A Kehi jelentése szerint 1,5 milliárd forintot utalt át a Lánchíd felújítója egy számlagyárgyanús cégnek

  • narancs.hu
  • 2024. április 12.

Belpol

A jelentésben szereplő ügyletekkel kapcsolatban már nyomoznak, azonban a hivatal megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

Megjelent a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése a Lánchíd felújításának pénzügyi vizsgálatáról, amiben a szervezet megállapításaiban összegzi, hány forintot utalt a fővállalkozó A-Híd Zrt. a kommunikációval foglalkozó Sunstrike Hungary Kft.-nek, és az átutalt összegnek mekkora részét vette fel szinte azonnal két ügyvéd – írja a Telex.

A vizsgálat adatbekérésen alapult, az adatokat Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK, a fővállalkozó A-Híd Építő Zrt., a Budapest Közút Zrt., valamint a kivitelezésben alvállalkozóként vagy al-alvállalkozóként résztvevő további 37 gazdasági társaság szolgáltatta. Ezek alapján a Kehi az alábbi megállapításokat tette:

  • Megállapítás 1: az A-Híd Zrt. a Lánchíd felújítására kötött szerződés után több mint 1,3 milliárd (egész pontosan 1 330 119 759) forintot utalt a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat.
  • Megállapítás 2: Az A-Híd Zrt. három alkalommal már a Lánchíd-szerződés előtt is utalt a Sunstrike Hungary Kft.-nek. A Kehi szerint ezek időben összefüggenek a közbeszerzési eljárás folyamatával, mert ezekből az első utalás az ajánlatbontás után egy héttel történt.
  • Megállapítás 3: összesen 1 545 064 719 forintot utalt a A-Híd a Sunstrike-nak.
  • Megállapítás 4: A Sunstrike a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül az egyiknek a vele azonos épületben van irodája.
  • Megállapítás 5: A Sunstrike-nak átutalt összegből 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek között időbeli összefüggés fedezhető fel. 

Az ellenőrzési részjelentésben szereplő ügyletekkel kapcsolatban már nyomoznak, azonban a Hivatal megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet – áll a jelentés bevezetőjében. Mint a Telex felidézte, a Lánchíd felújítását összesen 18,8 milliárd forintért végző A-Híd Zrt.-nél – és még 32 helyszínen – 2023 végén tartottak házkutatást az adóhatóság nyomozói. A NAV egy számlagyár ügyében nyomozott, ebben az ügyben előzetes letartóztatásba került Vig Mór, egy eltiltott ügyvéd. Az A-Híd Zrt. a Vig Mór tulajdonában álló Sunstrike Kft.-vel volt szerződéses kapcsolatban, és sajtóhírek szerint 1,4 milliárd forint értékben utalt pénzt Vig cégének, aki annak nagy részét magánszámlára, illetve ügyvédi letéti számlára helyezte, ahonnan a készpénzt valaki felvette.

A sajtóhírek nyomán a fővárosi Jobbik és a fővárosi Fidesz közösen kezdeményezett vizsgálóbizottságot a Lánchíd felújítása ügyében, amit az LMP is támogat. A lap emlékeztetett, Karácsony Gergely főpolgármester az ATV műsorában mindezzel kapcsolatban arról beszélt, a Lánchíd felújítása költségkereten belül maradva, a határidő előtt elkészült, „a 26,3 milliárd forint beruházási teljes költség helyett nem hogy túllépés nem volt, hanem 1,4 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk ki”, a közbeszerzés pedig a Transparency International Magyarország értékelése alapján jogszerűen, átláthatóan és tisztességesen zajlott, emellett a projektet nemcsak állami hatóságok, hanem a finanszírozást biztosító Európai Beruházási Bank is folyamatosan ellenőrizte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk