Egységes fellépést ígért az ellenzék a tavaszra, itt az első lépésük

  • narancs.hu
  • 2019. február 18.

Belpol

Otthagyta a Parlamentet a Jobbiktól Gyurcsány Ferencig húzódó ellenzéki tömb.

Már a múlt héten célozgattak arra az ellenzéki pártok, hogy újabb akciókkal készülnek a tavaszi ülésszakra. Mivel decemberben a 400 órás túlóra elrendelését lehetővé tevő törvény vitájakor már összefogtak, majd közösen próbálták megakadályozni a szavazást – amiért Kövér László súlyos büntetést vetett ki rájuk – most is arra lehetett számítani, hogy valami rendkívülit húznak a szokásos miniszterelnöki évadnyitó beszéd közben.

Csakhogy Orbán Viktor nem vesz részt a mai ülésen, mint azt szóvivője, Havasi Bertalan hétfőn bejelentette, a kormányfő Izraelbe utazott, hogy ott részt vegyen a V4-ek és a zsidó állam közös rendezvényén. Csakhogy azt hivatalosan lefújták, mivel a lengyel kormányfő nem tudott Izraelbe utazni.

Nem kérnek a propagandából

Ám miután az ellenzék konstatálta, hogy nem lesz ma dolguk Orbánnal, részben módosítottak a terveiken: a frakcióvezetők sorban szót kértek, Kövér éppen meg is adta a lehetőséget a felszólalásra, mire a képviselőcsoportok sorban kivonultak a teremből. Mint kiderült, előbb a köztévé Kunigunda utcai székházához, onnan pedig az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonulnak. Feltehetően az utóbbit azért választották ki, mert nemrég derült ki, hogy a gyár elbocsátotta azt a dolgozóját, aki vállalta, hogy irányítja a cégnél frissen alapított szakszervezeti egységet.

false

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Közben a Parlamentben a kormánypárti politikusok folytatják a napirenden szereplő ügyek vitáját, Kocsis Máté fideszes frakcióvezető és Kövér László pedig pikírt megjegyzéseket tesz az ellenzékre. Kocsis újra elővette a kormánypárti kommunikáció legújabb mondatát: szerinte a vörösingesek összefogtak a barnaingesekkel (a Fidesz hetek óta azt állítja, hogy a Jobbik és az MSZP közös akciói azt jelentik, hogy összeborultak a "kommunisták" a "nácikkal" - a szerk.) Kövér pedig azon ironizált, hogy ő sokk hatása alatt áll.

false

 

Fotó: narancs.hu

 

Végül az LMP és a Jobbik egy rövid időre visszatért az ülésterembe, amíg az új képviselők (Hollik István, KDNP, Bencsik János, Jobbik, Csányi Tamás, Jobbik) letették az eskűt. Közben az ellenzéki sajtótájékoztatón a képviselők arról beszéltek, nem kérnek a "propagandahétfőből", szerintük a Fidesz semmi másra nem használja a Parlamentet, mint hogy magát fényezze. (Az Országgyűlés ma fogadta el a különféle, főleg fideszes hátterű vezetők által irányított szervezetek beszámolóit.)

Később kiderült, az ellenzéki képviselők kivonulásának van negatív következménye is. Az ellenzéki politikusok több interpellációval, kérdéssel kívánták a mai nap ellenőrizni a kormány működését, ám Kövér úgy döntött, mivel ezek ma nem hangzottak el, úgy kell tekinteni azokat, mintha a megfogalmazója visszavonta volna. Így a kormány nem is válaszolt rájuk.

Figyelmébe ajánljuk