kulthírek

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

DÍJ Alice Munro kapja az idei Nemzetközi Man Booker-díjat: a 60 ezer fonttal járó elismerést június 25-én veheti át a kanadai novellista. A 2005-ben alapított, kétévente odaítélt díjat eddig az albán Ismail Kadere és a nigériai Chinua Achebe nyerte el. A legtöbbre tartott német irodalmi elismerés, a Büchner-díj idei kitüntetettje Walter Kappacher: a 70 éves osztrák író legújabb könyvének (Der Fliegenpalast) témája Hugo von Hofmannstahl életének egy epizódja.
A 40 ezer euróval járó díjat októberben adják át.

GYÁSZ Gyanús körülmények között - kötéllel a nyaka, csuklója és nemi szerve körül -, egy bangkoki szállodában holtan találták David Carradine-t: a 72 éves amerikai színész a Stretch című film forgatása miatt tartózkodott a hotelben. Hosszú pályája során színházi, tévés és filmes produkciók sokaságában játszott, 70-es évekbeli filmjei közül legismertebb a Kung Fu, a legfrissebbek közül pedig Tarantino két Kill Billje. (Nekrológunk a 44-45. oldalon.)

BEATLEMANIA HAMBURGBAN 1960. augusztus 17-én lépett fel első alkalommal a hamburgi Indra klubban egy fiatal liverpooli együttes, mely a következő két év során még öt ízben dolgozott hoszszabb időszakokon át a német kikötőváros Reeperbahn negyedének szórakozóhelyein. Most, közel 49 évvel az akkor még öttagú Beatles - John, Paul, George, Stuart Sutcliff és Pete Best (őt váltotta fel később Ringo) - debütálása után Beatlemania névvel múzeum nyílt Hamburgban: ötemeletnyi relikvia. Az éves terv: 200 ezer látogató.

REZA BROADWAY-SIKERE Három Tony-díjjal gazdagodott a 63. alkalommal megejtett New York-i ceremónián Yasmina Reza: az elsősorban a Művészet című darabja révén ismert francia színműíró God of Carnage című műve bizonyult az évad legjobb darabjának, főszereplője, Marcia Gay Harden nyújtotta a legjobb női alakítást, Matthew Warchust pedig a legjobb színházi rendezőnek járó díjjal tisztelték meg.

ÍR"K A KÖNYVTERJESZTőKHÖZ Eltekintve attól, hogy a könyv bolti árának felét is meghaladó terjesztői árrés önmagában is nehezen indokolható, az ehhez ragaszkodó Libri, Bookline és Pécsi Direkt éppen azokat a kis és középméretű kiadókat sodorja súlyos helyzetbe, melyek a magyar irodalom, ismeretterjesztés és általában a szellemi élet fontos műhelyei. Ennek a belátására kéri az Élet és Irodalomban publikált nyílt levelében 75 író a piac vezetői közé tartozó három hazai könyvterjesztő vállalat vezetőjét, s arra, hogy a magyar kultúra és művelődés érdekeit is vegyék figyelembe üzletpolitikájuk kialakítása során, azaz fontolják meg még egyszer, hogy továbbra is a terjesztői szerződés felbontásával fenyegetik-e a kiadókat, amelyek nem tudják megadni a szerintük irreálisan megemelt árrést.

TÜNETEK LONDONBAN A Tünet Együttes Szabó Réka koreografálta-rendezte Nincs ott semmi című előadásával nyílt meg a The Turning World nemzetközi kortárstánc-fesztivál egy hónapig tartó londoni rendezvénysorozata, ahol olyan elismert koreográfusok munkái szerepelnek, mint Chris Haring, Yasmeen Godder vagy Philippe Saire.

CIGÁNY MÉLT"SÁGGAL Ezzel a címmel jelentette meg a Balázs János (1905-1977) életművét bemutató albumot a Kieselbach Galéria. A Salgótarján mellett élt autodidakta művész 1971-ben, 66 éves korában kezdett komolyan festeni, s mindössze nyolc év alatt alkotta meg a hazai roma képzőművészetben meghatározó jelentőségű munkáit. Az album nem csupán reprodukálja a festményeit, hanem párbeszédbe is állítja őket a cigányság ünnepeit és hétköznapjait ábrázoló szociofotók sorával. Illusztrációnk Balázs János két festménye, a Tűzlovagok és Az én népem.

FILM A környezetvédelem világNAPJÁRA Június 5-én tartották Yann Arthus-Bertrand helikopterről készült felvételekből összeállított filmje, a Home világpremierjét, amely június 14-ig francia, angol, spanyol, német, orosz és portugál nyelven tekinthető meg a youtube.com/homeproject címen: az 54 ország 120 helyszínén, másfél év alatt rögzített közel 500 órányi nagy felbontású felvételből egy 90 és egy 120 perces változat készült a tévé-DVD-internet, illetve a mozik számára. A légifotói révén ismert Arthus-Bertrand célja, hogy filmjével tudatosítsa: a Föld kincseit kizsigerelő ember környezetvédelmi vészhelyzetbe hozta az általa csupán 200 ezer éve lakott, négymilliárd éven át törékeny ökológiai egyensúlyban élő bolygót. A film szinopszisa szerint alig tíz éve van - de még van tíz éve! - az emberiségnek, hogy visszájára fordítsa a globális felmelegedés, a természeti erőforrások kimerülése és számos állat- és növényfaj kihalása folyamatát. A tízmillió eurós film címe az egyik producer, Luc Besson ötlete volt, angol narrátora Glenn Close, spanyol narrátora Salma Hayek. A másik producer az ő férje, Francois Henri Pinault dúsgazdag francia üzletember, akinek a támogatása tette lehetővé a film ingyenes bemutatását.

KUROSAWA ONLINE A kiotói Ryukoku Egyetem és a Kurosawa Alapítvány együttműködésével az interneten hozzáférhetővé váltak Kurosawa Akira (1910-1998) munkásságának dokumentumai: mintegy húszezer fotó, sajtókivágás, forgatókönyv, rajz, plakát, noteszlap stb. enged betekintést a legnagyobb japán filmrendezők egyikének műhelyébe és magánéletébe. A digitális archívum japán nyelvű, próbálkozni vele itt lehet: www.afc.ryukoku.ac.jp/Komon/kurosawa/index.html.

Figyelmébe ajánljuk