Győr ellenzéki polgármestere a kormányhivatalhoz fordul, amiért elvették a jogköreit

  • narancs.hu
  • 2024. október 7.

Belpol

Kivették a hatalmat a kezéből, gyakorlatilag a Fidesz frakcióvezetője vezetné a várost. 

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a kormányhivatalnál, valamint az Alkotmánybírósághoz is fordul Pintér Bence, Győr polgármestere, miután a fideszes töbségű képviselő-testület megcsorbította a jogköreit – írja a 444.hu

Mint ismert, a ciklus utolsó ülésén az összes olyan jogkörét elvették, melyeket a törvény nem garantált számára: három alpolgármester helyett csak egy lehet neki, társadalmi megbízásban, a bizottsági tagokra tett javaslatait felülírhatják, és a pénzügyi mozgásterét is lekorlátozták. Nem hagyhat jóvá új, költségvetésben nem szereplő feladatokat 300 milliós értékhatár alatt, a gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntéseket is átruházzák a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsághoz.  

Ezzel szemben létrejött a Frakcióvezetők Értekezlete, ahol minden frakcióvezetőnek és a polgármesternek van szavazati joga a közgyűlési súly arányában. Értelemszerűen mivel a Fidesznek kétharmada van, ezért a kormánypárt került többségbe a testületnek, melynek nincs döntési jogköre, de a polgármestert kötik a szavazások. Magyarán Pintér szerint a Fidesz frakcióvezetője dönt az alapvető kérdésekről, például a napirendi pontokról.

Az esetről részletesen beszélt Pintér Bence lapunknak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk