Fudan-ügy: megkerülné a kormány a IX. kerületet

  • narancs.hu
  • 2021. május 5.

Belpol

Kizárólag állami területekre építtetné a kormány a kínai egyetemet, így nem kell Baranyi Krisztinával alkudozniuk. 

Csak állami területen épülne fel a kínai egyetem, a Fudan budapesti kampusza - ez is szerepel abban a kormányhatározatban, amely Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. 

A határozat arról is rendelkezik, hogy a Diákváros projekttel és a Fudan kampuszával kormánybiztos fog a jövőben foglalkozni (ez már korábban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett), és hogy létrehoznak egy állami Zrt.-t a Diákváros megvalósítására, de szerepel benne az is, hogy úgy jelöljék ki a Diákváros területét, hogy

"a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje".

Magyarul a határozat arról rendelkezik, hogy a Fudan kizárólag állami területeken épülne fel, így pedig nem lenne szükség a Baranyi Krisztina vezette IX. kerület bevonására. Baranyi ugyanis már korábban jelezte, hogy nem kíván területet eladni az egyetemhez, majd azt is belengette, hogy népszavazást akar róla.

A kerületi polgármester szerda reggel az ATV-ben azt mondta, őt még nem keresték meg semmilyen ajánlattal, és bár a Fudan felépítésére szánt területek 60 százaléka Ferencvárosé volt, most a kormány megváltoztatta az elképzeléseit. Ez a jövőre nézve a polgármester szerint vagy azt jelenti, hogy a Fudan az állami területeken, a diákváros rovására fog megépülni, vagy azt, hogy a Fudan épülete mellett üres telkek lesznek a kerületi tulajdonú területeken, mert

Ferencvárosnak az érintett zónában körülbelül ötven kisebb-nagyobb területe van elszórva.

A polgármester mindenesetre továbbra is népszavazást akar, mert mint mondta, nem csak a tulajdonátadásról lehet népszavazást kezdeményezni. Hozzátette, a kormány tárgyalás helyett „furmányos megoldásokat” keres Fudan-ügyben, hogy semmilyen módon ne kelljen az önkormányzat számára információt szolgáltatni.

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.