Fudan-ügy: megkerülné a kormány a IX. kerületet

  • narancs.hu
  • 2021. május 5.

Belpol

Kizárólag állami területekre építtetné a kormány a kínai egyetemet, így nem kell Baranyi Krisztinával alkudozniuk. 

Csak állami területen épülne fel a kínai egyetem, a Fudan budapesti kampusza - ez is szerepel abban a kormányhatározatban, amely Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. 

A határozat arról is rendelkezik, hogy a Diákváros projekttel és a Fudan kampuszával kormánybiztos fog a jövőben foglalkozni (ez már korábban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett), és hogy létrehoznak egy állami Zrt.-t a Diákváros megvalósítására, de szerepel benne az is, hogy úgy jelöljék ki a Diákváros területét, hogy

"a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje".

Magyarul a határozat arról rendelkezik, hogy a Fudan kizárólag állami területeken épülne fel, így pedig nem lenne szükség a Baranyi Krisztina vezette IX. kerület bevonására. Baranyi ugyanis már korábban jelezte, hogy nem kíván területet eladni az egyetemhez, majd azt is belengette, hogy népszavazást akar róla.

A kerületi polgármester szerda reggel az ATV-ben azt mondta, őt még nem keresték meg semmilyen ajánlattal, és bár a Fudan felépítésére szánt területek 60 százaléka Ferencvárosé volt, most a kormány megváltoztatta az elképzeléseit. Ez a jövőre nézve a polgármester szerint vagy azt jelenti, hogy a Fudan az állami területeken, a diákváros rovására fog megépülni, vagy azt, hogy a Fudan épülete mellett üres telkek lesznek a kerületi tulajdonú területeken, mert

Ferencvárosnak az érintett zónában körülbelül ötven kisebb-nagyobb területe van elszórva.

A polgármester mindenesetre továbbra is népszavazást akar, mert mint mondta, nem csak a tulajdonátadásról lehet népszavazást kezdeményezni. Hozzátette, a kormány tárgyalás helyett „furmányos megoldásokat” keres Fudan-ügyben, hogy semmilyen módon ne kelljen az önkormányzat számára információt szolgáltatni.

Figyelmébe ajánljuk