Kormányinfó: Maradnak az ársapkák

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 17.

Belpol

A termelőipari kkv-któl azt kérik, ne hajtsanak végre létszámleépítést, cserébe kapnak állami segítséget.

Rendkívüli időpontra, szombat 13:00 órára hirdettek kormányinfót, ami némi csúszás után el is kezdődött. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az elején arról beszélt, hogy maradnak a korábban bevezetett ársapkák, tehát továbbra is hatósági áron lehet venni a benzint és az árstoppos élelmiszereket. Ezen kívül meghosszabbítják legalább fél évvel a kamatstopot

Egyelőre nem nyúlnak hozzá a rezsicsökkentéshez sem – ami az átlagfogyasztást illeti. Gulyás úgy nyilatkozott, hogy a kormány számításai szerint az átlagfogyasztás alá sokan beférnek, de azt is látják, hogy a lakosság nagy része spórolásba kezdett.

Gulyás után Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentett be néhány új rendelkezést. 

- Az úgynevezett energiaintenzív termelőket (az számít annak, akinek 2021-ben az energiaköltsége elérte a nettó 3 százalékot) támogatni fogja az állam. A támogatási időszak október elsejétől 2023 év végéig fog tartani és működésre, illetve beruházásokra lehet majd pályázni a technológiai minisztériumnál. 

- A fenti kategóriába eső kis- és középvállalatoknak az idei utolsó három hónapban, a tavalyi évhez képest az áram- és gázfogyasztás esetében a növekmény felét tériti meg az állam.

- Elindítanak egy olyan támogatási programot is, amely során a hosszútávú energiahatékonysági beruházásokhoz nyújtanak segítséget. Cserébe azt kérik az érintett kkv-któl, hogy ne hajtsanak végre létszámleépítést, pontosabban maximum tíz százalékos munkaerő csökkentést engedélyeznek 2023 végéig.

- A kormány továbbá gondolkodik egy gyármentő programon is, ahol energiahatékony beruházások támogatásával segítené a nagyipari vállalatokat. Ennek részleteiről pár héten belül várható döntés.

- Készülnek új munkahelyvédelmi akciótervvel is, de ezt is egyelőre csak bejelentették, a részletekről később adnak tájékoztatást.

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk