Matolcsy György: "Magyarország válságközeli helyzetben van"

  • narancs.hu
  • 2022. december 5.

Belpol

"Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban."

Megsemmisítő kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban Matolcsy György jegybankelnök hétfő délelőtt a parlament Gazdasági Bizottságának ülésén, amikor az első napirendi pontban elővezette a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját – számolt be a történtekről Tordai Bence.

A Párbeszéd Magyarországért képviselője idézett is Matolcsy beszédéből, aki többek között azt is mondta, hogy

  • "Magyarország válságközeli helyzetben van",
  • "a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa",
  • itt az EU-ban "hátulról a 4. termelékenységi szint",
  • "a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk"
  • "jövőre 15-18% lesz az infláció".
  • Ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert "az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után".
  • Az infláció pedig Matolcsy szerint nem "szankciós" vagy "háborús", mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

"Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban"

Az MNB elnöke szerint "megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül". Matolcsy azt mondta, "helytelen a kormány válságkezelési stratégiája", "az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket", "Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt".

"2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány" – mondta Matolcsy, előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát.

Úgy számol a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni."Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme."

Az elhangzottak miatt hétfőn az ülést követően online sajtótájékoztatót tartott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke alkalmatlannak nevezte a Fideszt a válság kezelésére. Az ellenzéki politikus igazságbeszédnek, "elképesztő, az őszödi beszédhez mérhető súlyú kitárulkozásnak" nevezte azt, amit Matolcsy György mondott arról, "hogyan bukott meg az orbáni gazdaságpolitika, és milyen sötét idők várnak Magyarországra, hogyha nem teszünk valamit".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.