„Lehet, hogy jól kiröhögnek, lelkük rajta” – Hadházy Ákos bejelentette: visszalép, ha péntekig nem lesz ellenzéki megegyezés

  • Magyar Krisztián
  • 2018. április 4.

Választás 2018

A politikus szerint irreális, amit az MSZP-Párbeszéd vár az LMP-től.

Az LMP társelnöke szerda reggel Facebook-oldalán jelezte: ha péntek délutánig nem lesz megállapodás Karácsony Gergelyékkel, akkor egyoldalúan visszalép Szekszárdon az egyéni jelöltségtől. Hadházy Ákos ezt azután jelentette be, hogy kedd este kiderült, mégsem áll olyan jól a baloldali választási koordináció, mert az LMP szerint az MSZP-Párbeszéd irreális feltételeket szabott számukra.

A bejelentés után telefonon beszéltünk Hadházyval, aki megerősítette: tényleg nem indul el egyéniben, ha nem lesz valamilyen megállapodás. Kérdésünkre közölte, azt tartaná fair ajánlatnak az MSZP-Párbeszéd részéről, ha az egymás javára történő visszalépések aránya nagyjából megegyezne a pártok támogatottságával, de kiemelte, pontos számokba nem akar belemenni, nem a sajtón keresztül akar üzenni. „Egészen estig tényleg hitem benne: jók az esélyek arra nézve, hogy komoly együttműködés és megállapodás alakulhat ki az MSZP-Párbeszéddel, de végül ők ezt egyoldalúan felrúgták. A mai lépésemmel ez ellen szeretnék tiltakozni, és jelezni, hogy mi igenis komolyan gondoljuk a koordinációt és az Orbán-kormány leváltását.”

A politikustól megkérdeztük, hogy szerinte ez a bejelentése taktikailag nem elhibázott-e, és ha folytatódnak is az ellenzéki koordinációról az egyeztetések, ez nem lesz-e negatív hatással a megegyezésre; Hadházy erre így reagált: „Lehet, hogy ezzel az MSZP-Párbeszéd visszaél, lehet, hogy kiröhögnek, lelkük rajta”. Az LMP társelnöke azt is elmondta, hogy a párt elnöksége tudott a bejelentéséről, többször is jelezte: nem tudja elképzelni úgy a szekszárdi körzetet, hogy három ellenzéki jelölt indul a Fidesz ellen.

Azt is megerősítette Hadházy, ha a választások után a Fidesz abszolút többséget szerez, akkor komolyan elgondolkodik a folytatáson. „Mérlegelni kell, hogy mi a megfelelő ellenzéki viselkedés ebben az esetben, hiszen nem csinálhatunk úgy, mintha Magyarországon parlamenti demokrácia lenne. A kormány cinkelt lapokkal játszik, és eléri, hogy ne legyen tisztességes a politikai verseny, ehhez nem biztos, hogy asszisztálnunk kell” – nyilatkozta, majd megjegyezte: reméli erre nem lesz szükség, mert április 8-a után a mostani ellenzéki viták ellenére nem Orbán Viktor és a Fidesz alakíthat majd kormányt.

Ungár Péter beleszállt az MSZP-be: egyre több a kérdőjel a két párt megállapodása körül

Négy nappal a választás előtt még mindig nincs döntés. Ahogy azt kedden mi is megírtuk az Index információira hivatkozva, úgy tűnt, délután sikerült megegyeznie az MSZP-P-nek és az LMP-nek arról, hogy mely körzetekben lépnek vissza egymás javára. Ez olyan fontos kerületeket érintett (volna), mint Budapest 1.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?