Plakátokkal bélyegzik meg a Meseország mindenkié című könyvet áruló boltokat

  • narancs.hu
  • 2020. október 6.

Belpol

Sötét időket idéző módszer.

Egy közösségi oldalakon terjedő fénykép szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) logójával ellátott plakátot helyeztek ki egy könyvesboltra, amelyben kapható a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyv.

A plakáton olvasható szöveg szerint a boltban "gyermekekre veszélyes homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak".

HVIM plakát

HVIM plakát

Fotó: tumblr

 

Mint ismert, ez az a kötet, amelyet Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa másfél hete egy iratmegsemmisítővel ledarált, mondván a pártja nem tűri, hogy gyermekeket "homoszexuális propagandának" tegyék ki.

A kötetben ismert mesék átiratai szerepelnek, de hősei olyan szereplők, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak: így került az antológiába meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mélyszegénységből, vagy bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök, illetve más, a normától eltérő szereplők.

Bár a könyv Dúró akciója után legalább egy webáruházban a sikerlisták élére ugrott, a HVIM a hétvégén egy tüntetést is szervezett miatta - vasárnap délelőtt a Labrisz és a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport egy felolvasást tartott volna a könyvből gyerekeknek az Átriumban, a HVIM azonban tüntetést szervezett a bejárat elé. A rendezvényt így végül közönség nélkül tartották meg, online lehetett csak követni.

Figyelmébe ajánljuk