A patikai ügyeleteket átszervezésére készül a kormány, a gyógyszerautomaták ötlete is felmerült

  • narancs.hu
  • 2024. április 13.

Belpol

Az éjszakai gyógyszerellátás érdekében.

Gyógyszerautomaták szolgálatba állításával javítaná az egészségügyi államtitkár a gyógyszerekhez való hozzáférést, ám az ötlet nem váltott ki osztatlan lelkesedést a patikusokból – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara pénteki mezőkövesdi vándorgyűlésén a Népszava beszámolója szerint.

Takács Péter elmondta, az alapellátási ügyeletek után a kormányzat a patikai ügyeletek átszervezésére készül, aminek során rendhagyó megoldásokat is számításba vesznek. Szerinte az alapellátási ügyeleteken van annyi gyógyszer, amennyivel szükség esetén reggelig ellátható a beteg, a gyermekgyógyszereket viszont éjszaka is elérhetővé kell tenni.

Erre több megoldási javaslat van, köztük az is, hogy ezt a feladatot gyógyszertár által üzemeltetett gyógyszerkiadó automatával oldják meg.

A másik lehetőség, hogy megyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk. Az államtitkár hozzátette, azután tud majd a szolgáltatás finanszírozásáról beszélni, ha eldőlt, hogy milyen lesz az új gyógyszertári ügyeleti rendszer. A lap tudósítása szerint az automatás rendszer ötletét a teremben ülők hangos morjlása kísérte, amire az államtitkár kérdéssel reagált: mi az olcsóbb, fizetni egész éjszaka egy gyógyszerészt, vagy fenntartani egy automatát? Leszögezte, az emberek éjszaka is szeretnének gyógyszerhez jutni, és ezt valahogy ki kell szolgálni.

A gyűlésen szóba került a fiókgyógyszertárakra vonatkozó szabályok enyhítése, ami erős kamarai kritikát kapott. Takács Péter szerint itt az első számú kormányzati szempont, hogy a kistelepülésen élők hozzájussanak a gyógyszereikhez. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha nem engednék meg, hogy csak asszisztens is működtethesse a patikát, akkor kistelepülési gyógyszertár sem lenne.

Takács Péter emellett beszélt a kórházi patikák működtetésének koncesszióba adásáról is, amivel elmondása szerint a kormányzati cél az, hogy olcsóbban tudjanak a kórházak számára gyógyszereket vásárolni. Ennek érdekében egy helyre csoportosítja a kormányzat a forrásokat, a költségeket, így jobb pozícióból tárgyalnának a nagy gyártókkal és szállítókkal.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a kórházi adósságállomány jelentős részét az okozza, hogy 2019-hez képest megduplázódtak a gyógyszerárak. Ezen a területen is építenek be garanciákat a szabályozásba, ami védi a közforgalmú gyógyszertárak piacát. Takács Péter szerint a legalább 300 fekvőbeteg ággyal rendelkező telephelyeken lehet csak közforgalmú patikája a kórháznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk