Az MNB megbírságolta a Mol-t a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán

  • narancs.hu
  • 2022. december 5.

Belpol

A jogszabály szerinti rendkívüli tájékoztatást hiányolták.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a MOL Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán, mert a kibocsátó nem a tőkepiaci működés szempontjából itányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé a hírt – olvasható az MNB közleményében, amit a 24.hu szúrt ki.

Az MNB szerint a kőolajmező feltárásáról szóló hír közvetetten hathatott a Mol értékpapírjainak értékére és hozamára is, mivel „a kibocsátó megítélését az általa megjelentetett közleménye, illetve közösségi média kommunikációja útján bizonyosan érintette”. Az MNB határozatban szólította fel a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-t, hogy kibocsátóként mindenkor a jogszabályoknak megfelelően teljesítse rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét. E kötelezettsége megszegése miatt a jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra.

A jegybank a MOL Nyrt. honlapjának médiafelületén – tehát nem a befektetői tájékoztatásra fenntartott „Befektetői kapcsolatok” aloldalon – november 21-én megjelent közleményt kifogásolta, amely szerint „jelentős mennyiségű kőolajat talált a MOL Vecsés határában”. A Mol ezt követően a közösségi médiumokban a felfedezésről további, az eredeti üzenetet megerősítő részleteket osztott meg, ám egyáltalán nem tett közzé rendkívüli tájékoztatást az MNB által működtetett hivatalos információtárolási rendszerben vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán. Az MNB megállapítása szerint, ahogy azt az árfolyam mozgása utólag alá is támasztotta, a társaság által kommunikált információk a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintették, ebből fakadóan pedig az értékpapírok értékére vagy hozamára gyakorolt, legalább közvetett hatásuk sem volt kizárható.

A MOL Nyrt.-nek – a közzétenni elmulasztott – rendkívüli tájékoztatásában lehetősége nyílt volna megfelelő kontextusba helyezve, kiegyensúlyozottan bemutatni a felfedezés eredményére, kitermelésének volumenére gyakorolt hatását. Ennek hiányában ugyanis a befektetőknek nem volt lehetőségük a felfedezés jelentőségének pontos értékelésére, így sérülhetett a hír alapján meghozott kereskedési döntéseik megalapozottsága. A hivatalos közzététel elmaradásával a kibocsátó a tőkepiaci törvény erre vonatkozó előírását sértette meg – olvasható a jegybank közleményében.

Az ügy kapcsán az MNB hangsúlyozta: természetesen minden tőzsdei kibocsátó számára adott a lehetőség, hogy a hivatalos tőkepiaci csatornákon történő közzétételt követően – különösen közérdeklődésre számot tartó témákban – más platformokon is kommunikáljon.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk