Csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentik Palkovics Lászlót

  • narancs.hu
  • 2019. február 19.

Belpol

Miután megírtuk, hogy havi 800 ezres fizetést vett fel az MTA-tól, holott nem publikált semmit.

A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert kétségbe vonja, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatóintézetétől. Palkovics 800 ezres fizetéséről a múlt hét végén számoltunk be:

Évekig kapott úgy 800 ezres fizetést Palkovics az MTA-tól, hogy nem publikált

Az Akadémia kivéreztetését levezénylő Palkovics László szerződése szerint kellett volna publikálnia, ám úgy fest, bokros teendői mellett erre nem jutott idő. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter (ITM) az elmúlt hónapokban ideje nagy részét azzal tölti, hogy levezényelje a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kivéreztetését.

Az ügyben Mellár Tamás képviselő tartott kedden sajtótájékoztatót, aki az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy nem lehet tudni, hogy Palkovics László mit tett ezért a fizetésért, de nagyon valószínű, hogy nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta.

A politikus az MTA tervezett átalakításáról beszélve azt mondta, hogy éppen folyamatban van az akadémia „elfoglalása, bezúzása”, a kormányzat olyan akciókat indított el, amilyeneket legutoljára az ötvenes években lehetett megfigyelni. „A kabinet megkérdőjelezi a tudományos kutatásokat és durván próbálja korlátozni és megszüntetni az MTA függetlenségét és autonómiáját”– tette. hozzá.

Az átalakítás lehetséges okát fejtegetve Mellár Tamás azt mondta, hogy az MTA intézeti vagyona pontosan nem ismert, de legalább 500 milliárd forintra rúg. „A legújabb elképzelés szerint az intézeteket egy alapítványba szeretnék átvinni, majd később több lépcsőben kiprivatizálni” – mondta. Szerinte a következő uniós ciklusban egyre több forrás nyílik meg a tudományos kutatás számára és a kormány ezt nyilván egy olyan intézményhálózat számára szeretné megszerezni, amelyikre nagyobb rálátása van.

Neked ajánljuk