pedig egy apró lépés lehet efelé. Másrészt a régi rendszer igazságtalan előnyt adott a hosszabb játékidejű tartalmaknak, amit az új módszer immár kiküszöbölt.

Szintén megreformálták a minden idők legnézettebb-listát: korábban ez csak a debütálás utáni első 28 napot vette figyelembe – az új norma szerint azonban immár 91 nappal számolnak. A cég közleménye szerint erre azért volt szükség, mert egyre gyakoribb, hogy csak késleltetve vágunk bele egy sorozatba, vagy nem egyhuzamban daráljuk le a részeket.

A változtatásoknak köszönhetően immár nem a Stranger Things 4. évada, hanem a Wednesday első szezonja a platform történetének legnézettebb műsora. Nézett órák szerint ugyanis hiába áll jobban előbbi (1,8 milliárd vs. 1,7 milliárd) – a Stranger Things 13 órás évadához „csak” 140 milliós nézettség kapcsolódik, míg a fele ilyen hosszú Wednesday nézettsége 252 millió. Harmadik a listán a Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori, amit a Bridgerton első szezonja követ. A vezércsel felkúszott az ötödik helyre – a sakk-széria annak idején például hiába tarolta le a világot, minisorozatként a nézettségi versenyben a régi számítások szerint nem vehette fel a versenyt a hosszabb, több évadot számláló műsorokkal. A listán ezt az Éjjeli ügynök első, a Stranger Things harmadik, majd a Bridgerton második évada követi. Kilencedik a felsorolásban a Vaják, tizedik a The Watcher első évada. Kiesett a legjobbak közül a Lucifer 5. évada és Az örökösnő álarca mögött is.

Ami az angol nyelvű filmek toplistáját illeti, nincs túl sok meglepetés: első a Különösen veszélyes bűnözők, amit a Ne nézz fel! és Az Adam-projekt követ. Negyedik a Madarak a dobozban, ötödik A szürke ember. Hatodik helyre az új módszer miatt felkúszott viszont Robert Rodriguez 2020-as családi akciója, a Pedro Pascallal felálló Mindenkiből lehet hős. Ezt a Tőrbe ejtve: Üveghagyma és a Tyler Rake: A kimenekítés követi. Kilencedik helyen új belépő a Spenser az igazság nyomában, a tizedik helyen pedig a Bíbor szívek áll.

A nem angol nyelvű sorozatokat természetesen a Nyerd meg az életed vezeti, amely mindegy mit mérnek vagy milyen számot néznek, mindenképpen a Netflix történetének legnézettebb műsora és legnagyobb sikere. Második A nagy pénzrablás negyedik évada, harmadik a Lupin kezdő szezonja. A legnézettebb idegennyelvű film a Troll, amely mellé A platform és Az ablakomon át fért fel a dobogóra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.