Elolvadt a jég, támadnak a kárókatonák

  • narancs.hu
  • 2022. február 12.

Belpol

A kormoránok által elfogyasztott hal értéke évente 3,3 milliárd forint a hazai halgazdaságok szerint.

Szinte az egész országban elolvadt a tavak felszínét borító jég, ami azzal is jár, hogy a nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) és a kis kárókatona (Microcarbo pygmeus) fészkelő és átvonuló állománya ismét hozzáfér a tógazdaságokban nevelt halakhoz – figyelmeztet Facebook-oldalán a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet.

A számítások szerint csak a vonuló kárókatonák az alatt a hat hónap alatt, amíg Magyarország területén tartózkodnak, megközelítőleg 5500 tonna halat fogyasztanak el. 

Ez a mennyiség pénzben kifejezve 3,3 milliárd forint évente. Ebbe nem számítják bele a kormoránok által a természetes vizekben elfogyasztott védett halak eszmei értékét, amit nyilván nehéz lenne megbecsülni is. 

Nagy k?r?katona

 
Nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) a Bács-Kiskun megyei tiszaalpári Nagy-tóban. Fotó: MTI/ Kovács Attila
 
 

 

A szakmaközi szervezet posztja szerint fontos észben tartani, „milyen értékben járulnak hozzá a hazai tógazdaságok, horgásztavak, természetes/mesterséges víztestek (tavak, folyók, csatornák, holtágak, stb.) a kormoránok mindennapi »élelmezéséhez«”.

A kormoránok a felszín alá bukva kapják el zsákmányukat, akár a 60 centiméter hosszú halat is megtámadják. Kárt nemcsak azzal okoznak a gazdaságoknak, horgászegyesületeknek, amit megesznek, hanem azzal is, hogy sok halat megsebeznek. A kampós csőrök által megsérült halak általában elpusztulnak.

A HVG emlékeztet, hogy a kormoránt vagy kárókatonát természetvédelmi szempontból jelentős fajként tartják számon. Bár lehet riasztani, és „gyéríteni” is, de csak bizonyos feltételek mellett. A magyarországi fészkelő állományt tíz évvel ezelőtt 2500-2600 egyedre becsülték, de északabbról télen délre vonulva egyre több kormorán ejti útba a Kárpát-medencét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk