Németh Szilárd a csepeli stadion és birkózó csarnok ramaty állapota miatt kesereg, miközben ő gátolta meg ezek felújítását

Belpol

A Fidesz-alelnöke Szijjártó Pétert fogadta a Béke téren. Bemutatta a lehangoló körülményeket, azt azonban nem említette, hogy ezért részben ő a felelős. 

„A miniszter is megdöbbent a látottakon, amiből szerinte is a kiút a teljes megújulás” – írta Németh Szilárd a Facebookon a napokban, miután Szijjártó Péter külügyminisztert fogadta a Béke téri sportkomplexumban. 

A találkozóról videó is készült, ami alá horrorfilmeket idéző zenét kevertek. A felvétel tanúsága szerint Németh Szilárd több ízben panaszkodik a körülmények miatt.

  • „Brutális, amit itt műveltek” 
  • „Ez alkalmatlan arra, hogy itt NB1-es meccset játsszon bárki”, 
  • „Amikor én bírkóztam, akkor itt még nemzetközi gyermekversenyt rendezni lehetett” – mondja a Fidesz-alelnök. 

A találkozó előzménye, hogy Németh Szilárd által tulajdonolt Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) megvásárolta a Csepel SC Alapítványt, így hozzá került a Béke téri 12 000 fős labdarúgó stadion, valamint több további sportlétesítmény, így egyebek mellett egy birkózó csarnok is. Az esettel még az ünnepek előtt foglalkoztunk részletesen. 

Németh Szilárd videójában reális képet fest a helyi állapotokról, arról azonban nem tesz említést, hogy polgármesterként éppen ő volt az, aki változtatási tilalmat rendelt el a területre; ez azt jelenti, hogy az előző tulajdonos (az Indotek Group) nem hajtathatott végre értéknövelő beruházást, tehát nem újíthatta fel a létesítményt. A 2014-es önkormányzati választások előtt pár nappal úgy tűnt, ez megoldódik; a felek egy 70 milliárdos beruházásról állapodtak meg. Ebből azonban végül nem lett semmi; az akkor megválasztott Borbély Lénárd, Csepel jelenlegi polgármestere fenntartotta a változtatási tilalmat. 

További érdekesség, hogy míg Németh Szilárd látványosan egyeztet prominens fideszes politikusokkal (Kubatov Gábor Fradi-elnökkel, Bese Ferenc Soroksár polgármesterével és most Szijjártóval), addig arról nincs hír, hogy Borbéllyal tárgyalt volna-e a terveiről. Ugyanis Csepel szintén kormánypárti vezetője kérdésünkre azt mondta még decemberben, hogy csak sportcélú fejlesztés valósulhat meg a területen, tehát ellenkező esetben nem oldja fel a változtatási tilalmat, amin csak az változtathat, ha a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánítja a területet. 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.