performansz - Georg Traber Produktion: Heinz Baut, Hikohki Gumo

  • - sisso -
  • 2008. augusztus 21.

Zene

A hetvenes évek lázadóira emlékeztető, magukon nevetni képtelen akcionistáktól az egészen komoly elgondolásokkal és tudással rendelkező progresszív performerekig mindenféle előadók felvonultak a Szigeten. Az utóbbiak közé sorolnám a svájci Georg Trabert, aki egyszerre volt népi hős, valamiféle hegyi mesébe illő pásztor és jógi közötti átmeneti figura és városi hagyományőrző sámán, aki a gyorséttermekből kiselejtezett fogpiszkálókból is tud várat építeni.

A hetvenes évek lázadóira emlékeztetõ, magukon nevetni képtelen akcionistáktól az egészen komoly elgondolásokkal és tudással rendelkezõ progresszív performerekig mindenféle elõadók felvonultak a Szigeten. Az utóbbiak közé sorolnám a svájci Georg Trabert, aki egyszerre volt népi hõs, valamiféle hegyi mesébe illõ pásztor és jógi közötti átmeneti figura és városi hagyományõrzõ sámán, aki a gyorséttermekbõl kiselejtezett fogpiszkálókból is tud várat építeni. Póznákkal és mogyoróvesszõkkel dolgozott, maga alatt ácsolta a tetõt, zsonglõrként tornázott rajta, miközben a fizikai állóképességét, koncentrációképességét és a szórakoztatni tudását is egyszerre mutatta meg.

A Heinz baut címû projektjében póznákból húzott fel egy hiperlabirintust maga alatt, és azon mászott egyre feljebb, majd, olyan óra múlva megevett egy almát a tetején, és kezdte lebontani az egészet maga alatt. Végül csak egy halom bot és egy kevés kötél maradt hûvös halomban, mint a felgörgetett és lezuhant kõ, miközben Sziszifusz azért örökre fenn maradt.

A Hikohki Gumo címû produkció egy õsi hagyomány húszperces cirkuszi átirata, 12 vesszõ és egy kötél segítségével hidat rakott össze az emberünk, majd egyenként a ruhájába dugta a botokat, egyre merevebb testtel táncolt, míg teljesen meg nem állt, kibújt a textil-bot jelmezbõl, és csak állt egy szál gatyában a saját magából készített szobra elõtt. Ki kell tenni a lelket száradni egy botra, különben nem megyünk semmire.

Sziget Fesztivál, Színházi helyszín, augusztus 13.

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?