Németh Szilárd átgázol a csepeli fideszes önkormányzaton, hogy a kerületi sportberuházását megvalósítsa

Belpol

Hiába él a kerületi önkormányzat változtatási tilalma a Csepel SC Alapítvány ingatlanjaira vonatkozóan, a Diákvárosról szóló törvénybe becsempészték, hogy a Németh Szilárd akadémiájának tulajdonában lévő sportlétesítmények fejlesztése kiemelt beruházásnak minősül. Ezzel a HM államtitkára kijátszhatja korábbi elvbarátját, Borbély Lénárd csepeli fideszes polgármestert. 

„Utolsó igazítás a diákvárosról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos parlamenti felszólalásomhoz. Ebben kap szerepet az a csepeli sportfejlesztésekkel foglalkozó fejezet is, amely lehetővé teszi, hogy a Csepel SC – több, mint két évtized után – újra a csepeli és az országos sportélet szolgálatába állhasson. Hajrá Csepel!” – posztolta büszkén a Facebookra Németh Szilárd csütörtökön. 

A Magyar Narancs a múlt év végén írta meg: Németh Szilárd akkor láthat neki a Csepel SC Alapítvány ingatlanjainak felújításához/átalakításához, ha a kormány kiemelt beruházásnak minősíti, ugyanis a fideszes vezetésű kerület nem oldotta fel a területre érvényes változtatási tilalmat. Ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk, elviekben 2021. november végéig érvényben lenne a tiltó rendelkezés. 

Csakhogy

a budapesti Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslatba Csepeli sportfejlesztések címen bekerült egy fejezet, ami a Csepel SC ingatlanjaival, a Béke téri sportkomplexummal, valamint a Hollandi úti evezős teleppel foglalkozik.

Egészen pontosan úgy szól ez a rész: „A csepeli sportélet megújítása, a csepeli sportinfrastruktúra védelme és fenntartható fejlesztése érdekében a Csepel Sport Club egykori sportinfrastruktúrájára épülő fejlesztési program (a továbbiakban: Csepel SC fejlesztési program) megvalósítása kiemelten fontos közérdek, amely az érintett állami és önkormányzati szervek, a civil és egyéb szervezetek, valamint a természetes személyek együttműködésével valósul meg.”

A törvényjavaslat értelmében a Csepel SC fejlesztési program kiemelten közérdekű beruházásnak minősül. 

A javaslat szövege szerint az ingatlanok tekintetében „településrendezési feladatok megvalósítása, végrehajtása érdekében építési telekalakítási és változtatási tilalom nem alkalmazható”. Azt is leszögezik, hogy amennyiben egy önkormányzati rendelet ezzel ellentétes vagy nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette a 4. bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az önkormányzat változtatási tilalma semmissé válik a törvény elfogadásával. 

 
A Budapest Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslat csepeli sportfejlesztésekkel foglalkozó része
Forrás: parlament.hu
 

Korábban ő rendelte el változtatási tilalmat

A Csepel SC Alapítvány, valamint Németh Szilárd „viszonya” régre nyúlik vissza, amivel a már említett cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Ennek egyik érdekes eleme, hogy miután a Fidesz alelnökét 2010-ben megválasztották polgármesternek, az önkormányzat nem támogatta tovább a Csepel SC-t, és változtatási tilalmat rendelt el a területre, ami azt jelenti, hogy értéknövelő változtatást nem lehet rajta végrehajtani, azaz sem telekátalakítás, sem új építmény létesítése, vagy a meglévők bővítése, átalakítása, elbontása nem megengedett. 

2014-ben, a helyhatósági választások előtt úgy tűnt, hogy javul az önkormányzat, valamint a sportklubot akkor birtokló Indotek Group viszonya, mert jelentős milliárdos fejlesztésekről állapodtak meg egymással a felek, de ebből végül semmi nem valósult meg. Ezt követően, mintegy hat évvel később Németh Szilárd akadémiája, a Kozma István Magyar Birkozó Akadémia (KIMBA) szerezte meg a Csepel SC Alapítványt az Indotektől. 

Megromlott a viszony

Borbély Lénárd, a kerület jelenlegi fideszes polgármestere, Németh Szilárd korábbi harcostársa lapunknak azt mondta tavaly novemberben, hogy „megválasztásunk óta ugyanazt képviselem; a csepelieké kell, hogy legyen a Csepel SC. Németh Szilárd is erről beszélt 15 éven keresztül. Ez úgy valósulhat meg, ha az állam, de leginkább akkor, ha az önkormányzat tulajdonába kerül”. Vagyis a polgármester egészen más álláspontot képviselt a csepeli sporttelep ügyében, mint a jelenlegi HM-es államtitkár. A kettejük között kialakult feszültségnek más oka is volt.

A 24.hu januárban csepeli forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Németh Szilárd „főnökként” próbálta irányítani a kerület ügyeit, de Borbély egyre kevésbé fogadta el az utasításokat tőle, ezért olyannyira eltávolodott a képviselő „korábbi csepeli csapatától”, hogy mára lényegében megszűnt a kommunikáció a két politikus között. Ezt megerősíti az önkormányzat lapunknak pár hete küldött tájékoztatása, miszerint a KIMBA részéről eddig semmilyen megkeresés nem érkezett hozzájuk a Csepel SC Alapítvány átalakítását illetően, miközben Süle János, az akadémia kurátora azt válaszolta lapunknak, hogy a „munka gőzerővel folyik”. Ennek és a törvényjavaslat csepeli sportfejlesztésekre vonatkozó részének fényében érthető, hogy Németh Szilárd miért egyeztetett annyit magas rangú politikusokkal, köztük Kubatov Gábor pártigazgatóval, Szijjártó Péter külügyminiszterrel, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a közelmúltban. 

Nem a csepelieké, hanem Németh Szilárdé

Elsőként Szabó Szabolcs, Csepel ellenzéki országgyűlési képviselője posztolt a Facebookon a törvényjavaslatról, majd petíciót indított annak érdekében, hogy Németh Szilárd adja át a Csepel SC Alapítvány alapítói jogait az önkormányzatnak. A képviselő a csütörtöki parlamenti vitában is felszólalt. Elmondta, hogy Németh Szilárd 15 éven keresztül küzdött azért, hogy a sportklub legyen a csepelieké (tehát az önkormányzaté), csakhogy nem ez történt, mert a Fidesz alelnök akadémiájájé lett, a kerületiek pedig tartanak attól, hogy így nem használhatják majd a sportkomplexum létesítményeit. Ugyanis a KIMBA megtiltotta, hogy a 2,5 milliárd forintból készült csarnokát igénybe vegye a kerület nagy múltú és az utánpótlás-nevelés területén sikeres egyesülete, a Csepel Birkózó Club, aminek egy időben maga Németh Szilárd volt az elnöke. Így most a sportolók – Szabó szerint – egy felújítás előtt álló gimnáziumi tornacsarnokban kénytelenek edzeni. 

A képviselő felszólalása megnézhető a Facebookon, 9:40 körül kezdődik a Csepel SC-re vonatkozó rész. Németh Szilárd gyurcsányozós bejegyzésben reagált a Szabó Szabolcs által megfogalmazottakra.

Megkerestük a csepeli önkormányzatot, hogy mi a véleményük a változtatási tilalmat semmissé tevő törvényjavaslatról. Ha választ kapunk, közölni fogjuk. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk