Kinek húzza? - Mága Zoltán zenész portréja

  • Hamvay Péter
  • 2015. január 19.

Zene

Aligha akad olyan, aki soha nem látta még az óriásplakátokról mosolygó Mága Zoltánt. Önéletrajza cikornyás, öntömjénező mondatai mögé néztünk.

Mága Zoltán szegény zenész cigány családban született éppen negyven évvel ezelőtt, Szolnokon. Szülei áldozatvállalásának köszönhetően már kiskorában zenét tanult, 12 évesen Budapestre került a Rajkó Zenekarba. A középiskolát is itt, a Talentum Tánc- és Zeneművészeti Szakiskolában végezte. 21 évesen Németországba ment vendéglátózni, az 1996-ban alapított Budapest Gipsy Band nevű együttesével más országokba is eljutott. 2000-ben kezdett fellépni a budapesti Moulin Rouge-ban, melynek 2003-ig művészeti vezetője is volt. Ezután lépett ki az éttermek, mulatók, hotelek világából.

Önéletrajzában a virtuozitását emeli ki, és a „klasszikus zene, a népzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított cross­over stílusról” beszél. A kritika nem vesz tudomást kereskedelmi produkcióiról, zenésztár­sai viszont, legalábbis azok, akik nyilatkoztak, di­csérték. Kathy Horváth Lajos szerint „zseniális, amit csinál”, Szakcsi Lakatos Béla szerint az operettből, népszerű komolyzenéből és némi cigányzenéből összegyűrt stílusa legitim. „Mága kitalált valamit, amire a jelek szerint nagy közönségigény van” – mondja a zongorista, s megjegyzi: Mága sokat tanult az évek során, és ez meglátszik a játékán. Ki­emelte szorgalmát, munkabírását. Szerinte a show-kat, bár nagy csapat áll mögötte, ő tartja kézben, ez pedig „egy másik embert kíván”. Beke Farkas Nándor, a 100 tagú cigányzenekar elnöke is a legjobbakat mondja Mágáról, a cigányzene megújítójának nevezve André Rieu-höz hasonlítja. Mága kiváló szakmai kapcsolatot épített ki Kerényi Miklós Gáborral és a veze­tése alatt álló Operettszínházzal, 2007-ben a színház örökös tagja lett, évente több koncertet is tart ott. Kerényi pedig a Mága-show-k rendezőjeként jeleskedik, amelyeken fia, Kerényi Miklós Máté és felesége, Frankó Tünde is rendre fellép.

false

 

Fotó: MTI

Sokan segítették Mágát, többek között Szinetár Miklós, aki a kétezres évek elején ajánló sorokat írt első lemezéhez. Most úgy emlékszik, kiváló tehetségnek, virtuóz muzsikusnak tartotta akkor, 2002-ben fel is léptette egy operaházi gálán. Mai tevékenységéről viszont, mint mondja, „nincs ismerete”.

Mága sokszor hangsúlyozza a tanulás szerepét, mégis viszonylag későn iratkozott be a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára, ahol 2013-ban végzett alapszakon, jelenleg a mesterszakon tanul. Vas Bence egyetemi docens, intézetigazgató kérdésünkre elmondta: Mága tiszteletre méltó erőfeszítéseket tett a diploma megszerzésére, s tehetségének megfelelő eredménnyel elvégezte kurzusait, letette vizsgáit. Intézményvezetőként a személyes véleményét nem osztotta meg velünk a művészetéről, annyit jegyzett meg, hogy reménykedik, hasznát veszi azoknak az ismereteknek, amiket náluk tanult, még ha a színpadon másféle zenét játszik is.

Királyok és új évek hegedűse

Hogy Mága milyen zenét is játszik, arról ritkán esik szó a honlapján, a sajtóanyagaiban, a róla szóló kiadványokban olvasható dicshimnuszokban; kritikai észrevételek helyett inkább olyan fordulatokat olvashatunk, mint „zsúfolásig megtelt terem”, vagy „vastapssal köszönték meg a feled­hetetlen élményt nyújtó játékot”. Mága soha nem mulasztja el felsorolni, hol és kiknek játszott, önmagát az egyik CD-je címében „királyok hegedűsének” titulálja: „Öt kontinensen, közel száz országban adott már koncertet. (…) Elbűvölte már játékával XVI. Benedek pápát, a brit trónörököst, Károly herceget, VI. Mohammed marokkói királyt, II. Konstantin volt görög királyt, valamint Robert de Niro Oscar-díjas amerikai színművészt, és Salma Hayeket is.”
S mint a mesebeli szegény ember legkisebbik fia, rendre megjegyzi, hogy a „királyi paloták után” hazahúzza a szíve Magyarországra, „ami a legszebb ország”, és „ahol annyi szeretetet” kapott. Valóban, Facebook-oldalának több mint 190 ezer kedvelője van, rajongói nemegyszer verset írnak hozzá, koncert után ajándékkal lepik meg, CD-i, DVD-i arany- és platinalemezek.

Imádja a kitüntetéseket, címeket. Több lovagrendnek, így a máltainak is a tagja, számos jótékonysági akciójának volt kedvezményezettje a Máltai Szeretetszolgálat. Egyszer csúnyán mellényúlt, amikor 2012-ben elfogadta a Vitézi Rend tagságát. Bár először kikérte magának, hogy támadják e lépése miatt, utóbb a negatív sajtóvisszhang miatt mégis azt mondta, „kellő körültekintés nélkül” döntött, s visszaadta a címet. Szakmai díja a Fonogram- és a Prima Primissima közönségdíján kívül (ha ezt annak tekintjük) nincs, igaz, ő maga „magyar Oscarnak” nevezi a honlapján.

Mágát a 2009 óta megrendezett arénabeli Budapesti Újévi Koncert tette sztárrá, ahol hazai könnyű- és komolyzenei nagy­ságok (Zséda, Keresztes Ildikó, Szakcsi Lakatos Béla, Kertesi Ingrid, Sümegi Eszter, Komlósi Ildikó, Kiss B. Attila, Jandó Jenő, egy alkalommal a nemzet színészei) is fellépnek, s ahová egy idő óta neves külföldi operaénekeseket is meghív. Telt házas koncertekről szólnak a győzelmi jelentések, ám számos – minisztériumnál, rendőrségnél, az egykori Apáczai Kiadónál dolgozó – forrásunk arról tájékoztatott, hogy náluk lehet vagy korábban lehetett igényelni ingyenjegyeket a koncertekre. Természetesen a szponzorok is kapnak vagy vásárolnak belépőket.
A művész is ajándékoz jegye­ket – például nemrégiben 50 darabot Felcsútnak, míg arról, hogy az utazás se kerüljön pénzbe, az önkormányzat gondoskodott. Hogy a „vattázás” milyen mértékű, nem tudható, de az a tény, hogy évről évre meg tudja rendezni valódi sztárokkal (akik között van olyan, aki félmilliós gázsin alul nem lép színpadra), zenekarral, kórussal a látványos show-t, arra utal, hogy a 2900 és 80 ezer forint között árult jegyekre van fizetőképes kereslet. Mága egy­kori és mai munkatársai, közreműködő zenészei is hangsúlyozzák: a műsorokért mindig tisztességgel kifizették őket.

A koncertek piacán járatos szak­értők szerint a haszon nemcsak közvetlenül a bevételben, hanem az imázsban is jelentkezik. Az egyébként maratoni hosszúságú koncert reklámkampánya évről évre nagyobb, píárcikkek garmadája jelenik meg, végiglátogatja a televíziók műsorait, s a fellépő sztárok is megemelik Mága művészetét. Védjegyként használja az újévi koncertet, melynek fel­vétele 2011 óta DVD-n is kijön; ő a producer, a tulajdonos pedig a Primarius Kft., a cég adja el aztán a különböző televízióknak a sugárzási jogot. A leginkább a Dunán látható filmekkel országosan ismertté vált cégnek anyagi haszna mindebből nem származott
– legalábbis ez derült ki az MTVA közérdekű adatkérelmünkre adott válaszából, mi­szerint 2011 és 2014 között két évben térítésmentesen, a másik kettőben összesen 270 ezer forintért vették meg időbeli korlátozás nélkül a koncertek felvételeit.

false

 

Fotó: MTI

Mága a plakátokon nem tünteti fel a koncert szervezőjét, s nekünk sem fedte fel kilétét. (A művész sajnos nem tudott időt szakítani egy személyes találkozóra; írásban feltett kérdéseinknek is csak egy részére válaszolt.) Vélhetően egy-egy – nem mindig ugyanaz – nonprofit cég áll mögötte. A következők miatt: a hazai vállalkozások felajánlhatják társasági adójuk (tao) egy részét a regisztrált előadó-művészeti szervezetek, így zenekarok számára – Mága újévi koncertje szimfonikus koncert –, amelyek aztán évi jegybevételük 80 százalékáig érvényesíthetik igényeiket, mondjuk az előadá­saikat szervező nonprofit cégen keresztül. Ha az újévi koncertnél átlag 9500 forintos jegyárral számolunk (ebből bocsátanak ki a legtöbbet), akkor az telt ház esetén 80 millió forint körüli extraprofit az aktuális szervező vállalkozásnak. Hogy ennek a pénznek mi a sorsa, visszafolyik-e Mágához, és ha igen, hogyan, az üzleti titok. Azt tudjuk, hogy a 2013-as újévi koncert után a Mága régi mentora és zenésztársa, Szenthelyi Miklós hegedűművész vezette Magyar Virtuózok igényelt taót. Hogy pontosan mennyit, nem tudni, de az egyébként sokat koncertező Magyar Virtuózok Nonprofit Kft.-nek sikerült tavaly a harmadik legtöbb pénzt a felajánlott taóból összegyűjteni, 700 millió forintot.

Politikusok hegedűse

Első újévi koncertjét még a Népszava, a Klubrádió, a Szabad Föld és állami cégek (például az MVM) támogatták, hogy aztán 2014-re számos jobboldali, sőt pártkötődésű cég szerepeljen a show félszázra hízott támogatói listáján. Előkelő helyen van a CBA, Baldauf László tulajdonos Mága egyik CD-jét is szponzorálta, de a zenész karitatív akcióiba is beszáll. Az újévi koncert plakátján ott van Simicska Lajos cége, a Publimont is, így az óriás­plakátok egy része – állítólag 1300 darab lesz összesen – barterben mehet. A show-t támogatja a Lázár testvérek családi vállalkozása, a Lázár Lovaspark is. A koncerteken rendre ott ülnek kormánypárti politi­kusok, tapsolt már Mágának Schmitt Pál akkori köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester, és Medgyessy Péter is tagja a fanklubnak. De Mága sem rest megjelenni pártrendezvényen. Ott volt a Fidesz 2010-es választások után tartott buliján is. „Fantasztikus társaság jött össze, évek óta nem látott barátok is felbukkantak. Addig-addig rimánkodtak az ismerősök, hogy csak elővettem a hegedűm” – számolt be a művész a Blikknek. 2014-ben is a meghívottak között szerepelt, és a felcsúti Pancho Aréna sem nyílhatott meg az ő muzsikája nélkül. 2011-ben Kapócs Zsókával – Habony Árpád közeli ismerősével – vezetett rövid életű műsort a Duna televízióban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014 februárjában egymillió forinttal utólagosan támogatta az újévi koncertet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretéből – közölte kérdésünkre a tárca. Má­ga erről azt nyilatkozta lapunknak, hogy nem vette igénybe az összeget. (A 2015-ös koncert plakátjain mindenesetre ismét szerepel a minisztérium logója.) Az NKA Zenei Kollégiuma idén novemberben 1,8 millió forinttal támogatta a „Golden Erőforrás 2013 Ingatlanfejlesztő és Értékesítő Kft. Mága Zoltán Hegedűvel a világ körül koncertsorozatának megvalósítását” – olvasható a mecénás szervezet honlapján. (A kft. 2013 márciusában alakult.) Mága idén október 8-án a XI. kerületi fideszes polgármesterjelölt, Hoffmann Tamás kampányába segített be, amikor gazdagréti nyug­díjasoknak muzsikált Hoffmann jelenlétében. Egy héttel azelőtt a MOM-ban Pokorni Zoltánnal celebrált idősek napi koncertet, ami után a művész, a CBA és az önkormányzat közös ajándékcsomagjával távozhattak a nyugdíjasok. Székesfehérváron október 4-én, a Jüllich Glas Holding Zrt. központi irodaházának avatóján koncertezett, az épületet Orbán Viktor adta át.

Honlapja képgalériájában az első kép XVI. Benedek pápa társaságában ábrázolja, az Orbán Viktorral készült felvétel csak Ilan Mor izraeli nagykövet után következik, viszont orbánosból több van. A hegedűs csak jobboldali politikusokkal szeret fotózkodni, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel különösen sokat szerepel együtt. Hende személyében kormánytag is köszöntötte a 40. születésnapját a Stefánia Palotában ünneplő muzsikust, aki 2012-ben Budapest díszpolgára lett. Díszes plüssborítású önéletrajzi könyvében (Apáczai Kiadó) viszont szinte kizárólag baloldali politikusok szerepelnek. A könyv története érdekes: Esztergályos Jenő tulajdonos szerint, aki a második Orbán-kormány idején felajánlotta az államnak a kiadóját, Mága a magyar történelem nagyjairól szóló sorozat láttán kérte tőle, hogy róla is legyen egy ilyen könyv. Lett; ez volt a kiadó repiajándéka.

Mágát korábban a szocik halmozták el kitüntetésekkel: 2007-ben Gyurcsány Ferenctől kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, Demszkytől 2009-ben a Budapestért díjat. A főpolgármester néha külföldi útjaira is magával vitte, például 2007-ben Kárpátaljára, s Teleki László államtitkárral is sokat szerepelt. 2010 után Má­ga azonnal és látványosan átállt az ország új uraihoz. A politikai elit azonban valójában nem fogadja be, se a bal, se a jobb: használják a népszerűségét, ahogyan Mága is használja őket. Mások szerint ez a képlet hamis, Mágának egyre komolyabbak a fideszes kapcsolatai, mi több, Esztergályos Jenő rejtélyesen azt is megjegyezte, hogy „megkísértette a politika”, ám végül a hegedűnél maradt.

A szeretet hegedűse

Osztolykán Ágnes volt LMP-képviselő szerint Mága Zoltán magatartása azt mutatja, miképpen másolja a roma közösség a többségi társadalom igazodási mintáit. Azt üzeni a roma közösségnek, hogy nincs szükség saját elvekre, világnézetre, elég a mindenkori hatalom kívánalmainak megfelelni. Osztolykán szerint a roma közösség e mentalitás miatt válik megoszthatóvá, ezért válik a politikai pártok játékszerévé. Így lesznek a pártoknak „saját cigányaik”, s ebbe a sorba állt be Mága is.

„A Szeretet Hegedűse hazája legtávolabbi szegletébe is elviszi a zenét. Zeneművészeti tevékenysége mellett számtalan esetben szervezett karitatív akciókat a szegénység felszámolásáért” – áll Mága honlapján, aki sokszor megjegyzi: azért adakozik, mert még szegény kisgyermekként megfogadta, ha sikerül kitörnie, segít másokon.

2009 augusztusában indult a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros áldásával a 100 templomi koncert című jótékonysági körút, amely két év múlva szintén a bazilikában ért véget, a Pintér Sándor fővédnökségével megejtett hangversennyel. A koncertek ingyenesek voltak, adományokat gyűjtöttek. Ennek során fogadta Mágát XVI. Benedek pápa is. Bár Mága hangsúlyozza, hogy „nem él a bulvárújságírók és -kamerák kereszttüzében”, dokumentálta a körutat, az Apáczai Kiadó pedig Hangok és harangok címmel imázskönyvet jelentetett meg az eseménysorozatról.

false

 

Fotó: MTI

Akcióiba gyakran bevon cégeket, önkormányzatokat is, ezzel egyrészt megsokszorozza a rászorulóknak juttatott összeget, másrészt viszont a cégek által felajánlott adomány is részben az ő nevéhez kötődik. Nehéz megmondani, mennyi adomány köthető kizárólag a művészhez, és mennyi a rajta keresztül adományozókhoz, ráadásul ritkán közöl pontos számokat (nekünk sem). A 100 templomi koncert félidejében és a végén is 100 millió forintnyi adomány gyűjtéséről beszélt. Személyes vagyonából is gyakran adakozik, hűtőszekrényeket vásárolt a Heim Pál Kórház kórter­meibe, koncertet tartott a szombathelyi kórház javára, és folytathatnánk a sort. Farkas Árpád, az autizmussal élők segítésére létrejött szervezet vezetője szerint Má­ga volt az egyetlen az általuk megkeresett művészek közül, aki nemcsak a gázsiján felüli bevételt engedte át a Most Élsz Egyesületnek, hanem a befolyt teljes összeget, sőt stábja költségeit is maga állta. Adakozott az Olaszliszkán romák által meggyilkolt tanár, Szögi Lajos gyermekeinek, a romák elleni sorozatgyilkosság egyik megsérült gyermekáldozatának pedig ösztöndíjat folyósít.

Mága büszke arra, hogy a 100 templomi koncert bekerült a Guin­ness-rekordok könyvébe, s néha úgy tűnik, mintha főleg maga a rekord érdekelné és a vele járó médiaszereplés; amikor támadják például az őt magánrepülő­gépen ábrázoló amerikai video miatt, gyakorta a jótékonykodásával védekezik. Úgy véli, hogy – mint honlapján írja – „életútja és kar­rierje útmutatóul szolgálhat nagyon sok hátrányos helyzetből induló fiatal számára”. Szakcsi Lakatos szerint is hozzájárul a népszerűsége a „roma–magyar viszony feszültségeinek tompításához”.

Osztolykán Ágnes szerint azonban nem segít a cigányságon Má­ga imázsépítő „kirakatadományozása”. Úgy látja, Mága mára egy burokban él, s nincs valós tudása a romák helyzetéről. Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány (CFCF) vezetője szerint nincs missziója Mágának, saját karrierje építésén kívül semmit nem tesz a romák felemeléséért. Kérdésünkre, hogy jó példaként, roma ikonként felmutatható-e, azt válaszolja, ő jobban szereti az orvos, közgazdász ikonokat, mert a roma zenész csak a sztereotí­piákat erősíti. Egy neves roma zenész úgy fogalmazott, az a baj vele, hogy ha tényleg van társadalmi súlya, politikai kapcsolatrendszere, akkor azt valós, konkrét problémák kapcsán soha nem használja. Nem emel szót a szegregáció, a kirekesztés, a szegényellenes politika ellen.

Mága minderre azt mondja, számos rászoruló fiatalt segít ösztöndíjjal, hangszerrel, támogatja a Romani Film Festet, idei újévi koncertjében szólt a holokauszt áldozatairól, segélycsomagjait általában szegény romák kapják, vállalja roma származását, s nyilatkozataiban kiáll a rasszizmus ellen. „Vallom: mindegy, kinek milyen a bőrszíne, származása, ha becsületesen dolgozik és tanul, akkor ugyanolyan eséllyel indulhat” – nyilatkozta a Narancsnak.

„Zenei misszióm, hogy a magyar nemzetet és a magyar kultú­rát megszerettessem a világgal, hogy koncertjeimmel nyitottabbá tegyem a hallgatóságot más né­pek, más kultúrák iránt” – mondja egy pr-interjúban. Mága nemzetközi karrierjének kezdetén a menedzsmentje telekürtölte a sajtót, hogy október 12-én a Carnegie Hallban lépett fel, júniusban pedig Bécsben a Wiener Konzerthaust „hódította meg”. „A hatalmas siker hatására a koncertet követően a legnagyobb amerikai zenei producerek és a Carnegie Hall vezetése azonnal szerződést ajánlott Mága Zoltánnak, hogy mi­előbb ismételje meg műsorát” – olvasható az egyik sajtóanyagban. Megkérdeztük a Carnegie Hallt, ők kerték-e fel Mágát, vagy a művész producere bérelte ki a termet, illetve terveznek-e a jövőben együttműködést a zenésszel? Azt a választ kaptuk, hogy ők nem nyilatkozhatnak, csak a koncert producere. Mága amerikai producere nevét sem volt hajlandó elárulni, csak azt, hogy kétszer három évre szóló exkluzív szerződést kötött velük, és a jövő évtől sok időt tölt az Egyesült Államokban.

A Carnegie Hall-i (és valószínűleg áttételesen a bécsi) koncert szervezője Glatz Attila, a torontói székhelyű Attila Glatz Concert Productions ügynökség volt – derült ki a New York-i koncertterem közléséből. Az ügynökség nem válaszolt kérdéseinkre. Glatz Budapestről indult zongorista, aki 1968-ban ment ki, előbb Németországban, majd egy kanadai étteremben játszott, a vendéglátózás után tért át koncertszervezésre. Sok mindennel foglalkozik, de az igazi siker a bécsi mintára megrendezett újévi koncert, a Salute to Vienna. Az év elején négy nap alatt mintegy 20 koncertet rendeznek Kanada és az USA leghí­resebb koncerttermeiben. Arról nem tudtunk információt szerezni, hogy Mága mióta ismeri Glatz Attilát, s közvetlenül Bécsből jött-e az újévi koncertek ötlete, vagy már az amerikai producer sikereinek hatására vágott bele Mága is a bizniszbe.

Amerika meghódítása egyébként a Public Broadcasting Ser­vice (PBS) – az Egyesült Államok közszolgálati televíziója – forgatta koncert- és életrajzi filmmel is meg lesz támogatva. A televízió nem nyilatkozott, hogy miként merült fel a film ötlete, van-e abban Mága producerének pénze, így csak a muzsikus beszámolójára hagyatkozhatunk. Eszerint „a televíziótársaság egyik vezetője részt vett Los Angelesben ez év januárjában tartott újévköszöntő gálaműsoron, ahol az ottani műsor meglepetés sztárvendégeként léptem fel a világ egyik zenei fellegvárában, a Walt Disney Concert Hallban. A társaság alelnökének nagyon megtetszett a produkció, és néhány héttel később konkrét ajánlattal kerestek meg.” A koncertet a Vigadóban vették fel decemberben, néhány életrajzi klip is készült, és – állítólag Mága kérésére, országimázs gyanánt – Budapest turisztikai helyszínein is forogtak a kamerák. Mága december 10-én a PBS jótékonysági koncertjén lépett fel Hollywoodban.

A kormány keleti nyitása sem hagyta hidegen Mágát, a dél-koreai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulója alkalmából rendezett budapesti koncerten is fellépett, majd Szöul látta vendégül, ahol honlapja szerint „Magyarország minden polgára nevében, nemzetünk tisztelete jeléül a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című aranylemezének másolatát adta ajándékba” az őt fogadó dankooki egyetem rektorának. A Külügyminisztérium kérdésünkre nem árulta el, hogy volt-e ebben az útban állami pénz.

Lovagok

Különös, hogy egy húsz éve pályán lévő zenésznek, aki nagy produkciókat bonyolít, csak 2013 novembere óta van cége. A félmilliós törzstőkével alakult Primarius Production International Kft. tavaly egy hónap alatt 9 milliós bevételre tett szert. Mága produkcióit részben a 2009-ben alakult Primarius Produkció Kft. szervezi (ma már Zenészekért Kft. néven). A cégvezető 2009 és 2013 között Mága Zoltán volt, tulajdonosaként pedig egy másik Mága Zoltán szerepelt 2013 szeptemberéig, amikor is Földes István tulajdonába került a cég. Földes az Ymiso Hungary Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke, amely a 2012-es százezer forint után 2013-ra 640 milliós bevételt produkált, az évet 378 milliós adózott eredménnyel zárta. Az Ymisónak a honlapja által feltüntetett 60 koncertje közül egy híján valamennyi Mága Hegedűvarázs című turnéjához köthető. A site az együttes egyetlen tagját, vezetőjét nem említi, csak a 2013-as koncerteket sorolja fel anélkül, hogy a helyszínen és dátumon kívül más is kiderülne róluk. A weblap nagyon hasonlít Mágáéhoz – a fotóin is ő szerepel –, s amikor felhívtuk a honlapon lévő telefonszámot, Mága Zoltán e-mail címét adták meg.

Földes István a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítványnak az el­nöke is. Az egykori és mai Duna tévés vezetőkből álló kuratórium vezette alapítvány honlapja szerint szoros együttműködésben tevékenykednek a Pro Concordatia Populorum (PCO) Lovagrenddel, amelynek Mága a tagja, Földes István pedig a romániai főprefektusa.

Vagyonával ritkán kérkedik Má­ga. A Vacsoracsata résztvevőit egyszer Makovecz-stílusú hétvégi házába hívta. Elszánt rajongói körében is megütközést keltett viszont, amikor kitette a netre a PBS-féle filmben szereplő klipet, ahol fehér bőrüléses magánrepülőn pezsgőzik, és a landolás után vörös szőnyeg, fotósok hada és limuzin várja. Mága azzal védekezett, hogy ezzel szeretett volna példát mutatni, erőt adni a hátrányos helyzetből induló fiataloknak, hogy „van kiút, mert tanulással bármit elérhetnek, egyforma eséllyel indulhatnak az életben”.

Gyerekeinek nem kell ilyen nagy utat megtenniük, Mága évek óta építgeti 18 éves, éneklésben jeleskedő lánya, Jennifer és a 8 éves ifjabb Zoltán karrierjét, aki szintén hegedül. Mindketten fellépnek az újévi koncerteken, Jennifer már a sztárvendégek között, sőt idén megvolt az első önálló koncertje is a Honvéd Kulturális Központban.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.