Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 29. szám, (2001.07.19. (2001-07-19)

Egotrip

Juhász Géza: Margószélesség

Egotrip

Szakértelem

A szakértőt nyilvános előadása végeztével körbeveszik lelkes tanítványai és más érdeklődő pszichológus hallgatók. Dr. X-né rajzokat mutogat az asztalnál. "Ezen a rajzon egy apagyilkos fiú ábrázolta magát törött ágú faként, azon pedig egy gyilkos férfi vetette papírra sérült lelkét." Lapozgatja a büntetőeljárások során keletkezett, ám most rendetlenül kavargó, néhol neveket tartalmazó papírokat a pszichológus a tudást szomjúhozó hallgatók gyűrűjében.

Publicisztika

Publicisztika

Szanyi Tibor: Föld a láthatáron

Pár napja csak, hogy tekintetünk az új perspektívákat méricskéli, és úgy tűnik, egész jól szokjuk a gondolatot: jöhetnek az új telepesek.

Publicisztika

Kacziba Antal: Robbanó lufik (Merényletek és politika)

ADembinszky utcában történt robbanás szele némileg átrendezte a nemzeti mennyboltot díszítő imázslufikat. Egy picit láttuk az eget. Sajnos nem olyan tiszta kék, mint amilyennek azt az attitűdmódosító vállalkozók szerint látnunk kellene. Pedig nem kevés pénzt és energiát fordítottak arra, hogy a fanyalgásra hajlamos polgárt meggyőzzék mindannak az ellenkezőjéről, amit naponta tapasztal. Nevezetesen arról, hogy a közbiztonság Magyarországon nem közepesen rossz - amint ezt a legtöbben gondolják -, hanem nagyon is jó, sőt egyre jobb. Némelyek már kezdték elhinni azt is, hogy a lakásbetörések száma azért csökken, mert száz esetből a rendőrség közel tizennyolc ügyben leleplezte a tettest, és emiatt a betörők megfutamodtak. Csakúgy, mint a gépkocsitolvajok, amikor kiszivárgott, hogy minden kilencedik (8,8-ik) lebukik közülük. Nyilván átálltak a biciklilopásra. Ami mindenkinek jó (kivéve azt, akinek a biciklijét ellopják), hiszen tavaly márciustól a 10 000 forint értékhatár alatti tolvajlások már nem számítanak bűncselekménynek. Következésképpen nem rondítanak bele szépülő biztonságunk látványába.

Publicisztika

Négy év fixért

A Fidesz és az MDF lapzártánk idején a jövő évi választási összefogásról tárgyal, egy tudósítás szerint "igen konstruktív, baráti légkörben". A tét a Fidesz számára az, hogy a szavazatmaximálás érdekében - ami jó esélyt biztosítana egy újabb négyéves, a jelenleginél is gondtalanabb (egyedüli, valódi koalíciós partnerek nélküli) kormányzásra - rá tudja-e venni az MDF-et a szoros szövetségre (közös listaállítás Fidesz néven, ilyesmi). Az MDF számára pedig az a kérdés, hogy bekerül-e a parlamentbe, egyáltalán, megmarad-e önálló politikai erőnek.

A szerk.

A szerk.

Az öreg bányájának a titka

A tegnapi meccsen az MTI lekapta az újra nyilvánosság elé lépő Orbán Győzőt. 13 éves jegyzetünket ajánljuk ennek apropóján, melyet így zártunk: „Hogy a Fejér megyei üzleti banditizmus hogyan válhatott kormányzati kérdéssé, ne tőlünk kérdezzék. Mi sem értjük, hogyan süllyedhettünk idáig.”

Belpol

Belpol

"Ez már minden, csak nem koalíció" (Torgyán József, az FKGP elnöke)

Magyar Narancs: Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt mondják, hogy soha nem volt még ilyen rossz helyzetben a mezőgazdaság. Másfelől viszont személyesen tapasztaltuk, hogy például felső-bácskai parasztok, akik a kárpótlással kaptak vissza földet, azt állítják: nem volt még olyan jó évük, mint a tavalyi. És ezt az ön miniszterségéhez kötik. Végül: a Fidesz a kisgazdabotrányok kirobbanása után jól érzékelhetően elkezdett rágyúrni a mezőgazdaságra. Mi a véleménye minderről?

Belpol

A Pepsi Sziget és a melegek: Szivárványlavina

III. kerületi polgármester a Sziget Kft.-nek címzett levelében, hogy miért nem járul hozzá a "Szivárvány sátor" létesítéséhez. A polgármester lavinát indított el: szerződéskiegészítésre kényszerítette a szervezőket, majd nyilvánosságra hozta az új melléklet részleteit, a hatalmas médiaérdeklődés és a homofób közhangulat hullámain országos ismertségre szert téve így.

Belpol

Autósztráda-építések: Civilek a pályán

Amióta a jelenlegi politikai vezetés nyíltan feltálalta egy preferált vállalkozói körnek az M3-as autópálya új, Füzesabony és Polgár közötti szakaszának építését (majd valamivel később az M7-es felújítását, a Zamárdit Balatonaligával összekötő út sztrádává szélesítését, valamint az M9-es építését a szekszárdi Duna-híddal), két fontos mondatot őröltek lankadatlanul az imamalmok. Az egyikből megtudtuk, hogy azért nem írtak ki közbeszerzési pályázatot az összességükben közel 150 milliárd forintot kitevő beruházásokra, mert így hamarabb elkészülhetnek a sztrádaszakaszok. A másik egy ígéret, hogy az építésbe elsősorban magyar tulajdonú vállalatokat vonnak be. Jelen pillanatban egyik kijelentés sem állja meg a helyét maradéktalanul.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

EU Geant ´sztől Magyarország is csatlakozik az Európai Unió Geant programjához: a Nemzeti információs infrastruktúra fejlesztési program (NIIF) keretében mintegy 400 hazai tudományos intézmény, egyetem, könyvtár és múzeum közel 400 ezer használója fér majd hozzá a legkorszerűbb optikai adatátviteli technológiára épülő európai gerinchálózathoz, amely az országonkénti csomópontok között 2,5-10 gigabit/másodperc sebességgel szállítja az információt.n Bowie-webrádió gyerekeknek David Bowie számos internetes akciója után múlt kedden Kick Out the Jammies néven gyerekeknek szóló webrádiót indított a www.davidbowie.com-on. A rádió jobbára eklektikus zenét kínál, olyan megkerülhetetlen slágerekkel, mint például az Itsy Bitsy Spider vagy a Purple People Eater, de Mozarttól a Rolling Stonesig bármi előfordulhat. Az 54 éves énekes-zeneszerző-portáltulajdonos a rádió ötletét Alexandra nevű lánya zenei nevelése közben találta ki.

Külpol

Kulturális hírek

n CHAGALL Az emlékezés tájain címmel nyílt kiállítás a Budapesti Zsidó Múzeumban: Marc Chagall ötvenkilenc olajfestményét, akvarelljét, tinta- és tusrajzát a művész örökösei, a párizsi Pompidou Központ és a nizzai Musée National Message Biblique Marc Chagall adták kölcsön kifejezetten e bemutató céljából - csaknem harminc évvel a Műcsarnokban 1972-ben rendezett Chagall-kiállítás után. Megtekinthető október 14-ig.n LEONARDO REKORDÁRON 11,4 millió dollárért kelt el a Christie´s londoni árverésén Leonardo da Vinci föltámadt Krisztus-tanulmánya: a vevő egy inkognitóját őrző telefonáló volt, az eladó pedig a washingtoni Brown család, amelynek hetven éve volt gyűjteményében a páratlan kincs.Egy nappal később a konkurens aukciós ház, a Sotheby´s szintén londoni árverésén 8,4 millió dollárért talált vevőre Michelangelo siratóasszony-tanulmánya: a vásárló itt sem kért a nyilvánosságból, az eladók a néhai Lord Howard of Henderskelfe örökösei voltak.

Külpol

Élet a megszállt övezetben: Ünnepnap Hebronban

Akátyús úton, a völgyben ócska autók öszvérfogatokat előzgetnek, körülöttünk pici kertek, olajfaligetek, legelő nyájak. A hegyoldalban mindenütt építkeznek. Daruk mozognak, teherautók rakodnak, buldózerek tolják a földet. A terjeszkedő zsidó lakótelepek végighúzódnak a domboldalakon, hegygerinceken. A fehér mészkőből, betonból épült elegáns, mégis erődszerű lépcsős sorházak, a "telepek" mára behálózzák egész Ciszjordániát. Betlehem után megint útakadály. Itt épp karfiolt rakodnak le az egyik teherautóról -átmásznak a ládákkal a földhányásokon -, rakodnak föl a másik oldalon. Jó két óra, míg megtesszük a harminc kilométert. Így közlekednek, kereskednek két "autonóm" palesztin terület között.

Képzőművészet

Képzőművészet

Kant és Dosztojevszkij (Berlini jegyzet)

Alig hogy leültem, odajött hozzám egy negyven év körüli nő (először azt hittem, ő a felszolgáló), és minden bevezetés nélkül megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha ő most engem megmasszírozna. Látszik ugyanis rajtam, mondta aggodalmas hangon, hogy igencsak fáradt vagyok. A kérdés váratlanul ért. Zsibbadt lábamnak nemcsak lazításra, de talán komplett vérátömlesztésre is szüksége lett volna, de én eredetileg

Zene

Zene

Színház: Multikulti rokokó (Csokonai Karnyónéja Szentendrén)

Az úgy van, hogy május tájékán (pesszimális esetben októberben) alig várja már az ember az évad végét, és ezer meg egy dolgot tervez-szervez rengeteg szabad estéjére. Aztán megnéz két-három pocsék filmet (merthogy moziba jár szórakozni), majd sóhajtva körülnéz: hol nőtt ki a földből valami ház vagy vár tövében egy újabb nyári színház? És így köt ki Szentendrén, ahol három komédiás a Karnyónét ígéri neki.

Zene

Film : A nyanya szív (Fűbenjáró bűn)

Hogy a moziban egy ideje az angolok pisálják a passzátszelet, az immár ordas közhely. Kábé mára csontosodott meg annyira, hogy ők is elhiszik, talán pont ez után a film után áll be az a stáció, mikor már terjeszteni is fogják magukról. Védekezésképp nekünk annyi marad, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.

Zene

Lemez: Portugál utcabál (Underground Sound Of Lisbon: Etnocity)

Aportugál nép az elterjedt EU-sztereotípiák szerint nehezen barátkozik a 21. századbéli csúcstechnológiával és a modern racionális bürokrácia vívmányaival (igaz, ezek alkalmazása csak a népek egy meghatározott kis csoportjában okoz tömeges orgazmust), ami németül annyit tesz, hogy nevezett náció sosem fogja bevenni a jövő kolbásszal övezett kerítését. Maguk a portugálok hallhatóan keveset adnak az efféle vélekedésekre, közülük némelyek - mintegy rácáfolva az előítéletekre - pusztán gépi technológia, finom hangminták és érdekes emberi hangok kombinálásával szintetikus zenéket állítanak elő, melyekre táncolni lehet és kell is, különben bennünk szakad a ritmus. Az Etnocity című tavalyi keltezésű lemez az Underground Sound Of Lisbon kollektíva arany kezét dicséri: a hetvenpercnyi zeneanyag két DJ, bizonyos Rui Da Silva és Tó Pereira saját darabjait és remixeit tartalmazza - szigorúan rendeltetésszerű használatra. A két atyafi, mondjuk ki nyíltan, nem bajlódik sokat a ritmusokkal: monoton négynegyedben úszik az egész, s a dallamteli latin house, a dallamtalan tech-house és az elúszós folk-trance darabokat csak néha lazítja fel egy-egy lebegős, ütemtelen etűd, amelyekre Vecsés felé félúton olyan jólesik bámulni a végtelen káposztaföldeket. De hát tulajdonképpen nem is ide, a mi térfelünkre szólnak ezek a zenék: a Saris e Capolanas című szám röpke 12 perces latin funk remixéhez például nem lehet nem elképzelni a végtelen forró tengerpartot, ahol hajnali három táján már egészen kellemes a levegő, ezt leszámítva pedig minden mindegy, és adott kontextusban tökéletesen megbocsátható az Oye Como Va című örökbecsű (a lemezborító állításával szemben ez persze véletlenül sem Carlos Santana szerzeménye, hanem a közelmúltban elhunyt Tito Puentéé) pumpálós house verziója (az eredeti remixálatlan felvétel előadója a Ciganos Douro fedőnevű portugál roma zenekar), most egyébként is július van, a tűrőképességünk is nagyobb. A lemez végére azért kijön a fiúkból az öncélú kísérletezőkedv: az Ironia De Um Forró Remix már majdnem freejazz, azután az utolsó, meg kell hagyni, gyönyörű és szokatlan trance-es 2 step darab végképp elküld minket a nirvánába, ahol nincs más, csak elszabadult árva hangminták és utat tévesztett tétova ütemek.

Zene

Lemez: Igaz történet (Ali Hassan Kuban: Real Nubian)

2001. június 25-én kairói otthonában szívroham áldozata lett "Núbia James Brownja", Ali Hassan Kuban. Ehhez a törékeny úrhoz, ugye emlékszünk, kétszer is szerencsénk volt nemzetközi karrierje csúcsán: 1994 nyarán a Mikszáth Kálmán téren, majd három év múlva a Petőfi Csarnokban. Ott már nagyon megnehezítette a dolgát a Parkinson-kór, turnéra nem is indult később, hír sem érkezett felőle azután.

Zene

Lemez: Fő az egészség (Tricky: Blowback)

"Csupa szorongás vagyok, és ez bennem a legjobb." Ez a Kafka jutott az eszembe, miközben az új Trickyvel barátkoztam, és túl kellett valahogy esnem a nyitó mondaton. Tricky és a szorongás, ezt ugye nem szükséges kifejteni; amit emberünk viselt dolgairól tudunk, az nem a pokoljárás, hanem maga a pokol. Édesanyja korai elvesztésével, testi-lelki gyötrelmekkel, rengeteg narkóval, gyökértelenséggel, undorral, kibékíthetetlen fortyogással, no és hihetetlenül sötét-ragyogó korongjaival. Na ja. Nem szoktunk rosszul járni, amikor egy művésznek kínja van. Legfeljebb az a kérdés, hová vezet, ha úgy gondolja, hogy kigyógyul. Meg hogy mi lesz velünk, az után?

Tranzit

Tranzit

Kelet-európai veteránautós-találkozó - Balatonakali: Éden a pléden

Elsőnek a Balaton. A hatvanas években az illetékesek ilyennek álmodhatták a szabadidő tartalmas eltöltését, sőt többet mondok: a paradicsomot. Vakító napfény, sátrak, frottírtörülközők, távolban egy fehér vitorla. A kemping füve zöld, a zuhanyzó padlójáról enni lehet, sőt van hideg sör is. És persze mindenütt pompás autók: Skodák, Wartburgok, Moszkvicsok. Ha a Kádár János Baráti Társaság azt a képregényrajzolót kérné föl, aki a Jehova Tanúinak is dolgozik, hogy idealizálja cseppecskét a szocializmust, valami hasonlót kanyarintana a kockákba. Legfeljebb a kemping nevét változtatná Holidayről Zójára. De ahhoz még neki sem lenne bátorsága, hogy három, pléddel letakart szélvédőjű Ferrarit is rajzoljon. Az túl dekadens volna.

Tranzit

Búcsú a kétüteműektől: Halotti katalizátor

A hetvenes években a Trabantot és a Wartburgot a Tour de Belgique rendkívül erős futamaiban csak a hazai pályát kiválóan ismerő belga versenyző tudta megelőzni. Most viszont egyszerre három minisztérium kezdett manőverbe azzal a szándékkal,

Gasztro

Gasztro

VI. Bajai halászléfőző verseny: Tészta Amerika

Ahal nem különösebben vonzó állat. Nincsenek végtagjai, teste nyálkás és kellemetlen szagú, tekintete üres, nem beszél, és hamar megdöglik a kalickában. Vannak emberek, akiket mégis misztikus kapcsolat fűz a halakhoz, főként főtt állapotban, paprikás lében úszva, gyufatésztával. A hétvégén 50-60 ezer ilyen ember gyűlt össze Baján, köztük a Magyar Narancs csapata, hogy csípős füstbe burkolják a kisvárost, majd beleegyenek más bográcsába, amiért más helyzetben filézőkés járna a bordák közé.