13 éves útdíjrendeletet fúrt meg a kormányhivatal

  • narancs.hu
  • 2024. január 27.

Belpol

Most szólnak, hogy a Tarlós idején bevezetett rendelkezésnek szerintük nincs jogalapja. Karácsony tiltakozik.

Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi észrevételt küldött a Fővárosi Önkormányzathoz, eszerint Budapest nem jogosult útdíjat előírni a teherautóknak. Meg kellene változtatni az erről szóló rendeletet, amely 13 éve lépett hatályba, még a kormánypárti Tarlós István főpolgármestersége idején.

Erről a mostani főpolgármester számolt be a Facebookon szombaton. Karácsony Gergely posztjából az derül ki, hogy a fővárosi vezetés a budapestiek nyugalma érdekében nem fogad szót a kormányhivatalnak, „hiába akarják, mi nem fogjuk rászabadítani a budapesti utakra a kamionokat”.

„13 év után a kormányhivatal éppen most jön rá, hogy szerinte a főváros nem jogosult útdíjat előírni. Ha ezt hagynánk, visszaállna az a rend, amire talán sokan emlékeznek a városban: kamionsorok az Üllői úton és máshol. Na, ez nem lesz. A Fővárosi Közgyűlés elé olyan javaslatot terjesztek, hogy küldjük el a kormányhivatalt a… legalább a bíróságra” – írja a főpolgármester.

 

A korábbi önkormányzati vezetés döntötte el, hogy a teherforgalom szabályozása érdekében behajtási, úthasználati díjat ró ki, hogy a város elkerülésére ösztönözze a fuvarozókat. Ha azt a rendeletet megsemmisítenék, a fővárosi forgalom csökkentése érdekében épült, és minden szakaszán fizetős M0-áshoz képest ingyenes lenne áthajtani a fővároson. Ezért lehet attól tartani, hogy megint több kamion közlekedne Budapesten.

A Főváros a törvényességi észrevétel ügyében bírósági perre készül, egyben felterjesztéssel szeretne élni az Országgyűléshez, kérve, a törvényalkotókat, teremtsenek egyértelmű helyzetet ebben az ügyben, hiszen a jelek szerint jogbizonytalanság van, és ez más önkormányzatokat is hátrányosan érinthet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk