Ha édesítővel és vaníliaöntet nélkül készítjük, még kímélő is.
Piros gyümölcspuding (Rote Grütze)
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg piros gyümölcs szezon szerint (vegyesen pl. cseresznye, meggy, málna, eper, ribizli)
10 dkg cukor
4 dkg étkezési keményítő
1 fahéjrúd
5 szegfűszeg
nagy darab citromhéj
3 dl víz (esetleg meggylé)
A gyümölcsöket előkészítjük: cseresznyét, meggyet kimagozzuk, többit megtisztítjuk, ha nagyobb szemű epret is használunk, azt nagyobb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük az összes gyümölcsöt, felöntjük 3dl vízzel (vagy a gyümölcslével), hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Közepesen erős lángon puhára főzzük, hogy a gyümölcsök egy része kissé szétfőjön, de maradjanak egész darabok is - ez kb. 5-10 perc, gyümölcsöktől függően. A keményítőt néhány evőkanál vízzel teljesen csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsökhöz. Elkeverjük, néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. Hűlés közben még sűrűsödik, úgyhogy nem érdemes túl sokáig lángon tartani. Langyosan vagy hidegen is kínálhatjuk. A vaníliaöntethez 1dl tejszínt és 1 dl tejet felmelegítünk egy fél vaníliarúd kikapart magjaival és egy csipet sóval. Két tojássárgáját kikavarunk 4 dkg cukorral, lassan ráöntjük a meleg tejszínt, simára keverjük, visszaöntjük a lábasba és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com