Sztrájkra készülnek a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2020.10.04 10:45

Belpol

Mert nem adottak az egészség megőrzését biztosító munkavégzés feltételei az iskolákban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felmérése szerint 40 százalékkal nőtt a tanárok túlmunkája a járvány miatt. A megfertőződések ugyanis többletmunkát jelentenek, mivel a karanténba került csoportok miatt a hagyományos oktatás digitális oktatással kell kiegészüljön. „Ez sem a munkaidő miatt, sem a rendelkezésre álló eszközök miatt nem megoldható. Az ebből fakadó túlmunkát pedig nem fizetik ki, ahogy a helyettesítéseket sem, miközben felmérésünk szerint ezek száma 40%-kal nőtt a járvány alatt” – írja a szervezet.

A PDSZ saját felmérése szerint a tanárok 94 százaléka tart a megbetegedéstől, mert nem teljesülnek a biztonságos, egészség védelmét szolgáló munkakörülmények feltételei. Ezért a PDSZ az alábbi lépéseket követeli a kormánytól:

1, Ahol a településen megjelent a koronavírus-fertőzés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban rendeljenek el digitális munkarendet!

2, Az általános iskola alsó tagozatán, valamint az óvodákban és a pedagógiai szakszolgálatokban biztosítsák a kiscsoportos munka tárgyi és személyi feltételeit!

3, A logopédusok a szűrési időszakban ne váltogassák a helyszíneket! Egy intézményben legyenek addig, amíg be nem fejezték az adott helyen az összes gyermek felmérését! Ha valamelyik csoportban felmerül a fertőzöttség, ott addig ne legyen kötelező a logopédiai szűrés, amíg a munkáltató nem biztosít tesztelést. Az utazó hálózatokban maximálják a napi intézményszámot!

4, Legyen elegendő nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott, hogy a kiscsoportokban a gyermekfelügyelet biztosított legyen!

5, A fertőtlenítés és hőmérőzés nem pedagógus-munkakörbe tartozó feladat, nem beszélve arról, hogy a hőmérőzésnél nem tartható a biztonságos távolság, ezért védőfelszerelés nélkül ez is veszélyeztető tényező, bárki végzi is.

6, Az intézményekben dolgozókat rendszeresen teszteljék!

7, Azok a gyermekek, akikkel egy háztartásban lakó karanténba kerültek, ne látogassa mindaddig az intézményt, amíg a fertőzést továbbadhatja!

8, A fertőzés közintézményekben történő megjelenésével kapcsolatos adatok, az azokban elrendelt járványügyi intézkedések, teljes vagy részleges intézményi járványügyi korlátozások és egyéb, az intézményekre vonatkozó intézkedések közérdekű adatok. Ezek nyilvánossága kiemelkedő fontosságú ahhoz, hogy a munkavállalók informált döntéseket hozhassanak arról, fennállnak-e az egészséges és biztonságos munkakörnyezethez szükséges feltételek. Az intézményekben eszközölt járványügyi intézkedések listáját, az intézmények megjelölésével együtt, napi rendszerességgel tegye közzé a kormány a koronavirus.gov.hu oldalon!

Amennyiben ezek nem teljesülnek, a PDSZ a dolgozókat a biztonságos munkakörülmények megteremtéséig, sztrájkra szólítja fel.

(Nyitókép: Diákok testhőmérsékletét mérik egy budapesti iskolában 2020. szeptember 28-án. MTI/Balogh Zoltán)

Neked ajánljuk