A MOL az idén szerződött partnereinek csak a vállalt benzin negyedét szállítja jövő héten

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 17.

Belpol

Van elegendő üzemanyag Magyarországon, de a MOL a kieső import miatt jóval nagyobb ügyfélkört lát el, mint korábban.

A MOL figyelmeztette partnereit, az üzemanyagrendelés tervezhetősége és az országos ellátásbiztonság érdekében jövő héten csak a szerződésben szereplő üzemanyag-mennyiség negyedét fogják tudni kiszállítani – erről pénteken jelent meg egy levél a Szeretlek Magyarországon oldalon.

A 444.hu megkereste az olajtársaságot, hogy megtudja, valódi-e a levél, és hány kutat érint a bejelentés. A cég válaszából kiderült, hogy ugyan továbbra is van elegendő üzemanyag Magyarországon, de a MOL a kieső import miatt jóval nagyobb ügyfélkört lát el, mint korábban. Arról adtak tájékoztatást, hogy az ország üzemanyag igényét több mint 80 százalékban ők fedezik.

"A vállalat március eleje óta 258 új partnerrel, közöttük számos független benzinkúttal kötött nagykereskedelmi szerződést, amelyek azelőtt nem a MOL-tól szerezték be az üzemanyagot. Az aktuális 25 százalékos korlátozások csak ezekre az új partnerekre vonatkoznak, akikkel a kieső import miatt idén bővült az ügyfélkörünk. Intézkedéseink során egyszerre mérlegeljük az országos ellátásbiztonsági szempontokat és az ügyféligényeket. Az a célunk, hogy mindenkinek jusson üzemanyag."

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor a döntéssel kapcsolatban a Telexnek azt mondta: "Nagyon sok kérdést vet fel ez az eljárás. Versenysemleges piaci magatartás esetén a MOLnak minden ügyfele felé és saját kúthálózata felé is így kellene eljárnia. Nagyon rossz helyzetbe kerül így a vidéki ellátás".

Az üzemanyagra vonatkozó árstopról szombaton jeletette be Gulyás Gergely a rendkívüli Kormányinfón, hogy bár eredetileg október elsejéig lett volna hatályos a rögzített ár, marad a korábban bevezetett ársapka, vagyis továbbra is hatósági áron lehet venni az üzemanyagot. A hatósági áras élelmiszerek fix ára is megmarad,  ezen kívül meghosszabbítják legalább fél évvel a kamatstopot is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?