chili & vanilia - Cseresznye, meggy, piros

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

Fel a kezekkel - ha a kedvenc konyháját kérdezik, ki vágja rá a németet? (A csülök nem ér.) Méretes sültek, kolbászok, wurstok, káposzták - rusztikus, télies, férfias ízvilág. Olykor persze nem rossz a frissen sült kolbászok és a remek serpenyős, hagymás krumpli gyomorkorgató illata.
Na, de nyáron? A tipikus német édesség, az ún. Rote Grütze mégis mindent visz. Rote = piros, Grütze = kása. Eredetileg északnémet specialitás, ma az egyik legelterjedtebb desszert. Régen a szegények eledelének számított, mivel piros, bogyós gyümölcs mindig akadt - az eredeti recept egyes források szerint kizárólag málnából és ribizliből, mások szerint meggyből is állt. Ma a legtöbb háztartásban az kerül bele, ami éppen a piacon kapható. Nyáron ez az egyik legpraktikusabb édesség, előre elkészíthető, akár napokig eláll a hűtőben, fel lehet használni hozzá az összes maradék, már nem teljesen százszázalékos cseresznyét, meggyet, epret. A piros gyümölcsöket röviden összefőzik, keményítővel besűrítik, a végeredmény puding állagú piros kása, amelyet vaníliafagylalttal, tejszínnel, vaníliaöntettel vagy egyszerűen hideg tejjel tálalnak. Lehet sárga vagy zöld gyümölcsökből is készíteni. A hagyományos tálalási módon kívül is variálható, pl. fagylaltkehelyre forró öntetként, palacsintába, gofrira stb.

Ha édesítővel és vaníliaöntet nélkül készítjük, még kímélő is.

Piros gyümölcspuding (Rote Grütze)

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg piros gyümölcs szezon szerint (vegyesen pl. cseresznye, meggy, málna, eper, ribizli)

10 dkg cukor

4 dkg étkezési keményítő

1 fahéjrúd

5 szegfűszeg

nagy darab citromhéj

3 dl víz (esetleg meggylé)

A gyümölcsöket előkészítjük: cseresznyét, meggyet kimagozzuk, többit megtisztítjuk, ha nagyobb szemű epret is használunk, azt nagyobb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük az összes gyümölcsöt, felöntjük 3dl vízzel (vagy a gyümölcslével), hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Közepesen erős lángon puhára főzzük, hogy a gyümölcsök egy része kissé szétfőjön, de maradjanak egész darabok is - ez kb. 5-10 perc, gyümölcsöktől függően. A keményítőt néhány evőkanál vízzel teljesen csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsökhöz. Elkeverjük, néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. Hűlés közben még sűrűsödik, úgyhogy nem érdemes túl sokáig lángon tartani. Langyosan vagy hidegen is kínálhatjuk. A vaníliaöntethez 1dl tejszínt és 1 dl tejet felmelegítünk egy fél vaníliarúd kikapart magjaival és egy csipet sóval. Két tojássárgáját kikavarunk 4 dkg cukorral, lassan ráöntjük a meleg tejszínt, simára keverjük, visszaöntjük a lábasba és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.