Fotóstúdiónyi eszközt vetetett meg az Országgyűlésben a fideszes képviselő

  • Lombos Ede
  • 2022. január 4.

Belpol

Közel 700 ezer forintért igényelt egyéb juttatásként fotóeszközöket munkája ellátásához Csöbör Katalin 1,4 millió forintos fizetése mellé. Összesen 28 tételt rendelt, köztük prémium kategóriás objektíveket, vakukat, állványokat, hangkeverőt, és még egy 9 ezer forintos vízforralót is vásároltatott.

Nem fogta vissza magát Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, amikor feladatainak ellátásához különböző juttatásokat igényelt. Egy fotóstúdió is megirigyelné a képviselői javadalmazása mellett igényelt és ingyenes használatba kapott műszaki eszközöket. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú országgyűlési választókerületének, Miskolc egyik egyéni képviselőjének 2020-as vagyonnyilatkozata szerint egy év alatt három különböző prémium márkás objektívet kapott feladatai teljesítéséhez. Nikonból kettőt; az egyik 118 ezer forintba, a másik 226 ezer forintba került. Ezekhez rádiós vakukioldót és jeladót is rendelt 23 ezer forintért. Nem lehetett azonban maradéktalanul elégedett, hiszen egy harmadik objektívre is szüksége volt: egy Tamron objektívre 138 ezer forintért. A Nikonhoz hasonlón a Tamron szintén japán csúcsminőséget képvisel, optikai berendezéseket gyárt a modern robotikát és a kézműves precizitást kombinálva.

A jobb fényviszonyok elérését képviselői munkájához egy 92 ezer forintos Nikon vaku biztosítja, melyet szintén fizetésén túli juttatásként vesz igénybe. A villanófényből sem volt elég, egy 42 ezer forintos Godox rendszervakuval is elláttatta magát. A profi fotótechnikai hátteret a kontrasztos megvilágítást elsegítő két reflexernyővel egészítette ki egyenként hétezer forintért. Figyelme kiterjedt az ernyők és a vakuk stabilitására is, ehhez három tartót igényelt képviselői munkájához, darabonként 4 ezer forintosokat.

A fideszes képviselőnő fotótechnikai felszerelésére 665 ezer forintot költöttek.

Ebbe az összegbe nem számoltuk bele a 48 ezer forint értékű hangkeverőt és a 26 ezer forintos jelelosztót. A vagyonnyilatkozat nem tartalmazza, hogy Csöbör profi fotós hátterét az Országgyűlés Hivatala finanszírozta vagy abban partner volt képviselő-csoportja, pártja is, vagy sem. 

Képviseli fizetésén kívüli juttatásainak tekintélyes listájával Csöbör messze kiemelkedik képviselőtársai közül: tévét, külső adattárolókat, 100 ezer forintért kávéfőzőt is rendelt, sőt egy 9 ezer forintos vízforralót is kért.

Csöbör Katalin képviselői munkáját 2010-ben kezdte egyéni képviselőként. Az első években egyéb juttatásai között megelégedett egy notebookkal. Négy évvel később üzemanyagkártyát és mobiletelefont is igénybe vett, később iroda- és lakásbérletet. Az áttörést 2020 hozta: 28 tétellel egészült ki az addig 7-8 egyéb juttatást tartalmazó listája 1,4 millió forintos bruttó fizetése mellé. Csöbör Katalin 2020-ban öt alkalommal szólalt fel a parlamentben. Beszélt Trianon emlékezetéről, az üzbég textilkereskedelemről, a Soros Györggyel szövetkező brüsszeli kettős mércéről, arról, hogy „a magyar kormánnyal az EU mögött álló láthatatlan erőnek, a hatalmas bankoknak és multicégeknek az a bajuk, hogy nemzeti keretek között akarunk maradni”, valamint az állami projektértékelő jogviszony határozatlanságának biztosításáról a 2021-2027-es ciklusban .

Csöbör Katalint megkérdeztük arról, hogy miért van szüksége erre a számos fotótechnikai eszközre képviselői munkájához, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a Fidesz képviselőjétől.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.