Mégsem mese az orosz titkosszolgálatok folyamatos magyarországi kavarása

  • narancs.hu
  • 2017. március 24.

Belpol

A miniszterelnök is képben van.

Tálas Péter a kelet-közép-európai térség biztonságpolitikájának legismertebb magyar szakértője volt vendége Rónai Egonnak a tegnap esti Egyenes beszéd c. műsorban az ATV-n.

false

 

Fotó: ATV

A szakértőt Katrein Ferenc Indexen kirobbantott kémbotránya miatt hívták meg a műsorba, s rögtön azzal kezdte, hogy biztonságtechnikai szempontból a hazaáruló az, akit a bíróság elítél. S ő speciel nem emlékszik arra, hogy Magyarországon az elmúlt 25 évben lett volna erre precedens.

Tálas szerint

Katrein Ferenc információi a szakma számára

nem voltak újak. Elismerte többek között azt, hogy az oroszok nagyon erőteljes titkosszolgálati tevékenységet folytatnak, amivel a magyar szolgálatok tisztában vannak és erről napi szinten tájékoztatják a miniszterelnököt. Hogy a kormány ezzel mit kezd, az már a politikus felelőssége.

Egy leszerelt műveleti vezető

szerinte tisztában van vele, hogy mi az, amiről beszélhet, s a nyilvánosságra került információk nyilvánvalóan nem államtitkok.

Tálas Péter azt mondta: a gyakorlat valóban az, hogy amikor csak lehetséges, a nagyhatalmak megpróbálják beépíteni ügynökeiket bizonyos országokba, ez történhetett Magyarországon is. Kijelentette: alapvetően egyetért azzal, hogy lehet orosz veszély hazánkban.

Szóba került

a szerdai londoni terrortámadás

is, a merénylet kapcsán a szakértő azt nyilatkozta, hogy gyengülnek a dzsihádisták. Kijelentését azzal magyarázta, hogy a merénylőt nem irányították, s a nagy logisztikai háttérrel rendelkező terrortámadások helyett most már primitív eszközökkel végrehajtott támadásokat alkalmaznak a merénylők. A magyar jogi határzárról és intézkedésekről úgy fogalmazott: nem ez védi meg az országot az iszlamista terrorizmustól.

 

A leadkép forrása: www.commdignew.com

Figyelmébe ajánljuk