rés a présen - A tiszta érzelmeket kell újraéleszteni - Csík János hegedűs, a Csík zenekar vezetője

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

rés a présen: Az Égtájak Iroda MadArt'09 - Magyar kulturális napok Szerbiában néven fesztivált szervez Belgrádban, Nisben és Krusevacban június 14. és 18.
között, amin a Csík zenekar is részt vesz. Mire számítsunk?

Csík János: Mivel eddig csak a magyarlakta vidékeken jártunk, izgatottan várom a vendégszereplést. Voltunk már együtt táncfesztiválokon szerbiai táncosokkal, zenészekkel, és nagyon jó mulatságokat csináltunk, szép esték voltak. Bizony, úgy hiszem, nagyon igyekeznünk kell, hogy elégedett legyen velünk a közönség, bár az a fajta erő és szépség, ami a magyar népzenében van, régen is és ma is hitet ad, hogy bárhol szívből elmuzsikáljuk.

rap: Melyik repertoárral, milyen összeállításban készültök?

CSJ: Nemcsak magyar népzenével, hanem népzenei feldolgozásokkal is szeretnénk meglepni a közönségünket. Ennek azért van jelentősége, mert az ottani emberek is kíváncsiságból mennek egy ilyen fesztiválra, és jól akarják érezni magukat. Mindenképp meg kell adni azt a lehetőséget nekik, hogy minél könnyebben találjanak a magyar népzene szépségeire akár a feldolgozások segítségével, és amilyen a szerb zenei kultúra, ezzel valószínű, hogy nem is lesz gond.

rap: Van a zenekarnak kötődése a szerb kultúrához?

CSJ: Sajnos még komolyabban nem volt alkalmunk belemélyedni a szerb zenei kultúrába, csak a fesztiválokon történt találkozások kapcsán, illetve filmzenék slágerei által.

rap: Kikkel és hol terveztek koncerteket a szezonban?

CSJ: Azokkal a barátainkkal, akikkel hála istennek eddig is jó kapcsolatunk volt: Dresch Mihály, Ferenczi György és Lovasi András. A hónapban 14-én Budafokon, a Kárpát-medencei Borászok IV. Találkozóján, 19-én Kecskeméten az Animációs Filmfesztiválon, 20-án Orfűn a Fishing on Orfű fesztiválon, Szent Iván-éji koncertet adunk 23-án Nyíregyházán, 24-én Biatorbágyon, 25-én Budapesten a Műjégpályán, és így tovább (www.csikband.hu).

rap: Mit tartasz ma a népzene legfontosabb feladatának?

CSJ: Rohanó, egymásra alig figyelő életünkben, mikor az emberek igyekeznek elrejteni az eredendő, igaz emberi, szép vagy szomorú érzelmeiket, magányosak maradnak. A tiszta érzelmeket kell újraéleszteni, és ez segít a nemzetek egymás mellett élésének nyugodt, tiszteletteljes megőrzésében. Ismernünk kell egymás kultúráját, hagyományainak sajátosságait, így könynyebb egymást megérteni, elfogadni egymást.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.