Egyelőre mégsem költözik a Természettudományi Múzeum Debrecenbe

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Belpol

Az energiaválság miatt. A kormány a még el nem kezdett állami beruházásokat felülvizsgálja és elhalasztja.

Egy darabig vélhetőleg nem költözik el a budapesti Ludovika épületből a Természettudományi Múzeum. Az Index kérdésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium azt közölte, hogy

a geopolitikai eseményekre és az energiaválság okozta költségnövekedésre válaszul a kormány a még kivitelezés alatt nem lévő állami beruházásokat felülvizsgálja, halasztja.

Megjegyezték, hogy a tárca – mint a múzeum fenntartója – számára kiemelten fontos annak unikális szakmai programja, valamint a gyűjtemény szakszerű tárolása és kezelése.

Az intézmény Debrecenbe költöztetéséről 2020 januárjában döntött a kormány, amit az akkori tervek szerint már az év végéig levezényeltek volna. A lépés ellen az intézmény dolgozói és számos más tudós is tiltakozott, aggódtak a múzeumi tárgyak szállíthatósága és megfelelő elhelyezése, illetve a fővárosban dolgozó kollégák állása, bizonytalanná váló egzisztenciája miatt. Egy éve januárban derült ki, hogy a kormány pénzt ígért Debrecennek a múzeum új épületének tervezésére, a pontos ütemezést azonban csak az előkészületek után hozták volna nyilvánosságra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk