A magyar kormány nem engedi, hogy újabb 500 millió eurót adjon az EU Ukrajnának fegyverekre

  • narancs.hu
  • 2023. május 16.

Belpol

Állítólag amíg Ukrajna nem vonja vissza az OTP Csoport háborús szponzori minősítését a magyar kormány "nagyon nehezen" tárgyal további szankciókról.

Magyarország hétfőn váratlanul megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik részletének folyósítását az Ukrajnának szánt fegyverekre – írja a 444.hu az olasz ANSA hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozó információi szerint.

A hírügynökség szerint a most blokkolt részlet értéke 500 millió euró, amit jövő hétfőn kellett volna folyósítani.

Az Európai Békekeretet 2021. március 22-én hozta létre az Európai Tanács, a költségvetésen kívüli alap célja, hogy nagyobb mértékben legyen képes megelőzni a konfliktusokat, békét teremteni és megerősíteni a nemzetközi biztonságot.

Mióta tavaly februárban kitört a háború, az uniós tagállamok az EPF-en keresztül veszik a fegyvereket az orosz invázió ellen védekező Ukrajnának. A magyar kormány hivatalos retorikája ellenére ehhez eddig csatlakozott közel 1,6 milliárd forinttal. Ugyanakkor a magyar kormány már idén januárban is blokkolta az újabb 500 millió eurós segély jóváhagyását.

Az ANSA értesülése szerint most

a magyar vezetés garanciákat követelt arra, hogy az Európai Békekeret a jövőben is megtartja globális horizontját, vagyis nem kizárólag Ukrajna felfegyverzésére fordítják a pénzt.

A kormányzati médiához tartozó Világgazdaság emlékeztetett arra, hogy az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) éppen akkor minősítette háborús szponzornak az OTP Csoportot, amikor a tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május 5-én jóváhagyta, hogy az unós tagállamok egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára. Szijjártó Péter pedig pénteken már jelezte, amíg Ukrajna ezt nem vonja vissza, a magyar kormány "nagyon nehezen" tárgyal további szankciókról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk