Kormánybiztost kapnak az Ukrajnából menekültek

  • narancs.hu
  • 2023. május 16.

Belpol

15 hónap késéssel.

Két évig Pál Norbert lesz "az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos".

A kinevező határozat a háború kitörése után 15 hónappal, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az új tisztségviselő feladata, hogy

  • összehangolja a veszélyhelyzet ideje alatt "a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyekkel" kapcsolatos kormányzati feladatok ellátását,
  • javaslatot tesz a kormánynak a szükség szerinti munkavállalási,
  • iskoláztatási, szociális, lakhatási kérdéseihez kapcsolódó jogalkotói és egyéb döntést igénylő feladatokra, az érintettek megfelelő tájékoztatása érdekében szükséges kommunikációs stratégia kidolgozására,
  • együttműködik a kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős minisztériumokkal, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal, a magyarországi és nemzetközi humanitárius segítségnyújtó szervezetekkel, továbbá a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó szervezetekkel.

A kormánybiztos munkáját a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja, segítségül 5 fős titkárságot kap. Hogy ez pontosan mekkora jövedelmet hoz a kormánybiztosnak, azt egyelőre nem lehet tudni, mert a törvény csak annyit mond, hogy "a miniszterelnök által meghatározott mértékű díjazásra és kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosult".

Bár a kinevezésben a néven kívül semmilyen adat nem szerepel, a hvg.hu megjegyzi, hogy 2022 elején Pál Norbert a Külgazdasági és Külügyminisztérium ENSZ területért felelős főosztályvezető-helyettese volt, és szerepel ez a név Gál Kinga fideszes EP-képviselő tanácsadói között is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.