Kisvárdai vendégvadász lőtte le a fokozottan veszélyeztetett barátkeselyűt

  • narancs.hu
  • 2022. december 5.

Belpol

De társaival további állatok elpusztításáért is felelős.

Megtalálta a rendőrség azt a vadászt, aki a 2021 tavaszán egy Bulgáriából Magyarországra repült, fokozottan veszélyeztetett jeladós barátkeselyűt lőtt le. A police.hu híre szerint a nyomozást már lezárták, és a közvetlen elkövetőt, a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli természetkárosítással gyanúsították meg.

Közben újabb ügyekre is fény derült, így a másik három elkövetőt elkövetőt többrendbeli természetkárosítással gyanúsították meg. Az ügyet továbbították az illetékes ügyészségre.

A barátkeselyű miatt még tavasszal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a PannonEagle Life projekt munkatársait a bolgár Green Balkans szervezet riasztotta, hogy eltűnt a fokozottan védett madár. Erről lapunk is beszámolt.

A meglőtt barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, de már több országból, Magyarországról is kipusztultak az illegális mérgezés és lelövés, valamint a természetes élőhelyek és a táplálékforrások csökkenése miatt.

Az eltűnést követően, a keresés során ráakadtak az állat jeladójára egy folyóparton, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezt követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, innen átkerült a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához.

A helyszíni nyomok arra utaltak, hogy Szabolcsbáka külterületén található üzemi vadászterületen lőtték le az állatot egy vadászfegyverrel. Kiderült, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével, amikor az állat egy fán volt. A fokozottan védett madár ekkor megsérült, onnan pár méterre elpusztult. Ekkor látták meg rajta a jeladót, ezért leszedték azt a tetemről, és bedobták a madarat a folyóba.

Később kiderült, hogy a hivatásos vadász két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozómadarat ejtettek csapdába, amelyekből négy egerészölyv esetében sikerült azt bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. A ragadozómadarak tetemeit vagy kazánban égették el, vagy egy forgalmas útszakaszra vitték, azt a látszatot keltve, hogy gépkocsik gázolták el őket.

A bűncselekményeket 2021 júniusa és novembere között követték el. A hivatásos vadász a területen dolgozó egyik alkalmazottal együtt a fővadász utasítására hajtotta végre ezeket azért, hogy csökkentsék a terület ragadozómadarainak számát. Erre szerintük azért volt szükség, mert nagyobb testű ragadozómadarak gyérítették az ő fácán- és tőkés réce-állományukat, ami a szervezett vadászatokon a zsákmány volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk