chili & vanilia - Cseresznye, meggy, piros

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

Fel a kezekkel - ha a kedvenc konyháját kérdezik, ki vágja rá a németet? (A csülök nem ér.) Méretes sültek, kolbászok, wurstok, káposzták - rusztikus, télies, férfias ízvilág. Olykor persze nem rossz a frissen sült kolbászok és a remek serpenyős, hagymás krumpli gyomorkorgató illata.
Na, de nyáron? A tipikus német édesség, az ún. Rote Grütze mégis mindent visz. Rote = piros, Grütze = kása. Eredetileg északnémet specialitás, ma az egyik legelterjedtebb desszert. Régen a szegények eledelének számított, mivel piros, bogyós gyümölcs mindig akadt - az eredeti recept egyes források szerint kizárólag málnából és ribizliből, mások szerint meggyből is állt. Ma a legtöbb háztartásban az kerül bele, ami éppen a piacon kapható. Nyáron ez az egyik legpraktikusabb édesség, előre elkészíthető, akár napokig eláll a hűtőben, fel lehet használni hozzá az összes maradék, már nem teljesen százszázalékos cseresznyét, meggyet, epret. A piros gyümölcsöket röviden összefőzik, keményítővel besűrítik, a végeredmény puding állagú piros kása, amelyet vaníliafagylalttal, tejszínnel, vaníliaöntettel vagy egyszerűen hideg tejjel tálalnak. Lehet sárga vagy zöld gyümölcsökből is készíteni. A hagyományos tálalási módon kívül is variálható, pl. fagylaltkehelyre forró öntetként, palacsintába, gofrira stb.

Ha édesítővel és vaníliaöntet nélkül készítjük, még kímélő is.

Piros gyümölcspuding (Rote Grütze)

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg piros gyümölcs szezon szerint (vegyesen pl. cseresznye, meggy, málna, eper, ribizli)

10 dkg cukor

4 dkg étkezési keményítő

1 fahéjrúd

5 szegfűszeg

nagy darab citromhéj

3 dl víz (esetleg meggylé)

A gyümölcsöket előkészítjük: cseresznyét, meggyet kimagozzuk, többit megtisztítjuk, ha nagyobb szemű epret is használunk, azt nagyobb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük az összes gyümölcsöt, felöntjük 3dl vízzel (vagy a gyümölcslével), hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Közepesen erős lángon puhára főzzük, hogy a gyümölcsök egy része kissé szétfőjön, de maradjanak egész darabok is - ez kb. 5-10 perc, gyümölcsöktől függően. A keményítőt néhány evőkanál vízzel teljesen csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsökhöz. Elkeverjük, néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. Hűlés közben még sűrűsödik, úgyhogy nem érdemes túl sokáig lángon tartani. Langyosan vagy hidegen is kínálhatjuk. A vaníliaöntethez 1dl tejszínt és 1 dl tejet felmelegítünk egy fél vaníliarúd kikapart magjaival és egy csipet sóval. Két tojássárgáját kikavarunk 4 dkg cukorral, lassan ráöntjük a meleg tejszínt, simára keverjük, visszaöntjük a lábasba és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk