Így néz ki a két éve a Németh Szilárd akadémiája által bekebelezett csepeli stadion

Belpol

Nem történt változás a Csepel SC ingatlanjait illetően: a Béke téri stadion ugyanolyan lerohadt állapotban van, mint amikor a rezsibiztos érdekeltségébe tartozó akadémia megvásárolta. 

A 2020-as év végének egyik legmeglepőbb fejleménye volt, amikor kiderült, hogy a Németh Szilárd érdekeltségébe tartozó Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) megvásárolta a Csepel SC Alapítványt, így a Fidesz alelnöke lett a kerület egyik legnagyobb „ingatlanbárója”. 

Érdekes módon Németh Szilárd még polgármesterként a terület beépíthetősége ellen kampányolt és változtatási tilalmat rendelt el, így a korábbi tulajdonosok nem tudtak fejlesztéseket véghezvinni az alapítvány tulajdonában lévő ingatlanokon, köztük az egykor 12 ezer férőhelyes Béke téri stadionon sem. A későbbi és jelenlegi polgármester, Borbély Lénárd fenntartotta a változtatási tilalmat. Ilyen körülmények között és a városvezető tudta nélkül jutott 2020 novemberében az ingatlanegyüttes a KIMBA-hoz.

Magyarán még az adásvétel idején nem lett volna lehetősége a rezsibiztosnak fejleszteni a létesítményeket. Ezt úgy oldották meg, hogy a Diákvárosról szóló törvénybe bekerült egy rész, amely kimondja, a Csepel SC fejlesztési programja kiemelten közérdekű beruházásnak minősül, tehát az önkormányzat változtatási tilalma semmissé vált.

Németh Szilárd nyomulása nem tett jót a csepeli Fidesz összhangjának, hiszen az önkormányzat azt hangoztatta, hogy a Csepel SC ingatlanjainak a kerülethez kellene kerülniük. Bár úgy tűnik, hogy Németh Szilárd és Borbély Lénárd ellentéte alábbhagyott az elmúlt időszakban, a választás után sorra jelentek meg információk a sajtóban a csepeli fideszes belharcról, amivel lapunk is részletesen foglalkozott

A konfliktus azóta még inkább eszkalálódott. A Narancs.hu is megírta a hét elején, hogy Németh Szilárd feloszlatta a csepeli Fidesz-alapszervezetet. A feloszlatás értelmében a helyi alapszervezet tagjainak megszűnik a párttagsága, tehát Borbély Lénárd jelenleg nem tagja a Fidesznek. Hivatalosan kezdeményeznie kell a felvételét, de ez nem lesz problémamentes, ugyanis az önkormányzati frakciója sem engedelmeskedik neki, hanem a megbuktatására játszik. A csepeli Fidesz feloszlatása egyébként a legnagyobb titokban történt: a szervezet Facebook-oldalán sincs nyoma a döntésnek, az érintettek is csak a múlt héten kaptak postai úton tájékoztatást.

Mire jutott a parlagon heverő stadionnal KIMBA az elmúlt két évben? A Béke tér közelében lakó olvasónk készített képeket a létesítményről, ahol semmilyen komolyabb fejlesztés nem történt az adásvétel óta eltelt két évben. 

 
Az egykori székház bejárata
Fotó: olvasónk felvétele  

 
A volt birkozócsarnok
Fotó: olvasónk felvétele

 
Enyészet mindenüt. A fényképen a valahai kosár- és rőplabda csarnok látható. A csepeli férfi kosár- és röplabdacsapat egy alkalommal ugyanabban az évben nyert bajnokságot
Fotó: olvasónk felvétele

 
Lépcsőfeljáró a stadion lelátójára
Fotó: olvasónk felvétele 

 
Így néz ki ma a négyszeres bajnok Csepel SC volt stadionja. A csapat egy időben az NB I meghatározó gárdája volt, válogatott játékosok kerültek ki innen
Fotó: olvasónk felvétele

 
Edzőpálya
Fotó:: olvasónk felvétele

 
A Csepel ma a BLASZ első osztályában játszik. A kép jobb oldalán lévő eredményjelzőn az 1990-es évek közepén, amikor az NB I állandó szereplője volt a focicsapat, Magyarországon elsőként élő képen mutatták be a játékosokat és ismétlésben lehetett látni a gólokat
Fotó: olvasónk felvétele

Csepel SC oldalán pofás látványtervek vannak a komplexumról. A képeken többek között részben fedett lelátójú stadion, felújított versenycsarnokok, sőt lakópark is látható. A kérdés jelenleg az, hogy a KIMBA továbbra is élvezi-e a kormány bőkezű támogatását a jelenlegi gazdasági helyzetben, ugyanis az akadémia korábban 2,4 milliárd forint állami támogatást kapott egy birkozócsarnok megvalósítására. Ábel Attila alpolgármester egyébként a lapunknak korábban azt mondta, a Csepel SC fejlesztési tervét 52,5 milliárd forintra becsülték.

A stadion állapotával kapcsolatban megkerestük Süle Lászlót, a KIMBA kurátorát. Arról érdeklődtünk, milyen fejlesztések történtek az elmúlt két évben, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Az önkormányzatot is megkérdeztük, úgyszintén nem érkezett reakció. Ábel Attila annyit mondott mindössze, nincsenek további információi a stadiont illetően. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk