Az Emmi szerint kiválóan működik a járvány elleni védekezés az iskolákban

  • narancs.hu
  • 2020. október 6.

Belpol

A pedagógusok ezt egészen máshogy látják.

„A meghozott óvintézkedéseknek és a gyors, határozott tanügyi döntéseknek köszönhetően alacsony volt a fertőzések száma szeptemberben a köznevelési intézményekben” – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának mai közleményében. Persze, nem nehéz alacsony fertőzöttségi számra hivatkozni, miközben nincsen célzott tesztelés az iskolákban, kivéve ott, ahol ezt az intézmény egyéb forrásból meg tudja oldani. A Lauder Javne alapítványi iskola példája jól mutatja, hogy ahol letesztelnek mindenkit, ott bizony megugrik a pozitív teszteredmények száma.

A minisztérium összegzése szerint a több mint 6000 köznevelési intézmény közül összesen 25 óvodában és 6 iskolában van érvényben rendkívüli szünet, ez az összes intézménynek csupán az öt ezreléke.

Tantermen kívüli, digitális munkarendben az október 6-i adat szerint a 3079 iskola közül mindössze 5 teljes feladatellátási-helyen és további 83 intézményben egyes osztályok diákjai tanulnak, ez az iskolák mindössze 3 százaléka - ismertették.

A tárca megállapítása szerint a tendencia egyértelműen kedvező, hiszen immár két hete csökken azon iskolák, illetve osztályok száma, amelyek nem hagyományos munkarendben vesznek részt az oktatásban.

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Mert nem adottak az egészség megőrzését biztosító munkavégzés feltételei az iskolákban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felmérése szerint 40 százalékkal nőtt a tanárok túlmunkája a járvány miatt. A megfertőződések ugyanis többletmunkát jelentenek, mivel a karanténba került csoportok miatt a hagyományos oktatás digitális oktatással kell kiegészüljön.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.