Pintér Bence megválasztott győri polgármester: Puccsot hajtott végre Győrben a Fidesz

Kis-Magyarország

A város frissen megválasztott, civilek és ellenzéki pártok támogatta polgármestere interjúnkban vázolta fel, milyen szerepet szán neki a város kormánypárti többségű testülete.

Emlékezetesre sikerült a jelenlegi győri polgármester, a fideszes Dézsi Csaba András utolsó közgyűlése: az ellenzéki színekben győzött Pintér Bence érkezésére újraszabta a masszívan kormánypárti testületi többség az önkormányzat szervezési és működési szabályzatát, miközben tízmilliókat szórtak ki alapítványoknak és szobrokra. A jelek szerint Pintér a jövőben csak a győri Fidesz frakcióvezetőjének beleegyezésével dönthet alapvető dolgokban polgármesterként. A helyzetet röviden írásban értékelte lapunknak az újságíróból lett politikus.

magyarnarancs.hu: Mondhatjuk, hogy a győri Fidesz karanténba tette a polgármestert?

Pintér Bence: Gyakorlatilag puccsot hajtott végre Győrben a Fidesz: a közgyűlésen megszavazták, hogy döntéseket a törvényesen megválasztott polgármester kizárólag a Fidesz frakcióvezetőjének hozzájárulásával hozhat.

magyarnarancs.hu: Ez Dézsi Csaba András búcsúajándéka vagy a teljes győri Fideszé?

PB: Nem, a fideszes Rózsavölgyi László és Dézsi Csaba András tartózkodtak a kérdésben. Ez inkább a fideszes frakció köszöntő ajándéka. Kiderült, hogy a Fidesz nem tanult sem Győrszentiván (Győr városrésze, ahol az ott lévő ipari park bővítése miatt tiltakoztak a helyiek attól tartva, akkumulátorgyár létesül a kertvárosi övezetben; a város választókerületei közül egyedül itt tudták legyőzni a Fidesz jelöltjét – a szerk.), sem Dézsi Csaba András történetéből: a győriek megbüntetik azokat akik átnyúlnak felettük és semmibe veszi őket. Márpedig most átnyúlnak a győriek felett, hiszen a győriek azt mondták június 9-én, hogy a teljes jogú polgármester én legyek.

 
Pintér Bence a közgyűlés szerdai ülésén a Fidesz ellen tiltakozókkal
Forrás: Pintér Bence Facebook
 

magyarnarancs.hu: Hogy fog ez a karantén kinézni a gyakorlatban?

PB: Egy új kamuintézményt találtak ki, hogy korlátozó lépésüket fedezzék: mostantól a polgármester jogait az úgynevezett Frakcióvezetők Értekezlete gyakorolja, ezzel a Fidesz frakcióvezetőjével az élen folytathatják a város teljes körű leuralását, a kassza kiürítését. A Frakcióvezetők Értekezletén csak papíron hazudnak demokráciát: ugyan a frakcióvezetők és a polgármester is szavazhatnak, viszont a polgármester szavazata mindössze 31,8 százalékot érne a Fidesz frakcióvezetőjének 63,6 százalékával szemben. Ez azt jelenti, hogy

a Frakcióvezetők Értekezlete nevű kamuintézmény mögé bújva gyakorlatilag a Fidesz frakcióvezetője egy személyben dönthet majd azokban a kérdésekben, amelyekben eddig a polgármester döntött.

A Fidesz frakcióvezetője fogja tehát a gyakorlatban eldönteni, hogy milyen napirendi pontokról dönthet a közgyűlés, és arról is, hogy milyen képviselői előterjesztések kerülhetnek egyáltalán a közgyűlés elé. Tehát lényegében arról, miről tárgyalhat a közgyűlés: tehet-e a polgármester szóbeli  előterjesztést, tehát szabadon javasolhat-e bármit az általa vezetett város döntéshozó szervében, illetve hogy mikor ülésezhet a közgyűlés.

magyarnarancs.hu: Mellette kiszórt az önkormányzat sok pénzt. A kassza üressé tétele a cél?

PB: Egyértelműen, és teszik mindezt úgy, hogy közben a közgyűlési felszólalásaikban Dézsi Csaba András és a több fideszes képviselő is minősíthetetlen hangnemben beszélt a jelenlévőkről és a választókról. A ciklus utolsó közgyűlésén úgy osztották a pénzt, mintha nem lenne holnap. Szoborra újabb 42 millió ment el, és egy hete már kettő másikat is rendelt a város 130 millió forintért Lebó Ferenctől. A Fidesz-frakció is kap egy luxusirodát a városházán, és fejenként 30 millió forintnyi támogatást kaptak egyes alapítványok és egyesületek is: köztük a távozó polgármester saját alapítványa. Erre a stílusra, erre a városvezetési politikára mondtak nemet a győriek és ezzel a döntéssel megy szembe a Fidesz frakció káosz- és bosszúpolitizálása.

magyarnarancs.hu: Van reális lehetőség egyáltalán a helyzet visszacsinálására? Ha nincs, akkor milyen mozgástere marad ebben a helyzetben egy polgármesternek?

PB: Ahogy említettem, Győrszentiván és Dézsi Csaba András a példa.

Ha a Fidesz labdába akar még rúgni választásokon Győrben, kénytelen lesz tárgyalni és a választói akarat előtt meghajolni.

magyarnarancs.hu: A háttérben sem beszéltek erről személyesen a fideszes képviselőkkel, vagy akár Dézsi Csaba Andrással? Egyáltalán mivel indokolták?

PB: A Fidesz képviselői június 9. óta négy darab találkozóra voltak hajlandók, azokkal is csak az időt húzták.

magyarnarancs.hu: A polgármester életének nehezítése egyértelmű, de be akarhatja dönteni a Fidesz a városvezetést, hogy másodszorra már Borkai Zsolt zavarása nélkül kaphassa meg a polgármesteri széket is?

PB: Újságíróként sem volt könnyű dolgom, nem ijedek meg most sem a Fidesz erőpolitizálásától. Hiszen láthattuk a közgyűlésen, most is mögöttem tudhatom a győrieket. A város lakói semmi mást nem akarnak, mint rendbe rakni Győrt: amellé állnak aki ezt képviseli és leszavazzák azt, aki semmibe veszi őket.

magyarnarancs.hu: A közgyűlésről készült képek alapján egymás mellett álltak Borkai Zsolttal. Beszélgettek?

PB: A június 9-én képviselőnek választott volt polgármester elmondta a véleményét a helyzetről, amit meghallgattam megválasztott polgármesterként.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk