rés a présen - A tiszta érzelmeket kell újraéleszteni - Csík János hegedűs, a Csík zenekar vezetője

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

rés a présen: Az Égtájak Iroda MadArt'09 - Magyar kulturális napok Szerbiában néven fesztivált szervez Belgrádban, Nisben és Krusevacban június 14. és 18.
között, amin a Csík zenekar is részt vesz. Mire számítsunk?

Csík János: Mivel eddig csak a magyarlakta vidékeken jártunk, izgatottan várom a vendégszereplést. Voltunk már együtt táncfesztiválokon szerbiai táncosokkal, zenészekkel, és nagyon jó mulatságokat csináltunk, szép esték voltak. Bizony, úgy hiszem, nagyon igyekeznünk kell, hogy elégedett legyen velünk a közönség, bár az a fajta erő és szépség, ami a magyar népzenében van, régen is és ma is hitet ad, hogy bárhol szívből elmuzsikáljuk.

rap: Melyik repertoárral, milyen összeállításban készültök?

CSJ: Nemcsak magyar népzenével, hanem népzenei feldolgozásokkal is szeretnénk meglepni a közönségünket. Ennek azért van jelentősége, mert az ottani emberek is kíváncsiságból mennek egy ilyen fesztiválra, és jól akarják érezni magukat. Mindenképp meg kell adni azt a lehetőséget nekik, hogy minél könnyebben találjanak a magyar népzene szépségeire akár a feldolgozások segítségével, és amilyen a szerb zenei kultúra, ezzel valószínű, hogy nem is lesz gond.

rap: Van a zenekarnak kötődése a szerb kultúrához?

CSJ: Sajnos még komolyabban nem volt alkalmunk belemélyedni a szerb zenei kultúrába, csak a fesztiválokon történt találkozások kapcsán, illetve filmzenék slágerei által.

rap: Kikkel és hol terveztek koncerteket a szezonban?

CSJ: Azokkal a barátainkkal, akikkel hála istennek eddig is jó kapcsolatunk volt: Dresch Mihály, Ferenczi György és Lovasi András. A hónapban 14-én Budafokon, a Kárpát-medencei Borászok IV. Találkozóján, 19-én Kecskeméten az Animációs Filmfesztiválon, 20-án Orfűn a Fishing on Orfű fesztiválon, Szent Iván-éji koncertet adunk 23-án Nyíregyházán, 24-én Biatorbágyon, 25-én Budapesten a Műjégpályán, és így tovább (www.csikband.hu).

rap: Mit tartasz ma a népzene legfontosabb feladatának?

CSJ: Rohanó, egymásra alig figyelő életünkben, mikor az emberek igyekeznek elrejteni az eredendő, igaz emberi, szép vagy szomorú érzelmeiket, magányosak maradnak. A tiszta érzelmeket kell újraéleszteni, és ez segít a nemzetek egymás mellett élésének nyugodt, tiszteletteljes megőrzésében. Ismernünk kell egymás kultúráját, hagyományainak sajátosságait, így könynyebb egymást megérteni, elfogadni egymást.

Figyelmébe ajánljuk