Bocsánatot kért korábbi antiszemita kijelentéseiért az ellenzék tiszaújvárosi jelöltje

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 19.

Belpol

A jobbikos Bíró László hisz a megbocsátás és a változás erejében.

Múlt csütörtökön dőlt el, hogy az ellenzéki pártok egységesen a jobbikos Bíró Lászlót támogatják az október 11-re kiírt tiszaújvárosi időközi képviselőválasztáson.

Bírót azóta rasszizmussal vádolta Setét Jenő roma aktivista, amiért a jobbikos politikus tavaly - pártja közleményét megosztva - azt írta, hogy "nemcsak F. Hasszánoktól, hanem H. Dezsőktől, Sztojkáktól és Poltoktól is meg kell védeni az országot!"

Bíró néhány antiszemita megnyilvánulását pedig a Magyar Nemzet vette elő, ezekben például "judapestnek" nevezi Budapestet és "zsidó uzsora-banktőkéről" értekezik.

Bíró Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz "elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam."

A bocsánatkérést valószínűleg az antiszemita kiszólásokra érti, a rasszizmus-vádról ugyanis korábban azt írta, Setét olyan mondatokat ad a szájába, amelyeket valójában nem mondott.

Bíró a bocsánatkéréshez hozzáteszi: "Keresztény, istenfélő emberként ugyanakkor hiszek a megbocsátás és a változás erejében.Tudom, hogy korábbi kijelentéseimmel nehéz helyzetbe hoztam azokat az ellenzéki pártokat, amelyek támogatásukról biztosítottak, ráadásul augusztus 22-én hivatalosan is elindul a kampány. A startvonalon állunk, ahonnan már nincs visszaút, csak előre, hogy lebontsuk a Fidesz kétharmados falait."

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?