Meghirdették a Balogh Márton Katonadal Emlékversenyt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 27.

Belpol

14 év feletti fiúk, férfiak jelentkezését várják legföljebb tízperces dalcsokorral.

A katonai hagyományőrzők hosszas készülődés után meghirdetik a Balogh Márton Katonadal Emlékversenyt.

A Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, Székely Tibor a verseny szombati budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy hagyományokra a modern haderőnek is szüksége van, ma is találni olyan katonaságot Európában, ahol kötelező ismerni az elődök nótáit és táncait. A népművészethez ezer szálon kapcsolódó katonaénekek a magyar katonai örökségnek szerves részei, a Balogh Mártonról elnevezett emlékverseny meghirdetését is ennek a népszerűsítése indokolta.

A kiírás aktualitásához hozzátartozik az is, hogy a magyarság idén emlékezik az 1849-es katonai események, a tavaszi hadjárat és a budai vár visszafoglalásának 175. évfordulójára.

A verseny regionális döntői is hagyományőrző eseményekhez kapcsolódnak. A legkorábbit április 19-én Kisújszálláson, a III. Nagykun Huszártalálkozóval egybekötve tartják, a következőt május 11-én Kiscsőszön, a Balla Zoltán Emléknapon, a harmadikat augusztus 17-én, a Pápai Történelmi Napok keretében. A döntőt október 5-én rendezik meg a budapesti Honvéd Kulturális Központban.

Székely Tibor abban bízik, hogy a versennyel a fiatalokat is meg tudják szólítani, és lesznek olyanok, akik ennek hatására kezdenek majd a hagyományokkal ismerkedni, esetleg énekelni is, hiszen a katonanóták közösséget építenek, az összetartozást hirdetik. Továbbá, miként Balogh Márton hirdette, a múltat és a jelent is egybekapcsolják, azt üzenve, hogy a katonának mindig, embertelen körülmények között is embernek kell maradnia.

Rossa László zeneszerző, a zsűri tagja a magyar művészet pótolhatatlan alakjának nevezte a verseny névadóját. A rendkívül ritka énekhanggal rendelkező Balogh Márton mindenki számára érthető módon adta elő valamennyi magyar tájegység népdalkincsét, a magyar zenetörténet minden korszakát. Az övéhez fogható erővel, művészi tudatossággal aligha rendelkezik ma bárki is – mondta a zeneszerző.

A Balogh Márton Katonadal Emlékversenyt a névadó népdalénekes zenei örökségének megőrzése érdekében hirdette meg a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint a Vitézi Ének Alapítvány. A szervezők 14 év feletti fiúk és férfiak jelentkezését várják, a versenyzők maguk állíthatnak össze legfeljebb 10 perces programot baka- és huszárnótákból, katonai, háborús és hazafias dalokból.

A kiírás szerint legalább egyet azokból kell választani, amiket Balogh Márton is előadott. A verseny fővédnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára, a zsűri társelnöke Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, előadóművész, valamint Zsuráfszky Zoltán Érdemes Művész, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a nemzet művésze. Nevezési díj nincs, a versenyzőket csak a részvételhez szükséges költségek terhelik. A versenyre február 12. és március 28. között lehet jelentkezni, a kiírás részleteit a magyarhuszar.hu oldalon teszik közzé.

A címlapképen a Honvéd Férfikar koncertje látható a IX. Emlékparki Nyár rendezvénysorozat megnyitóján a pákozdi Katonai Emlékparkban 2021. június 25-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk