Élesedő fideszes belharc Csepelen

Megváltozott kicsit

Belpol

A választások után újra fellángolt a csepeli fideszes belharc: Németh Szilárd kordont húzott a birkózócsarnoka köré, bekerített egy fitneszparkot is. A rezsibiztos Fidesz-alelnök folyamatos nyomás alatt tartja a kerületi fideszes vezetést.

„Köszönöm, Csepel, köszönöm, Soroksár! Meg fogom szolgálni! Hajrá, Magyarország! Hajrá, Magyarok!” – ezzel a felütéssel posztolt áprilisban a Facebookon Németh Szilárd országgyűlési képviselő egy képet, amelyen átveszi képviselői megbízólevelét. A bejegyzésből azt is gondolhatnánk, hogy egyéni választókerületéből került be győztesen a parlamentbe, de nem, Szabó Szabolcs – ezúttal összellenzéki jelöltként – zsinórban harmadszor verte meg. A rezsibiztos Fidesz-alelnök így ismét csak listáról jutott az Országgyűlésbe. Németh az elmúlt négy évben a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkáraként dolgozott, e pozícióját azonban április után elvesztette (lásd: A nagyságos fejedelem szolgálatában, Magyar Narancs, 2022. június 1.). Orbán Viktor nem hagyta az út szélén egyik leghűségesebb harcosát, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztossá léptette elő, és a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztériumban kapott titkárságot.

Németh Szilárd az elmúlt években az egyik leglátványosabb fideszes belső konfliktus tevékeny alakítója lett. Ellentéte a fideszes vezetésű csepeli önkormányzattal, elsősorban Borbély Lénárd polgármesterrel egyre mélyebb, ami nem független attól, hogy a rezsibiztoshoz köthető ingatlanállomány jelentékenyen megnőtt; legutóbb a Csepel SC Alapítvánnyal több sporttelep, valamint a Béke téri 12 ezer férőhelyes labdarúgó-stadion is az érdekeltségébe került (lásd: Mindenük a sport, Magyar Narancs, 2022. február 16.).

„Szavazatminimalizáló kampány”

„Szilárd: vissza kellene térned a földre, az emberek, a csepeliek közé” – egyebek mellett ezt írta májusban a Facebookon Ábel Attila, a csepeli önkormányzat fideszes alpolgármestere, miután a Németh Szilárd érdekeltségébe tartozó Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) kis-Duna-parti birkózócsarnoka köré kordont húztak fel. „A kordon, amit a KIMBA köré építettél, végleg elszakított Csepeltől. (…) A birkózócsarnok a csepeli birkózók (a Csepeli Birkózó Club – B. M.) otthonának készült. Erre kaptál (a kormánytól – B. M.) 2,4 milliárd forintot, és az önkormányzat is ezért támogatta ezen a különleges helyen az építkezést” – írta a csepeli alpolgármester. A fideszes önkormányzati vezetés és a Németh közötti – a választások alatt szüneteltetett – konfliktus egyik oka, hogy a csepeli klub birkózói nem tudják használni a csarnokot, hiába épült az részben nekik is – a KIMBA ugyanis számukra megfizethetetlen bérleti díjat számolna fel. Ábel a bejegyzésében arra kérte Németh Szilárdot, hogy bontassa le a kerítést. Borbély Lénárd polgármester pedig a Csepel.info szerint hivatalos levélben szólította fel a KIMBA-t a kordon lebontására: erre nyolc napot hagyott, ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Az elkerítés egy fitneszparkot is érintett, amelyet a kormányzati háttérintézményként működő Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) 10 millió forintjából hoztak létre – nemcsak a birkózóknak, hanem minden csepelinek; az alapítvány viszont az önkormányzat hozzájárulása nélkül emelte a kerítést. A csepeli blog arról ír, hogy a KIMBA „vette az adást”, május 19-én kisebbre vonta a kordont, és mindenki számára elérhetővé vált a fitneszpark. A kormánybiztos Facebook-posztjában ezt így tálalta: „Szeretettel várjuk a csepelieket a KIMBA kondiparkjában.” Jelzésértékű, hogy Németh a KIMBA kondiparkjaként hivatkozott a létesítményre, holott nem az.

Sajtótájékoztató a Csepel Sport Club fejlesztési tervéről

 
Az is az enyimé!
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk