Baranyi Krisztina népszavazást akar a Fudan Egyetemről

  • narancs.hu
  • 2021. április 17.

Belpol

A ferencvárosiak beleegyezése nélkül nem adnak területeket a kínai egyetem felépítésére. 

"A fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményezek a Fudan ügyében" – írja Facebook-oldalán Baranyi Krisztina.

Több mint egy hete tart a vita a kormány és a budapesti városvezetés között, amiért a kormány a kínai Fudan Egyetem kampuszát tervezi felépíteni azon a területen, ahol az eredeti elképzelés szerint a Diákváros-projekt egy része helyezkedett volna el.

Baranyi Facebook-posztjában azt írja "a helyszín Ferencváros páratlanul szép Duna-parti területe, ahová eredetileg a Diákváros északi részének épületeit - irodákat, üzleteket, kávézókat, lakásokat terveztek a Mesterterv készítői."

Ennek a 13 hektáros területnek azonban több mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a főváros is rendelkezik itt némi ingatlantulajdonnal.

"Vagyis ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. Az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg. Ehhez Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is kell" - írja a ferencvárosi polgármester.

Baranyi a posztban kijelentő módban és jelen időben írja, hogy népszavazásokat kezdeményez - vélhetően kerületi és budapesti szinten, a jelenleg hatályos jogszabályok azonban az országos és a helyi népszavazások kezdeményezését sem engedik meg egészen a veszélyhelyzet végéig, azaz jelen állás szerint minimum május 22-ig. 

Figyelmébe ajánljuk