Lupkovics Beáta vezeti tovább a végrehajtókat

  • narancs.hu
  • 2023. május 25.

Belpol

Schadl György után új elnökséget választott az MBVK. Az elnök Varga Judit igazságügyi miniszter egyetemi évfolyamtársa volt.

Kovássy Szabolcsot, Papp Gábort, Ódor Gergely Istvánt, Kósa Zoárdot és Lupkovics Beátát választotta be új elnökségébe a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) közgyűlése – tudósít a HVG.

Az előző elnökség mandátuma is lejárt volna idén szeptemberben, ám a grémium tagjai április 27-én lemondtak. Távozott posztjáról Schadl György elnök is, aki akkor már tíz hónapja ült előzetes letartóztatásban az ellene és vádlott-társai ellen indított büntetőügy miatt.

Az ügyészség szerint Schadl 83 millió forinttal megvesztegette Völner Pál igazságügyi államtitkárt, hogy az ő érdekeinek megfelelően intézze a végrehajtók kinevezését, és éveken át csúszópénzt szedett kollégáitól, összesen mintegy 900 millió forintot.

A vádakat mindketten tagadták.

Az elnökségbe öt embert lehet beválasztani – épp ennyien jelöltették magukat.

A HVG szerint a közgyűlés tagjai nem nagyon lepődhettek meg, mert azok lettek a jelöltek, akiknek a neve egy héttel korábban furcsa körülmények között kiszivárgott.

A végrehajtók egy része postán, körlevélben megkapta a jelöltek névsorát, azzal a megjegyzéssel, hogy az ő személyüket leegyeztették a minisztériummal. Az is a levélben volt, ki kinek a protezsáltja. A levélből kapott a HVG és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is. A levelet annak aláírója hamisítványnak nevezte.

 Az új elnökségből ketten – Kovássy Szabolcs és Papp Gábor – a réginek is tagjai voltak. 

Ami a másik három elnökségi tagot illeti, Ódor Gergely István 2017 óta rendelkezik önálló végrehajtói prakszissal, Kósa Zoárd és Lupkovics Beáta azonban csak alig egy éve. Az említett – hamisnak nevezett – levél Lupkovics Beátát úgy említi, mint aki vezetői ambíciókkal rendelkezik, „és a miniszter asszony bizalmát élvezi”. A végrehajtók tudni vélték, hogy Lupkovics Beáta és Varga Judit csoporttársak voltak az egyetemen.  A HVG hivatkozik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap 2004. június 19-i számára, amelyben a Miskolci Egyetem jogi doktorrá avatott hallgatóinak névsora olvasható, benne mindkét ifjú jogász neve.

Lupkovics Beáta Szikszón gyámügyi ügyintézőként, majd kormányhivatali osztályvezetőként, később a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés jegyzőjeként dolgozott, ezután nyitott végrehajtói irodát. 

A portál emlékeztet, az MBVK közgyűlése tavaly decemberben visszahívhatta volna az elnököt, akivel szemben akkor már zajlott az eljárás, de erre senki sem tett javaslatot, és az elnökség sem akart fölállni. Szintén Hadházy írt arról korábban a Facebookon, hogy van egy hangfelvétele, amelyen az egyik érintett azt mondja, korábban azért nem mondtak le, mert kifejezetten erre kérték őket, most, áprilisban pedig azért tették meg, mert ez volt a kérés.

Az MTI közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánakközleményét az MBVK rendkívüli tisztújító közgyűléséről. Eszerint az eseményen Biró Marcell, az SZTFH elnöke arról beszélt, hogy a végrehajtói szakmának tisztulási folyamaton kell átesnie. Emlékeztette a kar tagjait arra, hogy a hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben.  2023. január 1. óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot, és az idei évtől megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere, és egységesen minden megbízatás 7 évre szól.  

A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása kötelező kétévenként teljesítendő szakmai továbbképzést vezet be a végrehajtók számára, és minden év január 31-ig éves írásbeli beszámolási kötelezettséget ír elő. A pénzkezeléssel összefüggésben megállapított kötelezettségszegés esetén a bíróság köteles a végrehajtót pénzfizetésre kötelezni.

A közlemény szerint az MVBK szervezeti és működési szabályzata valamennyi végrehajtó számára biztosítja azt a lehetőséget, hogy a tisztújító közgyűlést megelőző ötödik munkanapig jelöltesse magát elnökségi tagnak. „Bár a lehetőség minden hivatalban lévő végrehajtó számára adva volt, a határidőig összesen öt fő jelentkezett”.

Leadkép: Lupkovics Beáta. Fotó: MTI, Kovács Attila

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk