2024-re ígéri a visszaváltható PET-palackok bevezetését a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 17.

Belpol

Állítólag dolgoznak a betétdíj bevezetésének szabályain. Ám arról egyelőre nincs szó, hogy a gyártókat az újratöltés bevezetésére is kényszeríteni lehessen az egyszer használatos csomagolóanyagok visszaszorításáért.

2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatók lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon – írja a Greenpeace a Palkovics László miniszter által a zöldszervezetnek írt válaszlevélre hivatkozva. A miniszter a levélben azt állította, hogy dolgoznak a betétdíj bevezetésének szabályain.

Bár a Greenpeace üdvözölte a lépést, ám ennél jóval ambiciózusabb célkitűzéseket vár a kormánytól. A zöldszervezet szerint a gyártókat az újratöltés bevezetésére is rá kell kényszeríteni, hogy vissza lehessen szorítani az egyszer használatos csomagolóanyagokat. Ilyesmiről azonban nincs szó Palkovics levelében.

Magyarországon évente legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba, aminek 70 százalékát soha nem hasznosítják újra. Ezek hulladékégetőkben, szemétlerakókban, rosszabb esetben folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik.

A szervezet július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovicsnak – ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. Az ajándékkal együtt átadtak egy 55 ezer ember által aláírt petíciót is, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk