Élesedő fideszes belharc Csepelen

Megváltozott kicsit

Belpol

A választások után újra fellángolt a csepeli fideszes belharc: Németh Szilárd kordont húzott a birkózócsarnoka köré, bekerített egy fitneszparkot is. A rezsibiztos Fidesz-alelnök folyamatos nyomás alatt tartja a kerületi fideszes vezetést.

„Köszönöm, Csepel, köszönöm, Soroksár! Meg fogom szolgálni! Hajrá, Magyarország! Hajrá, Magyarok!” – ezzel a felütéssel posztolt áprilisban a Facebookon Németh Szilárd országgyűlési képviselő egy képet, amelyen átveszi képviselői megbízólevelét. A bejegyzésből azt is gondolhatnánk, hogy egyéni választókerületéből került be győztesen a parlamentbe, de nem, Szabó Szabolcs – ezúttal összellenzéki jelöltként – zsinórban harmadszor verte meg. A rezsibiztos Fidesz-alelnök így ismét csak listáról jutott az Országgyűlésbe. Németh az elmúlt négy évben a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkáraként dolgozott, e pozícióját azonban április után elvesztette (lásd: A nagyságos fejedelem szolgálatában, Magyar Narancs, 2022. június 1.). Orbán Viktor nem hagyta az út szélén egyik leghűségesebb harcosát, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztossá léptette elő, és a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztériumban kapott titkárságot.

Németh Szilárd az elmúlt években az egyik leglátványosabb fideszes belső konfliktus tevékeny alakítója lett. Ellentéte a fideszes vezetésű csepeli önkormányzattal, elsősorban Borbély Lénárd polgármesterrel egyre mélyebb, ami nem független attól, hogy a rezsibiztoshoz köthető ingatlanállomány jelentékenyen megnőtt; legutóbb a Csepel SC Alapítvánnyal több sporttelep, valamint a Béke téri 12 ezer férőhelyes labdarúgó-stadion is az érdekeltségébe került (lásd: Mindenük a sport, Magyar Narancs, 2022. február 16.).

„Szavazatminimalizáló kampány”

„Szilárd: vissza kellene térned a földre, az emberek, a csepeliek közé” – egyebek mellett ezt írta májusban a Facebookon Ábel Attila, a csepeli önkormányzat fideszes alpolgármestere, miután a Németh Szilárd érdekeltségébe tartozó Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) kis-Duna-parti birkózócsarnoka köré kordont húztak fel. „A kordon, amit a KIMBA köré építettél, végleg elszakított Csepeltől. (…) A birkózócsarnok a csepeli birkózók (a Csepeli Birkózó Club – B. M.) otthonának készült. Erre kaptál (a kormánytól – B. M.) 2,4 milliárd forintot, és az önkormányzat is ezért támogatta ezen a különleges helyen az építkezést” – írta a csepeli alpolgármester. A fideszes önkormányzati vezetés és a Németh közötti – a választások alatt szüneteltetett – konfliktus egyik oka, hogy a csepeli klub birkózói nem tudják használni a csarnokot, hiába épült az részben nekik is – a KIMBA ugyanis számukra megfizethetetlen bérleti díjat számolna fel. Ábel a bejegyzésében arra kérte Németh Szilárdot, hogy bontassa le a kerítést. Borbély Lénárd polgármester pedig a Csepel.info szerint hivatalos levélben szólította fel a KIMBA-t a kordon lebontására: erre nyolc napot hagyott, ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Az elkerítés egy fitneszparkot is érintett, amelyet a kormányzati háttérintézményként működő Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) 10 millió forintjából hoztak létre – nemcsak a birkózóknak, hanem minden csepelinek; az alapítvány viszont az önkormányzat hozzájárulása nélkül emelte a kerítést. A csepeli blog arról ír, hogy a KIMBA „vette az adást”, május 19-én kisebbre vonta a kordont, és mindenki számára elérhetővé vált a fitneszpark. A kormánybiztos Facebook-posztjában ezt így tálalta: „Szeretettel várjuk a csepelieket a KIMBA kondiparkjában.” Jelzésértékű, hogy Németh a KIMBA kondiparkjaként hivatkozott a létesítményre, holott nem az.

Sajtótájékoztató a Csepel Sport Club fejlesztési tervéről

 
Az is az enyimé!
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?