Perel a Momentum: egy partnerlistával szúrták ki a szemüket

  • narancs.hu
  • 2017. március 24.

Belpol

„Izgatottan várjuk a tárgyalás kezdetét.”

A Momentum Mozgalom még február 13-án kérte ki a Budapest 2024 Zrt. szerződéseit, hogy kiderüljön mennyi pénzt költött feleslegesen az olimpiai pályázatra a kormány. Állításuk szerint az összesen 17 milliárdra becsült összegben nem szerepelnek az alkalmazotti bérek és a minisztériumoknak kiszervezett országimázs kampányok költségei sem, így a teljes költés biztosan magasabb volt.

Ráadásul a kikért szerződések helyett, a közérdekű adatigénylésre válaszul kapott adatokban csak egy lista szerepelt a partnerek nevével, a szerződések tárgyával és összegével, ezért a Momentum pert indít.

„A szerződések ismerete fontos ahhoz, hogy feltárhassuk, hogy a Budapest 2024 Zrt. felelősen és költséghatékonyan bánt-e az adófizetői pénzzel – mi izgatottan várjuk a tárgyalás kezdetét” – jelent meg friss közleményükben.

Közben a 24.hu is megvizsgálta a listát, amiből többek között az is kiderül, hogy a leginkább Rogán Antal szomszédjaként ismert Csetényi Csaba cégeivel több szerződést is kötött a Budapest 2024 Zrt.

  • A Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozó Network 360 Kft. 123 millió Ft plusz áfáért vállalta hogy nyolc budapesti helyszínen, sportolók bevonásával biztosítja különböző sportágak kipróbálását.
  • Ugyanez a cég készített tíz rövidfilmet az olimpia népszerűsítésére, 61 millió forint plusz áfáért.
  • Szintén Csetényiék feladata volt 6,7 millióért, hogy workshopokat tartsanak, illetve a sportolói bizottság rendezvényeit szervezzék.

De olyan tételek is helyet kaptak a listán, mint

  • egyperces reklámfilm készítése 66 millió forintért
  • közvélemény-kutatás a 888.hu-főmunkatárs Fűrész Gábor cégétől 2.4 millióért
  • 8 prezentációs film – ezek az infrastruktúrát, az olimpiai helyszíneket, illetve sporteseményeket mutattak be – 80 millió forint plusz áfáért.
  • tíz darab Budapest etűdfilm, illetve három országos imázsfilm 230 millió forintért.
  • kétperces filmvágat gyártása nagyjából 16 millióért.
  • A reklámfilmekkel kapcsolatos szerződések összértéke meghaladja a 680 millió forintot. – írja a 24.hu.

    De nem járt rosszul a kormánynak tanácsokat adó Századvég sem, ők egymiilióért közöltek az olimpiával kapcsolatos cikkeket a Nemzeti Érdek c. kiadványban, valamint a folyóirat két számából felvásároltak tízezer példányt összesen 3,5 millió forintért.

    A listából az is világosan látszik, hogy bár február 22-én - épp amikor Fürjes Balázs a pályázat elnöke Fekete-Győr Andrással vitázott- jött a hír, hogy Budapest visszalép a pályázástól, a zrt. azonban még ez után is kötött szerződéseket korábbi kötelezettségvállalások alapján.

    Figyelmébe ajánljuk

    Fülsiketítő hallgatás

    „Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

    A szabadságharc ára

    Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

    Puskák és virágok

    Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

    New York árnyai

    Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

    Egymás között

    Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

    Mit csinál a jobb kéz

    Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

    Árad a Tisza

    Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

    „Ez az életem”

    A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

    „Könnyű reakciósnak lenni”

    • Harci Andor

    Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.