kortárs táncszínház - Danza Contemporánea de Cuba: El Peso una Isla, Demo-n/Crazy

  • - sisso -
  • 2008. augusztus 21.

Zene

Szigetlakó táncosok viharos erejű előadásával töltődhettünk a Sziget Fesztiválon, és csak azért kezdem ezzel az erőltetett Kuba-Óbuda párhuzammal a recenziót, mert kétségkívül volt valami hasonló, kollektív elvágyódás az immár világszínvonalú gigarendezvény közönségében, és a soknemzetiségű kubai táncegyüttes előadásának mondanivalójában is. Summa summarum, a társulatot és a nézőket is meghatározta a szívesen lennénk máshol, így együtt gondolata.

Szigetlakó táncosok viharos erejû elõadásával töltõdhettünk a Sziget Fesztiválon, és csak azért kezdem ezzel az erõltetett Kuba-Óbuda párhuzammal a recenziót, mert kétségkívül volt valami hasonló, kollektív elvágyódás az immár világszínvonalú gigarendezvény közönségében, és a soknemzetiségû kubai táncegyüttes elõadásának mondanivalójában is. Summa summarum, a társulatot és a nézõket is meghatározta a szívesen lennénk máshol, így együtt gondolata. Talán ezért volt sikeres a két részbõl álló kortárs elõadás. Újra meglepett, hogy a Színházi helyszínen progresszívebb csapatokat látni néha, mint a koncertszínpadokon. Az 1959-ben alapított, jelenleg Miguel Iglesias igazgatásával mûködõ, történelmi jelentõségû társulat elõször járt hazánkban, és beletrafált az éjszakába, még a máshol folyamatosan hõzöngõk is lenyugodtak, tátott szájjal nézték a lendületes és feszültséggel teli színpadi találkozásokat. Levegõt venni sem volt idõ, felfogni is alig az afrolatin világ modern táncmûvészetbe sûrített szabadságvágyát, precizitását, feszességét, kiszámíthatatlanságát, fájdalmát és boldog napjait. Eloszlatták az amúgy teljesen helyénvaló szambás illúziókat is, mert a táncnyelv itt univerzális, és a hagyományok épp csak az életérzés szintjén vannak jelen. Inkább a modern mozgástechnikák, az utcai táncok, illetve a balett az alap, és bár lehet, hogy csak a közeli olimpiai kivetítõ miatt, de az atléták erõnléte és magányossága is belemagyarázható. Az elsõ rész, George Céspedes koreográfiája úgymond fiatalosabb, a modern, nagyvárosi rítusokra fûzi fel a mondanivalót. Szólók, duók, triók váltakoznak, és a tömegben való mûködés kerül nagyító alá. A második rész Rafael Bonachela munkája, meditatívabb, megtanít érezni, lélegezni, együtt élni másmilyen önmagunkkal, harmonikusan. Akár a Szigeten.

Sziget Fesztivál, Színházi helyszín, szabadtéri színpad, augusztus 13.

*****

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.