Bojtár B. Endre

Az otthonosság érzése

Kelet-Európa egy levél villanófényében  

  • Bojtár B. Endre
  • 2021.02.24 21:00

Publicisztika

A következőkben érdekes kordokumentumot teszünk közzé, mely a baráti Lengyelország politikai mindennapjainak színes, fordulatos világába enged betekintést. A szösszenet művészi kvalitásai ugyan magukért beszélnek, de mivel szerzője, címzettje és szereplői­nek többsége hazánkban jobbára ismeretlen személyek, az árnyalt befogadáshoz szükségesnek tűnik egyfajta szamárvezető, avagy dramatis personae (amelynek olvasását a közölt dokumentum olvasása előtt, után vagy vele párhuzamosan javasoljuk).

Jarosław Gowin – a jelen

A nyílt levél címzettje Jarosław Gowin jelenlegi miniszterelnök-helyettes (innen a megszólításban alkalmazott titulus is: ez a helyetteseknek is jár). Ő a Jarosław Kaczyński vezette jobboldali kormánykoalíció egyik kisebb pártjának főnöke, e párt neve Porozumienie, a. m. Megegyezés. (A másik kisebb párt a Solidarna Polska, Szolidáris Lengyelország, 18 képviselővel – róluk még lesz szó.) E hármas koalíció, az Egyesült Jobboldal (Zjednoczona Prawica) főereje a Jog és Igazságosság párt (PiS), s belső függelmi viszonyai némiképp tisztázatlanok. A Megegyezés képviselői (szám szerint 16-an) ugyanis a PiS listájáról, kizárólag a PiS felségjelzését viselve jutottak be a 2019-es választáson a parlamentbe, így lojalitásuk és pártkötelezettségeik iránya nem magától értetődő. Gowin úr a centrista, mérsékelt jobboldal reprezentánsa, aki nemegyszer sikerrel szállt szembe Kaczyński radikális politikai elképzeléseivel. Tavaly decemberben például ő volt az, aki az uniós költségvetési vétóval fenyegetőző kormányt a megegyezés felé terelte. Sokan, alappal vagy a nélkül, egyenesen neki tulajdonítják azt, hogy Lengyelország, s Lengyelországot követve Magyarország végül is megállapodott az unióval. Mások úgy vélik, Gowin szava semmit sem számított, Kaczyńskit végül Mateusz Morawiecki kormányfő vette rá cselesen a vétó feladására. Talán ennél is fontosabb, hogy 2020 májusában Gowin és pártja ellenállásán bukott meg Kaczyński azon terve, hogy levélszavazás útján abszolválja Lengyelország a köztársasági elnök megválasztását. (Kaczyński akkor ezt látta a legbiztosabb módnak arra, hogy jelöltje, a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda megújíthassa mandátumát. De Duda végül 2020 júliusában, a rendes választáson is magabiztosan nyert.)

Gowin most a lengyel független sajtót lényegében a halálba küldő reklámadó törvénybe iktatására mondana nemet a Szejmben. Minthogy a PiS-nek önmagában, a Megegyezés 16 képviselője nélkül nincs meg a többsége, ennek még kormányválság is lehet a vége. (Az Egyesült Jobboldal, tehát a PiS, a Megegyezés és a Szolidáris Lengyelország együttesen 234 képviselővel rendelkezik, a többséghez 231 szavazat szükséges a 460 fős alsóházban.) Ettől a felállástól korántsem függetlenül lapzártánkkor a Megegyezés pár képviselője jelezte, hogy ők megszavaznák a reklámadótörvényt, bármit is mond Gowin, s pártbeli riválisai erősen és eléggé fenyegető tónusban azt is vitatják, hogy Gowin egyáltalán a párt elnöke lenne. Gowin a maga részéről 12 párt- és frakciótársa írásos hűségnyilatkozatát gyűjtötte be a napokban.

Roman Giertych – a múlt és a jelen

Ismerjük meg a nyílt levél szerzőjét, Roman Giertych ügyvédet is. Ő Kaczyński előző, 2006 és 2007 közt regnáló kormányának volt miniszterelnök-helyettese és oktatási minisztere, valamint koalíciós partnere, mégpedig a Lengyel Családok Ligája (Liga Polskich Rodzin) nevezetű párt elnökeként. Az LPR 8 százaléknyi szavazat birtokában 34 képviselővel járult hozzá a jobboldal akkori kormánytöbbségéhez. (A 2005 őszén tartott választás után először Kazimierz Marcinkiewicz alakított kisebbségi kormányt a PiS képviseletében, Kaczyński 2006 júliusában váltotta őt a kormányfői poszton. Hivatalosan ekkor lépett koalícióra a PiS, az LPR és az Önvédelem nevezetű formáció; rövidesen ez utóbbit is megismerjük.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk