Lemez: Fő az egészség (Tricky: Blowback)

  • 2001. július 19.

Zene

"Csupa szorongás vagyok, és ez bennem a legjobb." Ez a Kafka jutott az eszembe, miközben az új Trickyvel barátkoztam, és túl kellett valahogy esnem a nyitó mondaton. Tricky és a szorongás, ezt ugye nem szükséges kifejteni; amit emberünk viselt dolgairól tudunk, az nem a pokoljárás, hanem maga a pokol. Édesanyja korai elvesztésével, testi-lelki gyötrelmekkel, rengeteg narkóval, gyökértelenséggel, undorral, kibékíthetetlen fortyogással, no és hihetetlenül sötét-ragyogó korongjaival. Na ja. Nem szoktunk rosszul járni, amikor egy művésznek kínja van. Legfeljebb az a kérdés, hová vezet, ha úgy gondolja, hogy kigyógyul. Meg hogy mi lesz velünk, az után?

n "Csupa szorongás vagyok, és ez bennem a legjobb." Ez a Kafka jutott az eszembe, miközben az új Trickyvel barátkoztam, és túl kellett valahogy esnem a nyitó mondaton. Tricky és a szorongás, ezt ugye nem szükséges kifejteni; amit emberünk viselt dolgairól tudunk, az nem a pokoljárás, hanem maga a pokol. Édesanyja korai elvesztésével, testi-lelki gyötrelmekkel, rengeteg narkóval, gyökértelenséggel, undorral, kibékíthetetlen fortyogással, no és hihetetlenül sötét-ragyogó korongjaival. Na ja. Nem szoktunk rosszul járni, amikor egy művésznek kínja van. Legfeljebb az a kérdés, hová vezet, ha úgy gondolja, hogy kigyógyul. Meg hogy mi lesz velünk, az után?

Gondolom, kiderült: Trickynek tele lett a töke a nyavalyáival. New Yorkban, ahová továbbállt Bristolból, egy csodadoktor diétája helyrerázta az immun- és a hormonrendszerét, kiadót és menedzsmentet váltott, s most jamaicai haverjával olyan feldobottan lófrál a városban, mint fénykorában. Továbbá úgy döntött, hogy oda neki a rádiókat meg az MTV-t is, hadd szóljon.

Ennyit a Blowback előzményeiről. És most nézzük, hogy mire jutott.

Amit a rádióktól-tévéktől remélni lehetett, az bejött: az Evolution Revolution Love szépen pörög slágerként is, klipként is; Amerikában, úgy hallom, már komoly kereslet ütötte fel a fejét. Az amerikaiaknak persze könnyű, ők elmondhatják, hogy tele van az album a kedvenceikkel, úgymint Alanis Morissette, Ed Kowalczyk, Red Hot Chili Peppers, Cyndi Lauper, hogy csak a legismertebbeket... És jól elvannak együtt, teszem hozzá, még ha disznóság is, hogy nincs köztük (a különben tartós kapcsolatú) Martina.

A közreműködők sokaságával stiláris gazdagság párosult, de légyen az szintipop, metál, ragga vagy triphop, Tricky zsinórban mögöttük van, és egyáltalán nem úgy fest, mint aki blöfföl. Sőt. Ha kedvünk támad megkapargatni egyik-másik popdalt, könnyen bukkanhatunk egy kis defektre is a mélyükön.

Arról persze, hogy a Blowbackben a szorongás a legjobb, nem lehet szó. Viszont, mindennek dacára, egészen szórakoztató. Ki gondolta volna, lám, nem is kell úgy tartani Tricky kiegyensúlyozottságától.

Marton László Távolodó

Anti/HMK, 2001

Figyelmébe ajánljuk