Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt az épületet

  • narancs.hu
  • 2019. december 11.

Belpol

A várbeli ingatlanra így összesen 10,5 milliárdot költöttek.

"Matolcsy György jegybankelnök és csapata néhány éven belül kétszer vette meg ugyanazt az ingatlant, csak közben jelentősen felverte az árát – saját maga számára", írja a 24.hu. A lap rekonstruálta a furcsa tranzakciósorozatot és arra jutottak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvette a Budai Várnegyed központjában álló műemléképületet, ingyen továbbajándékozta, pénzt adott a felújításra, majd visszavásárolta, "piaci áron".

Az MNB idén novemberben bejelentette, hogy 8,7 milliárd forintért megvette az Úri utca 21. szám alatt található régi városháza épületét. Az elmúlt években ez az épület a jegybank által létrehozott Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADA) tulajdonában volt.

A lap figyelmeztet, a jegybank ugyanezt az épületet már egyszer, 2014-ben megvette, még hozzá a Magyar Tudományos Akadémiától. Akkor 1,9 milliárdot fizettek a műemléképületért, ahol korábban az MTA Nyelvtudományi Intézete működött.

Három hónap után azonban az MNB továbbadta az épületet, ingyen. Akkor került a PADA-hoz, akik felújították, nagyjából 4 milliárd forintból, amit az alapítvány az MNB-től származó indulótőkéjéből tudott kifizetni.

Majd eljött 2019 novembere, amikor az MNB 8,7 milliárdot fizetett a már felújított épületért. Így összesen 10,5 milliárdjába került az épület, a négyzetméterár megközelítette a 2,8 milliót.

Figyelmébe ajánljuk