Elolvadt a jég, támadnak a kárókatonák

  • narancs.hu
  • 2022. február 12.

Belpol

A kormoránok által elfogyasztott hal értéke évente 3,3 milliárd forint a hazai halgazdaságok szerint.

Szinte az egész országban elolvadt a tavak felszínét borító jég, ami azzal is jár, hogy a nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) és a kis kárókatona (Microcarbo pygmeus) fészkelő és átvonuló állománya ismét hozzáfér a tógazdaságokban nevelt halakhoz – figyelmeztet Facebook-oldalán a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet.

A számítások szerint csak a vonuló kárókatonák az alatt a hat hónap alatt, amíg Magyarország területén tartózkodnak, megközelítőleg 5500 tonna halat fogyasztanak el. 

Ez a mennyiség pénzben kifejezve 3,3 milliárd forint évente. Ebbe nem számítják bele a kormoránok által a természetes vizekben elfogyasztott védett halak eszmei értékét, amit nyilván nehéz lenne megbecsülni is. 

Nagy k?r?katona

 
Nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) a Bács-Kiskun megyei tiszaalpári Nagy-tóban. Fotó: MTI/ Kovács Attila
 
 

 

A szakmaközi szervezet posztja szerint fontos észben tartani, „milyen értékben járulnak hozzá a hazai tógazdaságok, horgásztavak, természetes/mesterséges víztestek (tavak, folyók, csatornák, holtágak, stb.) a kormoránok mindennapi »élelmezéséhez«”.

A kormoránok a felszín alá bukva kapják el zsákmányukat, akár a 60 centiméter hosszú halat is megtámadják. Kárt nemcsak azzal okoznak a gazdaságoknak, horgászegyesületeknek, amit megesznek, hanem azzal is, hogy sok halat megsebeznek. A kampós csőrök által megsérült halak általában elpusztulnak.

A HVG emlékeztet, hogy a kormoránt vagy kárókatonát természetvédelmi szempontból jelentős fajként tartják számon. Bár lehet riasztani, és „gyéríteni” is, de csak bizonyos feltételek mellett. A magyarországi fészkelő állományt tíz évvel ezelőtt 2500-2600 egyedre becsülték, de északabbról télen délre vonulva egyre több kormorán ejti útba a Kárpát-medencét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.