Vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben az ombudsman

Belpol

A gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért.

A gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Kozma Ákos az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az elmúlt hetekben "korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg" a társadalmat.

Bár az ombudsman nem nevezei meg, nem részletezi a történteket, vélhetően arra gondolhat, hogy kiderült, az óbudai Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egy pedagógiai asszisztense a közösségi oldalakra feltett videókban azt ecsetelte, 39 évesen megteheti, hogy egy 15 éves fiú a szeretője, kijelentve, ő nem pedofil, mert a diák már elmúlt 14 éves és saját beleegyezésével létesítettek kapcsolatot. A pedagógiai asszisztenst időközben elbocsátották.

"Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek" - tette hozzá.

A biztos emlékeztetett rá,

az alaptörvény deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

Közölte, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell neki biztosítani a fizikai és lelki erőszakkal szemben. A köznevelési törvény szerint a gyermeknek, a tanulónak joga többi között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák – írta.

Hozzátette, az alapvető jogok biztosáról szóló törvény szerint az alapvető jogok biztosa tevékenysége során – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére.

Kozma Ákos közölte, ezen kötelezettségéből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért.

Mint írta, az érintett szülők, gyermekek és pedagógusok a gyermekek jogainak sérelme, vagy annak veszélye esetén kérhetik eljárását elektronikus formában a panasz [at] ajbh [dot] hu címen, személyesen a fővárosi ügyfélszolgálaton, vagy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala területi irodáiban Győrben, Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen. A bejelentéseket a +36-80-215-000 ingyenes zöldszámon is fogadják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk